Mapa Temperatura mensual

Desembre càlid i molt sec a Catalunya

query_builder   3 gener 2022 13:28

event_note Nota de premsa

Desembre càlid i molt sec a Catalunya

  • El mes s’ha de qualificar de càlid a Catalunya i molt càlid a les zones més elevades del territori, si bé a punts de la depressió Central i de la Costa Brava ha estat normal
  • Ha estat un mes molt sec a Catalunya si bé a l’extrem nord del Pirineu occidental ha estat plujós i fins i tot molt plujós

Nevada copiosa entre els dies 4 i 11 de desembre

Tot just començat desembre, una nevada important va afectar el Pirineu. Va acumular més de 50 cm de neu nova a cotes altes del nord del Pallars Sobirà i l'Aran, i fins i tot va afectar els fons de vall, entre els dies 8 i 10, com a resultat  d’una advecció d’una massa d’aire molt fred d’origen polar. Les estacions de Bonaigua (2.266 m) i Certascan (2.400 m) van assolir els 2 metres de neu acumulada, un gruix excepcional al desembre que fins i tot supera la mitjana de març, quan sol arribar el màxim de la temporada a l'alta muntanya.

Temperatura alta entre els dies 27 i 31 de desembre

El final del mes, i de l’any, va ser ben diferent. Catalunya va quedar afectada per un anticicló càlid amb una massa d’aire tropical procedent del nord d’Àfrica. D’aquesta manera, entre els dies 27 i 31 es van produir rècords de temperatura màxima de desembre a 40 de les 153 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades, mentre que 23 de les 153 van superar la seva temperatura mínima diària més alta de desembre. Algunes estan situades al litoral i prelitoral, però sobretot a cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu conseqüència de la inversió tèrmica.

Desembre càlid a Catalunya

El mes s’ha de qualificar de càlid a Catalunya i molt càlid a les zones més elevades del territori, si bé a punts de la depressió Central i de la Costa Brava ha estat normal (figura 1).

Aquestes anomalies són conseqüència de la persistència durant el mes de desembre de l’anticicló Atlàntic que va afectar gran part de l’Europa occidental.

Aquesta configuració va afavorir una acumulació de l’aire més fred a les fondalades, fet que va provocar boira que en alguns punts de la depressió Central va ser persistent. D’altra banda, la inversió tèrmica va donar una temperatura més alta a les parts més elevades del territori.

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de desembre del 2021 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC.  No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació

Mapa Temperatura Mitjana Mensual
Mapa Anomalia Temperatura Mitjana

La taula següent mostra els valors d’anomalia de temperatura (diferència de la temperatura mitjana mensual de desembre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de desembre pel període de referència 1961-1990) que han estat superiors a +3 °C a les estacions de la XEMA.

 

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Alinyà

Alt Urgell

+3,7

Malniu (2.230 m)

Cerdanya

+3,4

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

+3,4

Boí (2.535 m)

Alta Ribagorça

+3,4

PN dels Ports

Baix Ebre

+3,3

Muntanyola

Osona

+3,3

Sasseuva (2.228 m)

Val d'Aran

+3,2

Montserrat - Sant Dimes

Bages

+3,2

Perafita

Osona

+3,1

Un mes sec o molt sec a Catalunya

Ha estat un mes molt sec a Catalunya si bé a l’extrem nord del Pirineu occidental ha estat plujós i fins i tot molt plujós (figura 2).

La distribució de la precipitació respon als fronts freds i càlids que van creuar el territori a principis de mes, però sobretot a la persistència de les altes pressions que van dominar la resta del desembre, inhibint l’entrada de pertorbacions a Catalunya. Cal remarcar que al litoral, gran part del prelitoral i la depressió Central la precipitació total mensual ha estat per sota dels 5 mm, mentre que contràriament a les parts més elevades del Pirineu occidental es van superar els 200 mm.

Això es pot observar a la taula següent, que mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes de desembre han superat els 100 mm de precipitació, totes elles al nord-oest del país:

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

 

Lac Redon (2.247 m)

Val d'Aran

279,0

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

249,5

Sasseuva (2.228 m)

Val d'Aran

202,3

Bagergue (XOM)

Val d'Aran

184,2

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

167,4

Vielha - Elipòrt

Val d'Aran

166,4

Malniu (2.230 m)

Cerdanya

165,8

Canejan (XOM)

Val d'Aran

162,7

Bonaigua (2.266 m)

Pallars Sobirà

150,4

Isil (XOM)

Pallars Sobirà

138,1

Tavascan (XOM)

Pallars Sobirà

135,0

Sant Joan de l'Erm (1.720 m) (XOM)

Alt Urgell

114,7

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de desembre del 2021 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta

Mapa PPT
Mapa APPT

Irradiació solar distribuïda irregularment a Catalunya

La distribució de la irradiació solar global mitjana diària de desembre ha estat ben diferenciada a la meitat est i oest de Catalunya (figura 3).  Els valors han estat per sota de la normal a Ponent i al quadrant nord-occidental com a conseqüència de la boira que va afectar les fondalades i de la nuvolositat dels primers 10 dies del mes al Pirineu occidental. D’altra banda, l’absència de nuvolositat ha provocat valors per damunt de la normal a la resta del país.

 

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de desembre del 2021 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2011-2020).

Mapa ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

3 de gener del 2022

5  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 385

Mapa ATM

Mapa ATM 385

Mapa PPT

Mapa PPT 291

Mapa APPT

Mapa APPT 276

Mapa ARS

Mapa ARS 285

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 637