- Aquests ajuts faciliten la concentració i la intercooperació com a factor d'incentivació que contribueixi a incrementar la dimensió econòmica i social d’aquestes entitats
- La dotació econòmica prevista per al trienni 2022, 2023 i 2024 ha augmentat en 2,1 milions respecte al 2021
El Govern ha establert ajuts pluriennals per fomentar la millora de la competitivitat de les cooperatives i altres entitats associatives agràries mitjançant la concentració i la intercooperació. L’objectiu és incrementar-ne la dimensió econòmica i social, així com potenciar les zones rurals i facilitar-ne el desenvolupament, amb l’adopció de mesures de modernització de gestió empresarial i de comercialització que n’augmentin la competitivitat.
El sector cooperatiu agroalimentari de Catalunya s’ha vist molt afectat, com tants altres, per la situació sanitària derivada de la Covid-19. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per tal de pal·liar els efectes de la crisi, va atorgar el 2021 un total de 9,8 milions d’euros amb l’objectiu de millorar la competitivitat de les cooperatives i altres entitats associatives agràries mitjançant la concentració i la intercooperació, com a factor d'incentivació. Aquestes línies d’ajuts s’orienten a la millora dels processos productius i de transformació i la capacitat comercial i de projecció de marca.
Amb aquests ajuts, es volen impulsar projectes transformadors que són el futur del teixit cooperatiu. Per aquest motiu, cal incentivar-los fomentant la intercooperació, de manera que es concentri l’oferta i s’incrementi així la competitivitat. En aquest sentit, créixer i fomentar les grans inversions esdevé la manera més factible per reduir els costos amb economies d’escala, per millorar el poder de negociació i per desenvolupar accions de diferenciació mitjançant la innovació per diversificar el risc. Augmentar la dimensió empresarial contribueix a disminuir les estructures innecessàries que llastren la competitivitat i resten viabilitat a l’economia cooperativa agrària.
Aquests ajuts volen tenir un gran impacte econòmic i social que provoqui canvis estructurals importants en tot el sector agroalimentari. El cooperativisme agrari, davant la situació generada per la pandèmia, ha observat que s’obre una oportunitat perquè les cooperatives puguin guanyar prestigi i valor davant del consumidor que tria productes de proximitat i de qualitat. Les cooperatives agràries poden esdevenir un bé específic pel conjunt dels ciutadans.