Decàleg

L’Observatori dels Drets de la Infància ha elaborat un document adreçat a professionals dels mitjans de comunicació sobre el tractament de la salut mental infantil i juvenil. El decàleg recomana l´ús d'un llenguatge curós i demana que es tingui en compte la perspectiva i la veu d’aquests infants i adolescents.

El document conté 10 punts i apel·la, entre altres, a l’empatia, al respecte, a l’atenció a la diversitat, a l’ús d’un llenguatge entenedor, a què s’assessorin i es contextualitzin les informacions, a què s’evitin els tractaments sensacionalistes o a fugir dels prejudicis. En definitiva, dóna 10 indicacions per normalitzar i aprendre a explicar les diferents situacions de benestar emocional per tal d’evitar que infants i joves es puguin veure estigmatitzats a través de les informacions i el llenguatge que s’empra per explicar la seva situació. Podeu consultar el decàleg en el document adjunt.

La redacció d’aquest decàleg sorgeix d’un grup de treball de salut mental en què participen diferents experts i expertes del món de l’administració i entitats, així com col·legis professionals: Departament de Drets Socials, Universitat de Barcelona, Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Col·legi de Terapeutes Ocupacionals, Unió Catalana de Centres d'Atenció Precoç, Departament d'Educació, PINCAT, Fapaes Catalunya, Direcció General d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil del Departament de Justícia, FEDAIA, Col·legi de Logopedes de Catalunya, Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC).

Aquest grup de treball es va crear en la reunió del plenari de l’Observatori dels Drets de la Infància el passat 15 de juliol, trobada que va presidir la consellera de Drets Socials, Violant Cervera.

La presentació d’aquest document s’emmarca en una setmana dedicada a la salut mental. Aquest decàleg vol ser una eina més per ajudar al benestar emocional dels infants i joves.

L'Observatori dels Drets de la Infància és un òrgan col·legiat, assessor i consultiu de la Generalitat en matèria dels drets de la infància a Catalunya en què participen entitats públiques, privades i experts en l’àmbit de la infància i l’adolescència. Es defineix com un instrument específic per contribuir de manera eficaç a la divulgació, el foment, el respecte i la garantia dels drets de la infància i l’adolescència.

1  

Fitxers adjunts

Decàleg Salut Mental

Decàleg Salut Mental
PDF | 53