DACC

L'Agència de Residus de Catalunya atorga més de 10 milions d'euros en ajuts als ens locals per implantar deixalleries

query_builder   25 gener 2022 17:49

event_note Nota de premsa

L'Agència de Residus de Catalunya atorga més de 10 milions d'euros en ajuts als ens locals per implantar deixalleries

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha organitzat aquest dimarts una sessió en línia sobre la gestió de les deixalleries, dirigida a les entitats que formen part de la iniciativa Plataforma de Residus Municipals, que conforma un recull d’experiències útils per al món local en matèria de prevenció i recollida de residus municipals. Durant la sessió s’ha presentat la nova Guia de deixalleries, que inclou les normatives que han anat sorgint en la matèria, i que pretén ser una ajuda per a la gestió de deixalleries existents en el territori, i les noves que en puguin sorgir.

Justament l’ARC ha resolt la convocatòria d’ajuts, corresponents a l’any 2021, per implantar deixalleries. En total ha atorgat ajudes per un valor de 10.290.972 euros, que finançaran 91 projectes d’ens locals. La finalitat d'aquests ajuts és la implantació de noves instal·lacions fixes i mòbils així com l'ampliació, millores estructurals i equipaments auxiliars a les existents. A Catalunya hi ha actualment més de 450 deixalleries de diferents tipus.

Per demarcacions, 852.914 euros es destinaran a l’Alt Pirineu i Aran, 4.149.446 a les comarques de Barcelona, 873.791 al Camp de Tarragona, 306.457 a la Catalunya Central, 2.308.298 a Girona, 1.747.944 a Lleida, i 52.120 a les Terres de l’Ebre.

Les deixalleries van prenent importància com a centre de recursos, adquirint un paper més notable en la reutilització, no només la recollida selectiva. Aquests centres de recepció selectiva de productes permeten tractaments posteriors: la preparació per a la reutilització, la valorització i la disposició final. Es tracta d’instal·lacions orientades a residus especials en petites quantitats -com pintures, dissolvents, o bateries-, residus voluminosos -com mobles o electrodomèstics-, vegetals i runes. Les deixalleries contribueixen a assolir nivells més alts de recollida selectiva i a  donar suport al servei municipal de recollida de residus.

 

1  

Fitxers adjunts

Atorgaments per demarcació

Atorgaments per demarcació
PDF | 118