Reforma laboral

En el marc de la visita institucionals de la titular de Recerca i Universitats a les Illes Balears

Consellera Geis: "És un despropòsit que la reforma laboral no prevegi les greus afectacions que provocarà sobre la contractació de personal científic"

query_builder   3 febrer 2022 15:29

event_note Nota de premsa

En el marc de la visita institucionals de la titular de Recerca i Universitats a les Illes Balears

Consellera Geis: "És un despropòsit que la reforma laboral no prevegi les greus afectacions que provocarà sobre la contractació de personal científic"

  • La consellera Gemma Geis adverteix de l’impacte de la reforma laboral sobre les fórmules de contractació de les universitats i els centres de recerca
  • El nou marc laboral pot afectar al voltant del 80% dels contractes del personal científic i tècnic dels centres de recerca i prop de la meitat dels de les universitats
  • La consellera palesa la “preocupació de la comunitat científica de Catalunya” i emplaça el govern central a “esmenar l’error i donar una sortida al més aviat possible”
Reforma laboral

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha alertat sobre l’afectació de la reforma laboral sobre el sistema de coneixement. La consellera ha advertit que la supressió de la modalitat de contractació per obra i servei “és un autèntic despropòsit que no ha previst les derivades que tindrà sobre el conjunt del sistema d’universitats i recerca. Tal com ens va confirmar el Ministeri de Ciència, no s’ha avaluat l'impacte de la reforma laboral sobre la ciència i això afecta molts contractes d'investigadors i investigadores. La comunitat científica de Catalunya, lògicament, està molt preocupada.”.

La consellera ha afirmat que l'eliminació de la modalitat de contractació per obra i servei generarà una elevada incertesa al conjunt del sistema de coneixement per les afectacions que podrà tenir sobre el personal científic que treballa en base a projectes finançats a través de la captació de fons competitius. La titular de Recerca i Universitats ha emplaçat “el govern de l'Estat a què esmeni l’error provocat per l’afectació de la reforma laboral en la recerca i hi doni una sortida al més aviat possible, perquè entre el personal científic és palesa la sensació d'inseguretat laboral en la seva contractació.”

Així mateix, la consellera Geis ha posat de manifest que el Govern català comparteix aquesta preocupació amb els executius basc i balear, amb qui ha mantingut contactes recents al respecte: “La setmana passada ja vam abordar amb el govern d’Euskadi aquesta preocupació i avui ho hem fet amb l’executiu balear”.

La consellera ha recordat també que tant la Llei de la Ciència de Catalunya, actualment en tramitació al Parlament, com el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement posen l’èmfasi en polítiques per afavorir l’estabilitat laboral del personal científic i tècnic del sistema de recerca i universitats. “Nosaltres defensem el relleu generacional i l'estabilització dels contractes, però no amb una reforma laboral que directament no ha calibrat l'impacte en l'àmbit de la ciència i la recerca”, ha afirmat Geis.

 

Afectació en el sistema de coneixement

Pel que fa a l'impacte, l'estimació del contractes de recerca que es veurien afectats, en el cas dels centres CERCA, se situa entre el 70-80% del total de contractes que es financen amb fons externs no exempcionats i que, per tant, es perdrien si no hi ha una disposició transitòria. En alguns casos, no obstant, s'ha detectat que aquest percentatge es podria elevar fins al 90%. En quant a les universitats, tot i que encara s'està calculant l'abast total, les dades inicials apunten a que l'afectació estaria al voltant del 50% d'aquest tipus de contractes externs que inclouen els provinents d'entitats privades o de romanents de les pròpies institucions.

La fórmula de contractació d'obra i servei és habitual en l'àmbit de la ciència atès que, a banda del finançament basal aportat per les administracions, un percentatge molt representatiu dels pressupostos dels agents de recerca es nodreix de la seva capacitat d’atracció de fons competitius per a projectes de recerca. És un cop captats aquests fons (autonòmics, estatals o comunitaris) després d’un procés d’avaluació que els centres de recerca i les universitats contracten el personal científic i tècnic lligat a les característiques i la durada d’aquests projectes. L’eliminació del contracte d’obra i servei, per tant, podria posar en risc la contractació d’aquests investigadors i tècnics de capacitat d’altament contrastada i fins i tot la viabilitat d’alguns projectes de recerca ja en marxa o en els primers estadis de desplegament.

A més, tal com ha assenyalat la consellera, l’alternativa de la contractació de personal amb caràcter indefinit per part dels agents de recerca també està fortament limitada per la imposició per part de l’Estat de taxes de reposició de personal totalment insuficients per garantir el manteniment de les línies de recerca vigents amb investigadors i tècnics contractats de forma estable.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined