El Departament de Drets Socials i el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 signen el conveni per la gestió dels fons europeus

El Departament de Drets Socials i el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 signen el conveni per la gestió dels fons europeus

query_builder   22 desembre 2021 17:09

event_note Nota de premsa

El Departament de Drets Socials i el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 signen el conveni per la gestió dels fons europeus

  • Amb aquesta signatura, la Generalitat aprova la destinació de prop de 400 milions d’euros dels fons europeus a l’atenció social i la inclusió
  • La consellera Cervera assegura que “és una oportunitat que cal aprofitar al màxim en benefici de les persones que més ho necessiten”
  • En el marc d’aquest acord, s’executen 6 línies d’actuació que permetran, entre d’altres, construir o remodelar equipaments de llarga estada o diürn, per a gent gran, persones amb discapacitat, malaltia mental o sense llar, així com impulsar la innovació i fer un salt tecnològic en l’àmbit social

El Departament de Drets Socials i el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 han signat el conveni per la gestió dels fons europeus. Amb aquest pas, s’aprova la destinació de prop de 400 milions d’euros dels fons europeus a l’atenció social i a la inclusió.

La consellera Violant Cervera ha destacat la importància d’aquesta signatura que és una oportunitat que aprofitarem al màxim en benefici de les persones que més ho necessiten”.

L’arribada del total d’aquesta aportació econòmica, es divideix en tres terminis anuals corresponents als anys 2021, 2022 i 2023. Respectivament, les partides son les següents: 110.301.332,81€ (2021), 135.839.079,82 € (2022), i 150.932.310,91 € (2023). 

Amb la implementació dels projectes finançats amb fons europeus es poden accelerar els canvis en el model d’atenció centrada en la persona i de promoció de l’autonomia personal que impulsa el Departament. També permet aplicar polítiques d’inclusió social amb capacitat per revertir les situacions de desigualtat que la pandèmia ha agreujat i alhora suposa una oportunitat per introduir millores tecnològiques i d’innovació tant en l’atenció directa com en els sistemes d’informació de l’àmbit social.

Les actuacions a finançar amb els fons europeus cobreixen un ventall ampli d’iniciatives que podran ser impulsades des de les administracions de la Generalitat o del món local; o bé per entitats o empreses que alineïn els projectes als objectius fixats. En aquest sentit, les actuacions se centraran en la construcció i remodelació d’equipaments, la integració de l’atenció i suport tecnològic, la tecnologia per transformar els serveis socials, o la innovació social.

Nous equipaments i millores en els centres existents: inversió, remodelació i equipament de centres de serveis socials de llarga durada i diürns basats en una arquitectura i un disseny centrats en la persona i en l’atenció en entorns comunitaris.

Entre altres qüestions, els espais nous o remodelats adoptaran solucions de robòtica, domòtica i tecnologia per facilitar l’autonomia personal i la vida independent, així com les cures i l’assistència personal.

Aquests serveis atendran gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental i persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal.

Tecnologia al servei de les cures: les noves tecnologies al servei de l'atenció i la cura de les persones

Per fomentar l’autonomia personal i el manteniment en el domicili el màxim temps possible, és indispensable la implementació d’innovacions i solucions tecnològiques que impliquin la modernització de l’atenció domiciliària i facilitin la vida independent de les persones en situació de dependència o discapacitat, com ara elements de domòtica, telemedicina, teleassistència avançada, etc.

En aquest sentit, es finançaran projectes que aportin solucions tecnològiques que impliquin un impacte directe en la qualitat de vida de les persones ateses i que estiguin en línia del nou model de cures de llarga durada.

Reconstruint els models d’atenció: la tecnologia com a element transformador dels serveis socials

Els avenços tecnològics i l’evolució dels sistemes d’informació són una eina imprescindible per donar resposta als reptes socials actuals i futurs: l’envelliment de la població, les necessitats complexes d’atenció, la integració social i sanitària, etc.

Per afrontar la revisió dels models d’atenció, agilitzar la resposta a la ciutadania o simplificar els processos administratius cal apostar per projectes d’inversió en sistemes d’informació que millorin la gestió de la intervenció social. Aquesta línia permetrà també disposar d’informació per planificar o establir patrons capaços d’avançar les necessitats socials.

La innovació en clau social

Es finançaran projectes pilot que promoguin models innovadors en el marc dels serveis socials l’avaluació dels quals permeti extreure implicacions per al conjunt del sistema. Es prioritzaran projectes d'innovació social que fomentin l'autonomia personal i la vida independent, el treball en xarxa i l'abordatge comunitari de les necessitats socials.

Aquests projectes s’adreçaran a la transformació i innovació en l’atenció de gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental, persones sense llar, entre altres.

 

Catalunya, país accessible

La darrera línia d’actuació se centrarà en les obres i projectes de millora de l’accessibilitat, que reconeguin i garanteixin els drets de les persones amb discapacitat i la seva integració plena en tots els àmbits.

D’una banda, la inversió s’adreçarà a dur a terme actuacions en matèria d’accessibilitat i supressió de barreres mitjançant els ens locals i, de l’altra, a implementar projectes tecnològics que facilitin l’accés als serveis públics de l’Administració a les persones amb discapacitat.


LOGOS
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined