- La Vicepresidència del Govern, amb la col·laboració del Departament de Recerca i Universitats, proposarà el ‘Pla d'impuls de recerca i desenvolupament de la tecnologia 6G’ abans del 30 de juny de 2022
- La futura 6G ha de permetre noves aplicacions, com l’automatització en temps real o la realitat estesa i la integració eficient dels mons físic i digital amb la capacitat d’interactuar amb l’ésser humà
El Govern ha aprovat impulsar la recerca i desenvolupament de la tecnologia 6G a Catalunya, amb la voluntat de mantenir i enfortir el rol de Catalunya com a pol tecnològic mundial en tecnologia 5G i consolidar la sobirania tecnològica i de coneixement en la propera generació de xarxes de comunicacions i serveis digitals, la 6G. D’aquesta manera, a més de continuar donant impuls a la tecnologia 5G, el Govern es compromet a començar a dissenyar la societat digital del futur i prioritzar l’impuls de polítiques públiques que permetin assegurar el posicionament de Catalunya en l’àmbit de la 6G.
Els objectius de l’impuls en la recerca de la 6G acordat pel Govern són:
- Potenciar la sobirania tecnològica i de coneixement en 6G
- Impulsar i generar un ecosistema competitiu de recerca en 6G.
- Situar Catalunya com un dels pols referents a Europa en R+D en 6G.
- Augmentar la captació de fons europeus d’R+D vinculats a la 6G.
- Establir ponts de col·laboració internacional amb altres iniciatives 6G.
- Crear, retenir i atraure talent especialitzat en la tecnologia 6G.
- Fomentar la disponibilitat de noves tecnologies i serveis vinculats a la 6G així com la generació de nou valor afegit.
- Fomentar la convergència de les tecnologies digitals avançades com la 5G, la 6G, IA, Ciberseguertat, Blockchain, NewSpace i Tecnologies Quàntiques.
- Impulsar la col·laboració publicoprivada en el desenvolupament i aplicació de la tecnologia 6G.
L’acord estableix que el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, amb la col·laboració del Departament de Recerca i Universitats, proposarà abans del 30 de juny de 2022 el ‘Pla d'impuls de recerca i desenvolupament de la tecnologia 6G’, i l'elevarà al Govern perquè l'aprovi. Per elaborar-lo, es comptarà amb la col·laboració dels diferents grups i centres de recerca relacionats amb les tecnologies 5G i 6G de Catalunya i la coordinació amb les diverses iniciatives d’impuls de la recerca en 6G a Europa.
Aquest Pla haurà de fer una prospecció de les capacitats disponibles d’R+D en 5G i 6G a Catalunya; àrees estratègiques de recerca a prioritzar; polítiques públiques de suport a la R+D en 6G; model de governança per la coordinació de l’ecosistema de recerca en 6G, i col·laboracions internacionals amb iniciatives d’impuls de la recerca en 6G a escala europea.
Sobre la 6G
La futura tecnologia 6G suposarà bàsicament la convergència entre la telefonia mòbil i la Intel·ligència Artificial (IA).
Gràcies al salt en el rendiment de les xarxes de telecomunicació que es preveu que oferiran els sistemes 6G, passant dels Gigabits cap a capacitats de Terabits i millorant el temps de resposta de l’ordre de submil·lisegons, la 6G permetrà noves aplicacions crítiques, com ara l’automatització en temps real o la realitat estesa.
També serà capaç de portar tots els objectes físics al món digital mitjançant la creació de bessons digitals que permeten el seu control i seguiment en temps real. D’aquesta manera, serà la primera tecnologia que integrarà eficientment els mons físic i digital amb la capacitat d’interactuar amb l’ésser humà.
La tecnologia 6G està alineada amb els objectius globals de desenvolupament sostenible (ODS) i té un clar enfocament centrat en l’ésser humà, cosa que la posiciona com la Internet dels Sentits, ja que possibilita la fusió entre l’entorn de comunicació i els sentits i potencia els entorns immersius escalables de realitat virtual i la comunicació de tipus hologràfic.
Els països digitalment més avançats del món s’estan posicionant respecte a la futura tecnologia 6G creant programes d’impuls i dotant-los de recursos per garantir la competitivitat, el lideratge i la sobirania tecnològica i de coneixement dels seus territoris. Per les seves característiques, i tenint en compte l’impacte que està tenint la 5G, es preveu que les xarxes 6G siguin més obertes i que la sobirania tecnològica en aquest camp hi tingui un rol molt rellevant.
En aquest sentit, la voluntat del Govern de Catalunya és capitalitzar la inversió i esforços fets fins ara en l’impuls de la tecnologia 5G, actualment en fase de desplegament i de validació de casos d’ús, i començar a treballar en la recerca i desenvolupament de la 6G per posicionar-se estratègicament en una societat del coneixement digital que garanteixi la competitivitat i resiliència del territori en vista de les properes generacions.