Toquio

El Govern reconeix oficialment el Casal Català de Tòquio com a comunitat catalana a l'exterior

query_builder   8 febrer 2022 12:45

event_note Nota de premsa

El Govern reconeix oficialment el Casal Català de Tòquio com a comunitat catalana a l'exterior

  • Amb aquesta incorporació, ja són 147 les comunitats catalanes a l’exterior oficialment reconegudes arreu del món 

El Govern ha aprovat el reconeixement oficial del Casal Català de Tòquio, a la capital del Japó. Amb aquesta nova incorporació, ja són 147 els casals que figuren al registre de comunitats catalanes a l’exterior amb reconeixement oficial de la Generalitat de Catalunya arreu del món. El Casal Català de Tòquio està actiu des de fa més de deu anys i el seu president és David Márquez-Clemente. Aquesta és la segona comunitat ja reconeguda al Japó, que se suma al Centre Català de Kansai, a la ciutat d’Osaka. Al Japó hi resideixen al voltant d’un miler de catalans i catalanes.

Entre les activitats més destacades del Casal Català de Tòquio hi ha una calçotada anual en què participen més d’un centenar de persones o el dinar de Nadal amb els catalans i catalanes residents al Japó. A banda, el casal celebra altres dates assenyalades, com la Diada, Sant Jordi o Sant Joan, així com tallers de castells o jornades gastronòmiques. El casal també ofereix sessions orientatives per a nouvinguts i classes de català per a adults i infants.

El reconeixement oficial com a comunitats catalanes a l’exterior permet que els casals puguin ser beneficiaris dels serveis, ajuts i prestacions que ofereix el Govern, participar en el recentment creat Consell de la Catalunya Exterior i prendre part de les diverses trobades, entre d’altres. Les comunitats catalanes a l’exterior van sorgir l’any 1840 a l’Havana, a Cuba, i són un punt de trobada i referència, així com fomenten el vincle des de l’exterior amb Catalunya a través de la llengua, la cultura i altres àmbits, i promouen el coneixement del país col·laborant amb institucions i entitats de l’entorn.

El Japó, un país prioritari

El Japó és un dels països prioritaris en l’acció exterior catalana. De fet, la relació entre Catalunya i el Japó ha estat estreta des de l'establiment d'inversions japoneses a Catalunya als anys 80. També ho demostra el fet que Tòquio va ser la primera ciutat on el Govern de Catalunya va obrir una oficina institucional a l'exterior, concretament una d'ACCIÓ fa més de tres dècades, el 1988. Des d'aleshores, s'han reforçat i consolidat les relacions econòmiques, institucionals, culturals i educatives entre els dos països.

El Govern també compta amb el Pla Japó, un programa interdepartamental que dibuixa un marc que facilita la coordinació i col·laboració institucional, també amb el Consolat General del Japó a Barcelona. El 2019 es va celebrar el desè aniversari del Pla Japó i, actualment, està vigent el Pla Japó 2020-2023, el quart pla successiu del Govern amb el país nipó.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined