event_note Nota de premsa

El DAR acompanyarà el sector ramader català en l'adaptació a la normativa comunitària de benestar animal


Llena admet que l’adaptació no arriba en el millor moment, si bé el Departament seguirà implementant mesures per donar suport al sector en aquest procés
 
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha volgut fer palès aquesta tarda, en el marc d’una resposta oral en la sessió de control del Parlament de Catalunya, el compromís del Departament a acompanyar al sector ramader català en el procés d’adaptació a la normativa comunitària en matèria de benestar animal.
 
En relació a les dues directives comunitàries, la de gallines ponedores i la del porcí, aprovades els anys 1999 i 2008, respectivament, que preveuen noves exigències en benestar animal que entraran en vigor a partir de l’1 de gener del 2012 i del 2013, Llena ha recordat que es tracta d’una normativa europea d’obligat compliment, tot i que “el sobrecost que implica l’aplicació d’aquesta normativa pel sector, no arriba en el millor dels moments”, motiu pel qual "hem habilitat algunes mesures per tal d’ajudar al sector a afrontar aquestes inversions”.
 
Així, el conseller ha recordat que el Pla de Xoc per al sector agrari, aprovat pel Govern català el passat mes de març, contempla una línea de crèdits bonificats de 10 milions d’euros a retornar en 7 anys, i que els plans de millora poden servir per a adaptar les instal·lacions de les explotacions a les noves exigències. En aquest punt, Llena ha afegit que “tot i així, considerem que les ajudes nos són del tot suficients i en el propers 2 anys s’haurà de fer esforços per complementar aquestes línies de crèdit”.
 
Pel que fa a l’acord entre la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el titular del DAR ha assenyalat que “ja estem treballant al voltant de 4 objectius prioritaris com són: desenvolupar un sistema que permeti avaluar de forma objectiva el benestar de l’animal a l’escorxador; identificar possibles causes d’ alteració del benestar; assessorar als responsables dels escorxadors per a la introducció de millores, i poder certificar, de forma objectiva i clara, que aquella carn ha estat en un escorxador que compleix amb els paràmetres “estàndards” de benestar animal. D’aquesta forma podrà accedir als mercats amb un major valor afegit”. 
 
Val a dir que l’organització i la coordinació d’ aquestes adaptacions es durà a terme des del Servei de Producció Ramadera del DAR, responsable de la supervisió del benestar a l’explotació i al transport fins que arriba a l’escorxador; i que en el cas dels escorxadors, és el Departament de Salut qui executa el pla amb la col·laboració del DAR.
 
30 de juny de 2010