La consellera Jordà durant la visita

La consellera Jordà inaugura la planta pilot del centre Beta per al tractament i la transformació de les dejeccions ramaderes en fertilitzants

query_builder   21 gener 2022 13:42

event_note Nota de premsa

La consellera Jordà inaugura la planta pilot del centre Beta per al tractament i la transformació de les dejeccions ramaderes en fertilitzants

  • Jordà ha destacat que el projecte s’arrenglera amb l’Estratègia de gestió i tractament de les dejeccions ramaderes i que Catalunya va en la bona direcció malgrat que queda molt camí per revertir la situació
  • La planta, ubicada a Muntanyola, s’emmarca dins del projecte europeu Fertimanure liderat pel Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
La consellera Jordà durant la visita a la planta

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha inaugurat aquest divendres a Muntanyola la planta pilot del centre Beta. La planta, ubicada a la granja Cal Ros de la Cooperativa Plana de Vic, permet valoritzar les dejeccions ramaderes i convertir-les en fertilitzants, i és la primera biorefineria d’aquestes característiques de l’Estat espanyol. La planta està dissenyada per tractar 3 m3/dia de purins porcins produïts en aquesta granja. En paral·lel, però, també es fan proves de valorització de gallinassa.

En l’acte d’inauguració, Jordà ha destacat que projectes com aquest s’arrengleren amb l’Estratègia de gestió i tractament de les dejeccions ramaderes impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en els darrers anys. “Sabem que en zones d’alta densitat ramadera cal impulsar els tractaments de dejeccions ramaderes que permetin exportar part d’aquestes dejeccions fora de la zona”. En aquest sentit, la consellera ha afegit que “malgrat que queda molt camí a fer per revertir la situació, som en la bona direcció”, i ha recordat que recentment “Catalunya ha quedat fora del procediment d’incompliment de la Directiva de nitrats que va obrir la Comissió Europea contra l’Estat espanyol l’any 2018.

La titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en valor mesures com l’extensió de la moratòria de noves granges i ampliacions en municipis d’alta densitat ramadera, la declaració anual de nitrogen (amb un grau de compliment molt elevat que arriba al 98%), la implantació de l’obligatorietat de rebre assessorament en fertilització a partir d’uns criteris i de fer-la segons les analítiques del sòl o la implantació d’un control de la traçabilitat per GPS.

 

Projecte europeu Fertimanure

La planta s’emmarca dins del projecte europeu Fertimanure (Fertilisers from animal MANURE), liderat pel Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) en el qual també col·labora el Departament, entre altres socis de la Unió Europea, l’Argentina i Xile. Aquest projecte té com a objectiu recuperar de manera innovadora i eficient nutrients procedents de fems animals per produir fertilitzats d’alt valor afegit, segurs i competitius al mercat europeu.

La posada en marxa de la planta pilot de Muntanyola és un moment clau en el desenvolupament del Fertimanure, ja que suposa l’inici del funcionament a escala real d’un nou concepte de biorefineria rural que servirà com a cas d’estudi a escala internacional.

Durant els pròxims dos anys, la planta pilot permetrà veure quina és la viabilitat tècnica i econòmica del procés plantejat, i també la sostenibilitat dels productes biofertilitzants obtinguts en una biorefineria d’aquest tipus. També s’assegurarà la qualitat agronòmica i la seguretat del seu ús mitjançant la realització d’assajos agronòmics, tant en condicions controlades com en assajos de camp.

 

Exemple de bioeconomia i economia circular

La consellera Jordà ha explicat que iniciatives d’aquest tipus “van molt lligades a l’Estratègia de bioeconomia de Catalunya 2030 (EBC2030) i a les propostes presentades pel Departament en el Next Generation Catalonia”. En aquest sentit, Jordà ha afegit que “l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya aprovada recentment pel Govern és una estratègia de futur de caràcter transversal que ens ha de permetre millorar la competitivitat i sostenibilitat de tots els sectors implicats, amb una especial atenció al primer sector.

3  

Imatges

Foto 1 de la inauguració de la planta de Muntanyola

Foto 1 de la inauguració de la planta de Muntanyola

Foto 2 de la inauguració de la planta de Muntanyola

Foto 2 de la inauguració de la planta de Muntanyola 2159

Foto 3 de la inauguració de la planta de Muntanyola

Foto 3 de la inauguració de la planta de Muntanyola 2219

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined