Depuradora de Caldes de Montbui.

L'ACA aprova el conveni amb el Consorci Besòs Tordera per a garantir el funcionament i les millores en 26 depuradores del Vallès Oriental i el Moianès

query_builder   7 març 2022 10:30

event_note Nota de premsa

L'ACA aprova el conveni amb el Consorci Besòs Tordera per a garantir el funcionament i les millores en 26 depuradores del Vallès Oriental i el Moianès

  • L’acord aprovat pel consell d’administració de l’ACA, que tindrà una durada de 4 anys (2022-2025), fixa quin serà el pressupost per a garantir el funcionament de les plantes, les reposicions i millores i la redacció dels projectes

  • El conveni es basa en la implementació de noves formes de col·laboració més eficients i descentralitzades

  • A més d’aquest conveni, l’Agència n'ha aprovat dos més, un amb el Consorci Besòs Tordera i un altre amb el Consell Comarcal del Baix Camp
Depuradora de Caldes de Montbui.
Depuradora de Caldes de Montbui.

El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat aquest dijous el conveni amb el Consorci Besòs Tordera que fixa les dotacions pressupostàries per garantir l’adequat sanejament de les aigües residuals per als propers 4 anys (2022-2025), amb l’objectiu de garantir el funcionament de 26 sistemes de sanejament a la comarca del Vallès Oriental i del Moianès, amb una població equivalent sanejada de 450.000 persones.

L’acord, que preveu una inversió superior als 100 MEUR, s’articula en tres eixos: per una banda, els recursos per a garantir el funcionament de les depuradores (77,5 milions d’euros a repartir entre 2022 i 2025); inversions per a reposicions i millores (20 milions d’euros a repartir entre 2022 i 2025) i aportacions per dur a terme la redacció de projectes constructius (3,9 milions d’euros entre 2022 i 2025).

Millorar la coordinació amb el món local

Aquest conveni s’emmarca en el nou model de conveni aprovat pel consell d’administració de l’ACA el passat 9 de desembre, destinat per a millorar el finançament del sanejament de les aigües residuals per als ens locals. La proposta, destinada als ens gestors dels sistemes públics de sanejament que estiguin constituïts com a Entitats Locals d’Aigua, fixa la possibilitat de signar convenis, de manera individualitzada i per a un període de 4 anys, amb l’objectiu de definir un marc d’atribució dels recursos per a finançar les despeses d’explotació, de reposició i d’inversió corresponents als sistemes públics de sanejament en alta, fent possible una millor planificació de les actuacions a dur a terme i la millora de la gestió del servei de sanejament en alta.

El model de conveni determina, amb una metodologia comuna per fixar una atribució adequada i sostenible, com es faran les atribucions de recursos per atendre les despeses d’explotació, reposició i millores, així com les inversions necessàries per assegurar el correcte funcionament i manteniment de les instal·lacions del sistema públic de sanejament, de manera que es garanteixi la qualitat de l’aigua, atenent als criteris de dissenys de les infraestructures i als límits fixats a l’autorització d’abocament.

Les possibles noves inversions es destinaran a finançar la redacció de projectes i a estudis d’actuacions previstes a la planificació. Aquesta iniciativa es basa en la implementació de noves formes de col·laboració més eficients i descentralitzades, estables en el temps, amb majors garanties i basades en la mútua confiança.

Altres convenis

En el consell d’administració de l’ACA també s’han aprovat dos convenis més. Un altre amb el Consorci Besòs Tordera per a l’execució de les obres de la nova depuradora de la Costa del Montseny (terme municipal de Fogars de Montclús), amb una inversió propera als 579.000 euros, i un conveni amb el Consell Comarcal del Baix Camp per a la redacció del projecte constructiu del sanejament i la depuració de Capafonts (48.200 euros).

Sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 536 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.

1  

Imatges

Foto. Depuradora de Caldes de Montbui.

Foto. Depuradora de Caldes de Montbui. 154

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 186