Salut dobla els recursos destinats a la recerca per a projectes liderats per l'atenció primària

Salut dobla els recursos destinats a la recerca per a projectes liderats per l'atenció primària

query_builder   27 gener 2022 09:00

event_note Nota de premsa

Salut dobla els recursos destinats a la recerca per a projectes liderats per l'atenció primària

  • Els nous ajuts del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) ofereixen 4 M€ exclusivament per a iniciatives centrades en  l’atenció primària
Salut dobla els recursos destinats a la recerca per a projectes liderats per l'atenció primària

El Departament de Salut, amb l’objectiu de potenciar i reforçar l’atenció primària com a una de les seves prioritats d'aquesta legislatura, aposta per impulsar la recerca i la innovació per a projectes específics enfocats en l’atenció primària.

Per això, aquest any el Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) ha tornat a convocar els ajuts a la recerca, enguany de forma exclusiva per a l’atenció primària. Amb una novetat destacada, ja que aquesta subvenció dobla el pressupost per a iniciatives de recerca d’atenció primària, passant dels 2 M€ de convocatòries anteriors als 4 M€ actuals. Això permetrà recolzar econòmicament més d’una vintena de projectes de recerca en l’àmbit de la primària. Una convocatòria d’ajuts que ja s’ha presentat directament als gestors de les fundacions que hi poden accedir.

El director estratègic d’Atenció Primària i Comunitària del Departament de Salut, Rafael Ruiz, ha remarcat la rellevància d’aquests ajuts tan significatius per a la recerca en atenció primària: “Són una gran oportunitat que estem segurs que des de l’atenció primària s’aprofitarà per generar coneixement propi que després sigui aplicable en el dia a dia dels CAP i, finalment, en benefici de la salut de les persones”.

Així, tot i que es busca finançar projectes de recerca en l’àmbit de l’atenció primària, es vol fer mitjançant la promoció de la cooperació científica, fomentant la presentació de projectes multicèntrics i impulsant la recerca des del vessant clínic, epidemiològic i en serveis de salut, en els procediments diagnòstics i en la digitalització dels sistemes.

Els ajuts permetran dotar de més eines a l’atenció primària per poder fer-hi recerca, que és una prioritat en aquesta legislatura: recerca de qualitat, recerca orientada a les malalties cròniques, al control i seguiment de processos de l’atenció primària, processos infecciosos com per exemple la COVID. En definitiva, recerca en els serveis de salut dels àmbits propis de l’atenció primària.

Aquesta és la cinquena convocatòria en el marc de l’actual PERIS 2016-2020, prorrogat fins a tenir-ne aprovat el nou. Cada any s’han fet convocatòries d’ajuts i només es va deixar de fer el 2020, però a canvi es van destinar 4 milions d’euros a projectes de recerca en COVID-19.

Professionals de l’atenció primària com a investigadors principals 

Malgrat que els projectes que hi poden concórrer a aquestes subvencions han de ser transversals –han de comptar amb actors d’altres nivells assistencials (hospitalaris, serveis d’urgències i emergències, centres de recerca...)–, els han de liderar professionals de l’atenció primària i un professional d’atenció primària n'ha de ser l’investigador principal.

En tot cas, poden sol·licitar la subvenció per a aquesta convocatòria les entitats següents:

  • Les fundacions que, sota personalitat jurídica independent, gestionin les activitats de recerca i innovació dels dispositius assistencials del sistema de salut de Catalunya.
  • Els centres reconeguts com a CERCA que participin en la gestió d'activitats de recerca i innovació dels centres que integren el sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) o a l'àmbit de la salut pública.
  • Els instituts de recerca sanitària (IRS) acreditats que desenvolupin activitats de recerca a Catalunya.

L'import màxim total que es destina a aquesta convocatòria és de 4.000.000 euros (4 M€) per a projectes de tres anys de durada, a càrrec dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, segons l'Acord de Govern de 6 d'abril de 2021. Quant a l'import màxim per a cada projecte subvencionat, és de 200.000 euros, una quantitat que es podria incrementar fins a 50.000 euros si se subvenciona la intensificació de l’investigador o investigadora principal (IP).

El termini de presentació de les sol·licituds acaba el 10 de febrer de 2022 a les 15.00 hores.

Enllaç de convocatòria publicat al DOGC: https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=917919

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined