GENERALITAT

La col·laboració entre institucions i comunitats: clau per a l'erradicació de la mutilació genital femenina

query_builder   5 febrer 2022 10:58

event_note Nota de premsa

La col·laboració entre institucions i comunitats: clau per a l'erradicació de la mutilació genital femenina

  • Al 2021 es van detectar a Catalunya 5 casos de MGF, un descens significatiu respecte dels 36 de l’any 2011
  • En els darrers dos anys s’han format gairebé un centenar de professionals de diferents àmbits en la prevenció i abordatge de la MGF

Amb motiu del 6 de febrer, Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina (MGF), el Govern reitera el seu compromís amb la lluita contra totes les formes de violència masclista. Una qüestió que és prioritària per al país.

La MGF és una pràctica que amenaça i vulnera el dret de les dones a viure lliures de violències masclistes, i que representa un greu atac a la llibertat de disposar del propi cos. Tal com recull la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, la MGF o el risc de patir-ne inclou qualsevol procediment que impliqui o pugui implicar una eliminació total o parcial dels genitals femenins o que hi produeixi lesions, encara que consti el consentiment exprés o tàcit de la dona.

Per tal de prevenir, detectar i erradicar aquesta pràctica, el Govern treballa amb un enfocament interdepartamental i interseccional, en aliança amb les comunitats. De fet, la MGF és un fenomen que requereix una lectura complexa i un abordatge integral. Per això, a Catalunya ha estat fonamental l’organització comunitària i el treball de moltes dones, feministes amb diversos bagatges, orígens i trajectòries, membres de les comunitats que practiquen aquesta violència contra nenes i joves. Són dones que s’han compromès en la promoció d’un canvi de paradigma per desmuntar creences i pràctiques nocives i normalitzades.

Un descens significatiu de casos en la darrera dècada

Fruit de la col·laboració entre administracions públiques i societat civil, s’observa en la darrera dècada una disminució progressiva dels casos detectats de MGF a Catalunya. Així, s’ha passat del pic de 36 casos registrat al 2011 i al 2013 a xifres significativament inferiors, com els 11 casos de 2019, els 8 de 2020 i els 5 de 2021. Aquests 5 casos de l’últim any corresponen a 5 famílies, una de les quals amb dues nenes en risc o víctimes de MGF. Es tracta doncs de 6 nenes, de les quals el Govern ha tingut coneixement a través dels serveis de salut (3), els serveis socials (2) i els Mossos d’Esquadra (1). En el moment de detectar els casos, en dues de les nenes ja s’havia realitzat la MGF, però en la resta les actuacions van ser preventives.

També al 2021, els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) van realitzar 13 atencions relacionades amb situacions de MGF: 10 al Gironès, 2 al Vallès Oriental i 1 a Lleida. Els SIE són serveis gratuïts que ofereixen atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situacions de violència, i també a les seves filles o fills.

La situació de pandèmia generada arran de la COVID-19 ha facilitat la prolongació del treball de prevenció amb les famílies en possible risc de perpetuar la pràctica a les seves filles, a causa del tancament de fronteres i la dificultat o impossibilitat de fer viatges al país d'origen. Aquest temps s’ha aprofitat per dur a terme una important tasca de sensibilització i formació a tot el territori de Catalunya.

En el marc del Programa de Prevenció de Violències Masclistes de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme, en els darrers dos anys s’han format gairebé un centenar de professionals de diferents àmbits (serveis socials, salut, educació, igualtat, infància, joventut o seguretat, entre altres) en la prevenció i abordatge de la MGF. A més, s’ha proporcionat formació a unes 70 persones d’origen migrat i amb un ferm compromís per a l'erradicació de de les violències masclistes (40 dones i 30 homes), que s'han implicat com a agents de canvi en les seves comunitats. S’ha mantingut la feina de coordinació i atenció de casos en les 72 taules locals de prevenció de la MGF a Catalunya, i s’han subvencionat 35 projectes per a la prevenció i abordatge de les violències masclistes, entre els quals projectes per a la prevenció de la MGF.

Paral·lelament, durant l’any 2021, el Departament de Salut ha proporcionat formació a un total de 1.138 professionals d’àmbits diversos: infermeria, medicina familiar i comunitària, obstetrícia i ginecologia, pediatria, psicologia, fisioteràpia, treball social, treball ocupacional i cirurgia pediàtrica.

Dret a la reparació: 40 cirurgies reconstructives des de 2015

La superació de situacions de violència masclista passa necessàriament per processos de recuperació i reparació. Per això, el Govern de la Generalitat va posar en marxa l’any 2015 un circuit per a la cirurgia reconstructiva de les dones residents al país, que han patit una MGF i que desitgen aquesta intervenció. Es tracta d’una unitat mixta de professionals de ginecologia i de cirurgia plàstica de l’Hospital Clínic de Barcelona, que s’encarrega de dur a terme les intervencions per a tot el territori, amb les despeses assumides pel sistema sanitari públic català. Des que es va començar a oferir aquest servei fins avui, s’han realitzat 40 cirurgies reconstructives.

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined