
La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, ha manifestat que el nou logotip de producció agrària ecològica de la Unió Europea (UE), anomenat “eurofulla", permetrà “una millor identificació per part del consumidor dels productes ecològics que se certifiquen dins de l’espai europeu”, que han d’acomplir la normativa de la UE sobre producció ecològica. Per a Cubel, “el nou logotip dóna més força i valor competitiu a aquest tipus de producció ja que tots els països de la UE s’identificaran amb el mateix segell i serà un valor afegit per als productes que es comercialitzin a tercers països”.
Arran de la nova normativa europea per a la producció, control i etiquetatge de productes ecològics, es va decidir adoptar un nou logotip per a les etiquetes i alhora apostar per augmentar els nivells d'exigència. Es pretenia, així, garantir que els consumidors rebin aliments d'alta qualitat que protegeixen el medi ambient, la biodiversitat i el benestar animal.
Origen del logotip
El logotip guanyador és fruit d'un concurs paneuropeu obert a estudiants d'art i de disseny. Els quasi 3.500 dissenys presentats van ser examinats per un tribunal de renom internacional. Els tres millors logotips van ser sotmesos a una votació popular “online” fins el 31 de gener del 2010. En el disseny anomenat “eurofulla” hi figuren els estels de la UE en forma de fulla amb un fons verd. Es tracta d'un símbol senzill que transmet dos missatges clars: natura i Europa.
Conviurà amb els logotips regionals i estatals
Juntament amb el nou segell, es podrà col·locar altres distintius de caràcter regional o estatal, i privat. En el cas de Catalunya, haurà d’anar acompanyat del segell del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Els productes hauran de portar el nom de l'últim operador que el va gestionar, ja sigui el productor, el transformador o el venedor, així com el nom i el codi de l'organisme d'inspecció i certificació.
El canvi no haurà de plantejar dificultats en el mercat, atès que el logotip està vigent, utilitzable i protegit. De fet, ja ha estat registrat com a marca col·lectiva d'agricultura ecològica en l'Oficina de Propietat Intel·lectual del Benelux i serà registrat també en els registres comunitaris i internacionals.
30 de juny de 2010




