• Anna Caula: “Volem que participin en aquests projectes encara més entitats per ajudar al seu creixement qualitatiu i per seguir impulsant la projecció internacional del nostre país" 
  • Des del 2014, la Comissió Europea ha seleccionat 101 projectes esportius liderats o participats per entitats catalanes, que han gaudit de finançament
sge

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha presidit aquesta tarda, de manera telemàtica, la jornada informativa per explicar al sector esportiu català les novetats de la convocatòria 2022 d’ajuts europeus en el marc del programa Erasmus+ Esport 2021-2027, estrenat l’any passat. En l’acte, les entitats inscrites han conegut les possibilitats d’accedir al finançament de la Comissió Europea per dur a terme projectes esportius transnacionals en diversos àmbits.

La jornada ha estat seguida per professionals de tots els àmbits de l’esport (Ajuntaments, federacions, consells esportius, universitats, clubs i associacions esportives, empreses de gestió esportiva, fundacions, persones col·legiades, etc.). A través d’aquesta activitat, el CCE ha ofert als agents esportius del país una visió global de les oportunitats que Erasmus+ ofereix per a la projecció internacional de l’esport català i per a la millora i creixement dels clubs, institucions i la resta d’entitats i organismes que fan rutllar el nostre sector esportiu.

La sessió informativa ha ajudat a orientar les entitats i organitzacions esportives en els tràmits per idear i accedir als ajuts del programa Erasmus+ Sport, que és el programa comunitari d’educació, formació, joventut i esport que pretén augmentar les capacitats i l’ocupabilitat, així com modernitzar l’educació, la formació i el treball juvenil. L’any passat es va iniciar la renovació del programa pel període 2021-2027, cosa que va implicar un reforç considerable del pressupost (470 milions d’euros respecte els 265 del període 2014-202) i de la intensitat per arribar a més participants actius i a un rang més ampli i divers d’organitzacions.

“Des de l’inici del Programa Erasmus+ Esport, i durant el període 2014-2020, la Comissió Europea ha seleccionat un total de 101 projectes esportius que han estat o estan liderats o participats per entitats catalanes”, ha recordat Anna Caula. Una xifra que representa el 80% de les iniciatives presentades des de Catalunya.

S’espera que la Comissió Europea faci pública d’aquí a pocs dies la llista de projectes beneficiaris de la convocatòria d’ajuts 2021. “De ben segur que garantirà un nou finançament a un nombre molt important de projectes esportius liderats o participats per entitats catalanes. Serà una nova mostra de la bona salut de l’esport a Catalunya i un reconeixement a l’excel·lència del treball de l’elaboració i implementació de projectes innovadors, sostenibles i engrescadors, que ens reafirmen cada cop més com a model esportiu referent a Europa i al món”, ha afegit.

D’altra banda, la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física ha manifestat que gràcies al nou pressupost de la Comissió Europea, “volem que segueixin augmentant les entitats que participen en aquests projectes. Des del Govern, ajudarem al seu creixement qualitatiu i, d’aquesta manera, seguirem impulsant la projecció internacional de Catalunya a través de l’esport”. Finalment, ha animat les entitats participants en la jornada a aprofitar les virtuts del programa Erasmus+ Esport, i ha assegurat que “mantindrem la realització de les accions de difusió i seguiment del programa, com la jornada d’avui, per facilitar la internacionalització del treball que porteu a terme a Catalunya i l’establiment de sinergies amb entitats d’arreu d’Europa”.

Per tal d’acostar de forma pràctica el procediment d’accés i la tipologia d’actuacions que poden acollir-se a ajuts d’Erasmus+, la sessió ha comptat amb la intervenció de Jordi Escribà, assessor expert en finançament de projectes europeus, de la consultora B-Link. Jordi Escribà ha recordat les tres accions clau del programa europeu en l’àmbit esportiu (mobilitat, cooperació i suport al desenvolupament de polítiques de cooperació) i ha facilitat a les entitats consells pràctics per a la presentació de projectes (com redactar-los, buscar socis, etc.).

També ha comunicat que el termini per sol·licitar els ajuts de la convocatòria 2022, iniciat el passat 20 de gener, finalitza el dia 23 de març per a projectes d’accions d’Associacions de cooperació (Cooperation partnerships), Associacions a petita escala (Small-Scale partnerships) i Esdeveniments esportius europeus sens ànim de lucre (Not-for-profit european sport events), i el dia 7 d’abril, per projectes d’accions de Desenvolupament de capacitats en l’àmbit de l’esport (Capacity Building in the field of sports). El pressupost de la Comissió Europea pel programa serà enguany de 51,9 milions d’euros (41 milions l’any passat).

Quatre casos d’èxit

Les persones assistents han pogut conèixer, d’altra banda, l’experiència de quatre iniciatives esportives catalanes que apliquen amb èxit projectes fruit d’aquest tipus d’ajuts. Es tracta del projecte 2020-2021 "U!ACTIV: Active Citizens in European Cities", de l’Associació Esportiva Ciutat Vella, que ha explicat Rodrigo Pinto; el projecte 2020-2021 "SIMCAS: Social Inclusion Methodology in Critical Areas viaSport", del Consell Esportiu Pla de l’Estany, que han detallat Nuria Diaz i Xavier Batchellí; el projecte 2020-2022 "SPIRIT: Sport & Psycho-social Initiative for Inclusive Training", de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, que ha exposat Milena De Murga, i, finalment, el projecte 2020-2021 "OK PORTERS", de l’Hoquei Club Valls, els objectius del qual ha presentat Roger Molina.

La jornada ha acabat amb un torn obert de preguntes, on les persones assistents han pogut traslladar les consultes a la taula d’experts. Tot seguit, ha intervingut Conxita Font, responsable de fons europeus de la Secretaria d'Acció Exterior del Govern, i ha tancat la jornada el director del Consell Català de l’Esport, Aleix Villatoro, segons el qual, "com a Govern transformador, procurem donar eines per millorar i enfortir el nostre sistema esportiu. Col·laborant amb altres països, afrontem millor els reptes". L’activitat s’ha pogut seguir en directe pel canal de YouTube del CCE, on quedarà desada perquè les persones interessades la puguin visionar en qualsevol moment, així com al web del Consell Català de l’Esport.