Alfolí de la Sal

La Generalitat inicia dues obres de rehabilitació del patrimoni històric al Pallars Sobirà

query_builder   25 febrer 2022 14:18

event_note Nota de premsa

La Generalitat inicia dues obres de rehabilitació del patrimoni històric al Pallars Sobirà

  • Són la segona fase de la biblioteca central comarcal de Sort i un nou ascensor a Alfolí de la Sal a Gerri de la Sal
La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Cultura i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), ha iniciat aquest divendres dues obres de rehabilitació del patrimoni històric al Pallars Sobirà. Es tracta de la segona fase de construcció de la biblioteca central comarcal al municipi de Sort i la ubicació d’un ascensor a l’edifici d’Alfolí de la Sal a Gerri de la Sal al Baix Pallars.

Ambdues obres són promogudes pel Departament de Cultura, l’INCASÒL i l’Ajuntament corresponent, en el marc de l’1% cultural. Sumen un total de prop de 655.710 euros de les quals 552.230 euros es destinen a la biblioteca comarcal i 103.478 a l’Alfolí de la Sal.

Interiors de la biblioteca de Sort

La segona fase del projecte de construcció de la biblioteca central comarcal de Sort consistirà en la remodelació interior de l’edifici i la finalització dels exteriors. També es faran les instal·lacions necessàries per al correcte funcionament de l’equipament.

Els espais destinats a comunicacions verticals, serveis higiènics i magatzems se situaran vora el mur de contenció deixant lliures d’envans les entrades de llum existents a façana per tal d’aprofitar al màxim l’entrada de llum solar. La circulació principal serà la longitudinal-central i paral·lela al costat llarg de l’edifici. Vora l’àrea-hall d’accés es situaran les escales i ascensor que vincula les dues plantes de l’edifici.

La ubicació estudiada pel mobiliari/prestatgeries també ha procurat deixar el més lliure possible l’espai i les visuals tant de planta baixa com de planta primera. Paral·lelament, s’empraran dos paviments diferenciats per tal de delimitar zones i usos i significar els principals àmbits d’estada.

A la planta baixa s’ubicarà el fons general de la biblioteca, amb la zona infantil, l’àrea de diaris/revistes, la de música/imatge, i una sala de treball/silenci. A la planta primera hi haurà la Sala polivalent i el despatx de direcció associat amb el fons documental.

L’equipament es podrà utilitzar per plantes de manera totalment independent. La planta primera té el seu propi accés des de l’exterior i l’accés a la Sala Polivalent des de l’interior tindrà portes amb pany als paraments vidriats de separació. D’aquesta manera la sala polivalent es podrà utilitzar de manera independent de la resta de l’edifici.

El promotor de l’obra és el Departament de Cultura, l’Ajuntament de Sort i l’INCASÒL. El projecte, redactat pel despatx de Feu-Godoy Arquitectes, amb l’assessorament tècnic del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, serà executada per l’UTE Cervos, SAU i Climatitzacions Saufer SL per un import 375.042,43 ( Iva no inclòs )  i un termini d’execució de 8  mesos.

La primera fase de l’obra va finalitzat el desembre del 2020 i va tenir un cost de 282.494,68 € (IVA inclòs) finançats pel Departament de Cultura amb les aportacions establertes en el conveni signat per aquest Departament, el aleshores Departament de Territori i Sostenibilitat i l’INCASÒL. Es v construir l’edifici de la biblioteca adaptant-lo a una estructura preexistent tot potenciant visualment el castell, icona del municipi.

Accessibilitat a l’Alfolí de la sal

La Casa de la Sal és la principal construcció d’ús no religiós de la comarca del Pallars Sobirà i està situada a la part més alta de la vila, a la plaça del Mercadal. Es tracta d’un edifici de planta quadrada, de tres plantes, un altell i una sotateulada. L’actual construcció és el resultat d’una ampliació realitzada al segle XVIII, per incrementar la capacitat de l’edifici quan les salines de Morreres van deixar de funcionar i va augmentar l’activitat a Gerri. Gran part de l’edifici estava destinat a als processos d’emmagatzematge, assecatge, envasament, comercialització i distribució de la sal però la segona planta tenia una funció més social i cultural amb un teatre, l’escola i les dependències dels mestres.

L’obra consistirà en ubicar un ascensor en el forat de l’escala existent que comuniqui la planta baixa amb la planta segona. Tindrà capacitat per a 6 persones amb un recorregut de 15 metres i tres aturades.

El promotor de l’obra és el Departament de Cultura, l’Ajuntament de Sort i l’INCASÒL. El projecte l’ha redactat l’arquitecta Elena Belart i l’obra serà executada per l’empresa Cervos SAU  per un import de 103.478,14€, dels quals 87.843,14€, corresponen a la Generalitat i 15.635,00  a l’Ajuntament de Baix Pallars. Es preveu un termini d’execució de 4 mesos.

2  

Imatges

Imatge d'Alfolí de la Sal

Imatge d'Alfolí de la Sal 1166

Imatge biblioteca de Sort

Imatge biblioteca de Sort 250

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 688