DEMT CCAM

COMERÇ

Catalunya recupera l'activitat firal amb una xifra rècord de 420 fires previstes pel 2022

query_builder   23 febrer 2022 10:06

event_note Nota de premsa

COMERÇ

Catalunya recupera l'activitat firal amb una xifra rècord de 420 fires previstes pel 2022

  • Segons el Registre d’Activitats Firals de la direcció General de Comerç, enguany se celebraran 61 d’àmbit internacional i estatal, i 359 d’àmbit català, comarcal o local
  • Destaca l’especial dinamisme dels esdeveniments internacionals i estatals que se situen en la xifra més alta de la sèrie històrica
  • L’àmbit metropolità de Barcelona acollirà el 27% de les fires; seguit de les comarques de Girona (19%); Catalunya Central (17%); comarques de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran (16%); Penedès i Camp de Tarragona (13%), i Terres de l’Ebre (9%). Per sectors, el 29% seran multisectorials, el 24% dedicades a l’alimentació, vins i hoteleria, i el 14% a l’artesania


Catalunya té previst acollir un total de 420 fires al llarg del 2022. Aquesta xifra suposa un increment de l’activitat firal del 14,8% respecte 2021 i evidencia l’inici de la recuperació del sector. Segons dades del Registre d’Activitat Firals (RAFC) de la direcció General de Comerç, de les 420 fires previstes, 61 són d’àmbit internacional o estatal i 359 d’àmbit català, comarcal o local. En aquest sentit, destaca especialment el dinamisme dels esdeveniments internacionals i estatals que se situen en la xifra més alta de la sèrie històrica.

La millora de les dades epidemiològiques ha propiciat que organitzadors i entitats afrontin el 2022 amb menor incertesa i major optimisme.

Xifra rècord: 61 fires internacionals i estatals previstes pel 2022

Font: RAFC a partir de dades proporcionades pels organitzadors a data 10/02/22
Font: RAFC a partir de dades proporcionades pels organitzadors a data 10/02/22

El calendari de fires internacionals, com va passar l’any passat, presenta alguns reajustaments encara derivats de la situació sanitària a nivell mundial. L’any 2021, de les 60 fires internacionals i estatals programades a Catalunya, finalment només es van celebrar 44. Per contra, les previsions per aquest any són substancialment diferents: una major confiança en el control de la pandèmia ha fet que els organitzadors apostin per la celebració dels certàmens i salons de gran abast, d’acord amb l’evolució de la situació sanitària. Entre les 61 fires internacionals previstes pel 2022 destaquen fires com el Mobile World Congress, Alimentària, Hispack, Graphispack, Barcelona Bridal Fashion Week, Municipalia, Eurofruit, o el Mercat de Música Viva de Vic, entre d’altres.

Pel que fa les fires d’àmbit comarcal i local, en canvi, els organitzadors han estat més cautelosos en la programació. Hi ha previstes 359 fires d’aquest àmbit, una xifra que tot i que suposa un increment de l’11,5% respecte 2021, encara no arriba als nivells prepandèmia.

359 fires locals i comarcals el 2022, un 11,5% més que el 2021

Font: RAFC a partir de dades proporcionades pels organitzadors a data 10/02/22
Font: RAFC a partir de dades proporcionades pels organitzadors a data 10/02/22

La distribució territorial es força homogènia tot i que l’àmbit metropolità de Barcelona concentrarà el major nombre de fires (27% del total); seguit de les comarques de Girona (19%); Catalunya Central (17%); les comarques de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran (16%); Penedès i Camp de Tarragona (13%), i Terres de l’Ebre (9%).

Catalunya recuperarà més de 200  esdeveniments respecte 2020, i més de 50 en relació a 2021. Un creixement marcat i afavorit per la millora de les condicions sanitàries i que reflecteix la fortalesa i la capacitat innovadora del sector per tal de celebrar les fires amb seguretat.

.

El creixement de l’activitat firal —favorable gairebé a tot el territori— s’accentua principalment a les comarques del Barcelonès (amb 33 fires més enguany que el 2020); Osona (amb 16 més); al Bages i al Montsià (amb 11 més), i al Gironès i al Maresme (amb 10 activitats firals més que a 2020).

Analitzant la distribució temporal, en termes generals l’octubre continua sent el mes preferit per entitats i organitzacions firals, amb el 19,4% de les fires previstes, seguit el mes de maig (13,9%), novembre (12%) i l’abril (11%). Particularment, pel que fa a les activitats firals internacionals i estatals, els mesos amb major nombre d’esdeveniments són febrer, abril, maig i setembre.

 

Les fires multisectorials són les protagonistes tot i la represa en tots els sectors

Per sectors, les fires multisectorials concentren el 29,3% dels esdeveniments del 2022; seguides de les fires d’alimentació i l’hoteleria (24,5%) i les artesanes (14%). Així mateix, tenen un pes important també els esdeveniments dedicats als serveis (7,4%), les ramaderes i agrícoles (5,9%), i d’automoció (amb el 4,3% del total).

.

En general, el 2022 es constata la represa de la totalitat dels sectors d’activitat firal que el 2020 van haver de cancel·lar o posposar esdeveniments: es reprenen certàmens dedicats a les noves tecnologies, proliferen els de nàutica o pesca i augmenten els d’art, llibres o els dedicats a la sanitat, així com els de caire industrial.

Tanmateix, les que augmenten més en nombre són les activitats firals multisectorials, amb 62 actes més que a 2020 (+28,6%); les de l’alimentació i hoteleria, amb 52 celebracions més (+23,9%); les dedicades a l’artesania amb 25 fires més (+14,6%) i les especialitzades en serveis, amb 17 més (+6,6%) en relació al 2020.

Del 100% virtual a la necessària presencialitat de la fira

Degut a les restriccions sanitàries de la covid-19, s’ha introduït en el món firal el format virtual que ha estat, en moltes ocasions, l’única fórmula possible. No obstant, amb la millora de les condicions sanitàries, aquest format s’incorporarà en activitats paral·leles o serveis complementaris de les fires, aportant un valor potencial i com a element imprescindible del màrqueting digital.

El virtual va ser el format escollit el 2020, el 2021 ha estat l’híbrid, i tot apunta que el 2022 comportarà el retorn a la presencialitat. Així ho corrobora el baròmetre de la Global Association of the Exhibition Industry, associació d’abast mundial dels principals organitzadors, associacions i socis del sector, on la majoria d’enquestats prefereix el cara a cara per fer networking i l’experiència en viu que proporciona la fira presencial, i  el 72% té previst o té la voluntat d’assistir a una fira en els propers mesos. 

La Direcció General de Comerç manté actualitzat el calendari firal. Més info aquí.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa amb taules i gràfics

Nota de premsa amb taules i gràfics
PDF | 362