El municipi de l’Alt Empordà signa el conveni d’adhesió a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya i avança la intenció d’integrar-se al consorci del Museu Memorial de l’Exili i de fer un salt qualitatiu amb l’organització, al setembre, del II Col·loqui Internacional Walter Benjamin, que coincideix amb el 70 aniversari de la mort del filòsof alemany
El secretari general del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, l’alcalde de Portbou, Antoni Vega, i el director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, han presentat avui a Portbou el projecte arquitectònic del nou Centre Memorial Walter Benjamin, un equipament que s’ha començat a construir aquest any 2010 i està previst que obri les seves portes a meitats del 2011 com a centre cultural multifuncional.
En la presentació, Joan Boada ha destacat que tant el futur Centre Memorial Walter Benjamin com el programa presentat també avui de cara al II Col·loqui Internacional de Portbou al setembre “representen un salt importantíssim en l’activitat i la projecció internacional del Memorial Democràtic”. Així ho ha rubricat també el director del Memorial, Miquel Caminal, just un dia abans de marxar cap a Londres per participar en un seminari sobre polítiques públiques de memòria que demà mateix s’inaugura a Londres coorganitzat pel Memorial de la Generalitat i la London School of Economics.
El Memorial Democràtic ha destinat inicialment una subvenció de patrimoni de 225.000 euros per tirar endavant aquest centre en memòria del filòsof alemany mort a Portbou ara fa 70 anys quan fugia dels nazis. El centre s’ubicarà a l’edifici de l’antic Ajuntament de Portbou, situat a l’avinguda Barcelona, 7. Des de que va deixar de ser consistori, l’edifici ja ha sofert varies reformes i millores arquitectòniques que han permès l’ús públic d’algunes de les seves parts. No obstant, el projecte del Centre Memorial Walter Benjamin dóna impuls a la rehabilitació i reforma del conjunt de l’edifici i els usos que es preveuen per aquest equipament cultural de1.734 m2 són els següents:
1.-Espais museístics dedicats a les fronteres de Walter Benjamin i les fronteres de la llibertat. Es dedica a aquests usos les sales de les antigues escoles en planta baixa. S’amplia l’espai mitjançant el tractament de l’espai públic de l’entrada com a suport expositiu en que es contextualitzaran, en l’àmbit del municipi, els temes principals.
2.- Centre de documentació, sala de lectura i biblioteca de l’exili i de Walter Benjamin. L’antiga sala de plens es transforma en una sala de lectura i biblioteca amb els volums de divulgació sobre la figura de Walter Benjamin i el tema de l’exili. El centre disposarà d’espais d’estudi específics per a la consulta dels fons documental.
3.- Alberg de la memòria, d’acollida d’estudiosos i com a centre d’allotjament dintre dels itineraris de la Xarxa d’Espais de la Memòria. L’alberg es situa a la segona planta, amb 4 dormitoris amb capacitat per a 16 persones. L’alberg es planteja com un espai de relació entre els visitants amb un menjador, sala d’estar i cuina comunitaris.
4.-Espai Jove. Punt de trobada dels joves de Portbou, on es realitzaran tota mena d’activitats, des de cursos i tallers fins a activitats de caràcter més lúdic. L’espai s’integra al centre i disposarà dels serveis complementaris del conjunt. Els joves podran utilitzar la sala taller i els espais d’estudi entre altres.
5.- Espai taller: Espai polivalent destinat a la celebració de conferències, tallers per escolars o a qualsevol acte.
6.- Espais de comunicació i complementaris: El vestíbul, les comunicacions, els serveis higiènics, les sales tècniques, l’àrea de despatxos i personal.
Durant la visita d’obres a l’antic ajuntament i escola i futur Centre Memorial Walter Benjamin, i davant la majestuositat de l’edifici de 1.734 m2, Caminal ha ironitzat sobre la possibilitat d’instal·lar-hi de forma itinerant la seu del Memorial, destacant la voluntat descentralitzadora de la institució ja concretada en la Xarxa d’Espais de Memòria i en centres de referència com el Museu Memorial de l’Exili (MUME) de La Jonquera i el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (Comebe). De fet, i aprofitant l’assistència a l’acte de Portbou de l’alcalde de La Jonquera, Jordi Cabezas, i del director del MUME i membre de la comissió tècnica del Col·loqui Walter Benjamin Jordi Font, Joan Boada ha avançat que el proper 14 de juliol el municipi de Portbou “farà la seva sol·licitud d’entrada al consorci del MUME, actualment integrat per l’Ajuntament de la Jonquera, la Universitat de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i el Memorial Democràtic”.
Segons Boada, i “de forma semblant a la col·laboració entre diferents municipis i administracions en matèria de memòria democràtica ja concretada a les terres de l’Ebre amb el Comebe, la suma de Portbou al consorci del MUME, donarà un nou impuls a les polítiques de memòria”. Unes polítiques públiques de memòria que el secretari general del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha definit com a “no aïllades en el marc intel·lectual, sinó obertes a l’avenç social i econòmic del país”.
De fet, el mateix alcalde de Portbou ha volgut destacar que tant l’adhesió per conveni del seu municipi a la Xarxa d’Espais de Memòria –rubricada avui pel mateix Antoni Vega, per Joan Boada i per Miquel Caminal- com el projecte de Centre Memorial Walter Benjamin, “a més de convertir el poble en un punt de referència en matèria de memòria democràtica el beneficiarà culturalment i turísticament”.
Portbou compta ja amb dos espais memorials en el seu municipi: un itinerari urbà dedicat a Walter Benjamin i l’espai memorial de l’Exili-Coll de Belitres. Amb la signatura d’aquest conveni, Portbou es converteix en el primer municipi de les comarques gironines a adherir-se oficialment a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya. Una xarxa impulsada pel Memorial Democràtic que té com a objectiu recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor, la senyalització i la difusió del patrimoni memorial del període 1931-1980. Actualment, compta amb 71 espais de memòria distribuïts per les diverses comarques catalanes.
En l’acte d’aquest matí a Portbou també s’ha presentat la programació de la segona edició del Col·loqui Internacional Walter Benjamin, que enguany se celebrarà del 24 al 26 de setembre i coincideix amb el 70è aniversari de la mort del filòsof. El Col·loqui inclourà un cicle de conferències amb ponents nacionals i internacionals i diverses activitats amb l’objectiu d’oferir una visió polièdrica sobre la rellevància històrica i intel·lectual de Benjamin. Aquest any dins el marc del col·loqui també es presentarà la primera edició del Premi Memorial Portbou Walter Benjamin, en el que es premiarà un treball assagístic i es donarà una beca de creació artística, considerant prioritaris els projectes que tractin qüestions relacionades amb la història i la memòria del segle XX.
PROGRAMA COL·LOQUI INTERNACIONAL WALTER BENJAMIN
17 de setembre, 18.00h: Inauguració de l’exposició Sota l’Escala, un projecte de Jordi Mitjà a la sala Walter Benjamin (l’exposició estarà oberta del dia 17 fins al 26), amb la presència d’Antoni Vega, alcalde de Portbou i Marc Vidal, director de serveis territorials del DIRIP.
Divendres 24 de setembre de 2010
16.30: Inauguració del Col·loqui Internacional Walter Benjamin, a càrrec de Joan Boada, secretari general del DIRIP, Antoni Vega, alcalde de Portbou i Joaquim Maria Puigvert, Universitat de Girona.
18.30: Conferència, Eduardo Jozami (Centro Cultural de la Memoria Haroldo Conti, Argentina), Més enllà del positivisme historiogràfic i de la ingènua confiança en el progrés. Walter Benjamin i les seves tesis sobre el concepte d’Història.
19.30: Debat. Moderador: Jörg Zimmer (Universitat de Girona)
Dissabte 25 de setembre
08.30: Ruta a peu Banyuls - Porbou. Sortida de Portbou. Cal apuntar-se a l’Oficina de Turisme abans del dia 23 de setembre de 2010 (telèfon (0033) 972 125161. Preu de l’autocar, 5 € per persona. (Excursion Banyuls-Porbou)
16.00: Conferència, Jörg Zimmer (Universitat de Girona)
17.00: Conferència, Erdmut Wizisla (Walter Benjamin Archiv, Alemanya), “Mr Bungle sends his regards”. Walter Benjamin, a failure?
18.30: Debat. Moderadora: Pilar Parcerisas (CoNCa)
19.30: Projecció del documental Qui va matar Walter Benjamin?, amb la participació del director, David Mauas.
Diumenge 26 de setembre
10.30: Visita cementiri, ofrena floral a la tomba de Walter Benjamin i parlaments. Intervindran Antoni Vega (alcalde de Portbou) i Miquel Caminal (director del Memorial Democràtic).
11.00: Presentació del Premi Memorial Democràctic Portbou Walter Benjamin i del projecte de l’Espai Walter Benjamin a l’antic ajuntament. Intervindran Antoni Vega (alcalde de Portbou) i Miquel Caminal (director del Memorial Democràtic), juntament amb Pere Masó (arquitecte responsable del future Centre Memorial Walter Benjamin) i Jordi Guixé (Responsable de Projectes i Espais de Memòria Memorial Democràtic
*Totes les conferències i presentacions tindran lloc a la Sala La Congesta (Méndez Núñez 20, Portbou).