ESPC

La nova llei de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya pren forma amb l'aprovació de la memòria preliminar

query_builder   14 desembre 2021 13:55

event_note Nota de premsa

La nova llei de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya pren forma amb l'aprovació de la memòria preliminar

  • El nou marc legal fixarà el paper institucional de l’Escola com a vertebradora del sistema de formació i transferència per al conjunt de les administracions públiques catalanes

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). La nova llei respon a la voluntat de disposar d’un marc legal que fixi el paper de l’Escola dins l’ecosistema de governança pública i la situï, de forma transversal, com a vertebradora de la formació dels servidors públics i la transferència entre organitzacions per al conjunt de les administracions catalanes.

L’objectiu és centrar la posició de l’EAPC dins el marc institucional català i passar d’una escola de l’Administració de la Generalitat a una Escola per a tot el sector públic català.

Amb aquest nou marc legal, l’Escola vol esdevenir motor de canvi i agent central en la transformació de les administracions públiques catalanes. I, en aquest sentit, es configura com a plataforma de generació, gestió i transferència de coneixement en matèria de funció pública i de polítiques públiques per contribuir a desplegar una administració eficient, professional i excel·lent al servei de les persones.

Així mateix, la llei ha de permetre que l’Escola s’apropi i s’obri al territori, a totes les administracions públiques catalanes i al seu sector públic, als altres operadors de formació de l’àmbit públic, al món acadèmic, al món professional i a la societat en general.

La norma haurà de garantir també que l’EAPC té una organització, direcció i govern robustos, coherents amb el lideratge de projectes a mitjà i llarg termini, i al marge de les conjuntures polítiques, amb mandats que superin l’àmbit d’una legislatura. Uns altres propòsits de la llei són aclarir i aprofundir en les competències de selecció de l’Escola, tant en l’àmbit de les administracions catalanes i el seu sector públic com en el dels directius públics.

En definitiva, el text pretén posicionar l’EAPC com a facilitadora de l’ecosistema de governança pública, amb un nou model d’aprenentatge propi, que aporta metodologies, tecnologia i serveis de formació que repercutiran directament en l’eficiència del personal al servei de les administracions públiques i en la qualitat dels serveis públics, així com un model de recerca, innovació i transferència que permeti impactar directament en el dia a dia dels equips i les organitzacions.

Aquesta norma és necessària, perquè la llei actual de l’EAPC, que data del 1987, no s’adapta als nous objectius ni als canvis que han experimentat l’Administració i el conjunt de la societat en els 35 anys transcorreguts. En aquest sentit, el nou text ha de renovar també el marc conceptual i terminològic per ajustar-lo a la nova realitat. La iniciativa se sotmetrà a consulta pública prèvia per recollir les aportacions de la ciutadania.

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined