• La mostra forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals impulsat pel Departament de Cultura i està produïda per la Fundació Suñol
  • Posteriorment, es podrà visitar a Caldes d'Estrac, Vilafranca del Penedès, Santa Perpètua de Mogoda i Martorell
  • Inclou obres d’artistes de reconeguda trajectòria com Antoni Tàpies, Robert Llimós, Joana Cera, Fina Miralles, Carlos Pazos o Carmen Calvo
Llimós

L’exposició itinerant “Signes i escriptures”, produïda per la Fundació Suñol, s’inaugura avui, divendres 11 de març, al Centre d’art contemporani La Sala, de Vilanova i la Geltrú, on es podrà veure fins al 15 de maig. La mostra forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals impulsat pel Departament de Cultura i itinerarà a Caldes d'Estrac, Vilafranca del Penedès, Santa Perpètua de Mogoda i Martorell.

La proposta de la Fundació Suñol pretén emfatitzar el paper del signe i l'escriptura en les arts plàstiques de la segona meitat del segle XX, tot traçant un recorregut descriptiu d'aquestes aplicacions simbòliques a través d'una selecció d'obres de la Col·lecció Suñol Soler.

La finalitat de l'exposició és posar de manifest el paper del signe i l'escriptura en l'art del segle XX, un moment en què l’estudi del llenguatge permeabilitza tots els camps del coneixement. L'exposició dibuixa un recorregut que evoluciona del signe més indesxifrable a l'escriptura més llegible. En les obres seleccionades, el missatge es presenta de vegades explícit, d'altres suggerit, alguns cops amb referències textuals o gràfiques, però sempre a través d'elements iconogràfics que reflecteixen la interacció de cada artista amb cada espectador, a través de llenguatges visuals que fan servir el signe, la lletra, l'alfabet, la paraula o l'escriptura com a part de la seva formulació estètica.

Totes les obres de l’exposició formen part de la Col·lecció Suñol Soler i han estat realitzades entre el 1972 i l’actualitat. La quarantena de peces escollides il·lustren l’ús recorrent del signe i l’escriptura en la pintura, el collage o el tapís, així com en els textos explícits com una necessitat de comunicació per part de l’artista.

Entre el conjunt d’obres exposades hi ha peces dels artistes Antoni Tàpies, Robert Llimós, Joan Rabascall, Evru/Zush, Joana Cera, José Luis Alexanco, Sergi Aguilar, Eduardo Chillida, Miguel Salinas, Manuel Millares, Antoni Socías, Carmen Calvo, Darío Villalba, Jordi Tolosa, Fina Miralles, Jordi Sabaté, Ramon Parramon, José Manuel Broto, Jordi Teixidor, Alighiero Boetti, Miralda, Lawrence Weiner, Federico Guzmán i Carlos Pazos. Obres com les de Robert Llimós, Antoni Tàpies, Fina Miralles, Carmen Calvo o Evru/Zush proposen una determinada visió del procés de creació i la manifestació d’un llenguatge inèdit i únic, al costat d’artistes com Ignasi Aballí, Carmen Calvo, Darío Villalba, Carlos Pazos o Joan Rabascall, que mostren en diferents obres unes narracions més explícites.

A l’espai La Sala de Vilanova i la Geltrú es desplegarà l’activitat educativa “L’espai mental no és així” adreçada als alumnes de primària, secundària i batxillerat. Posteriorment “Signes i escriptures” itinerarà a la Fundació Palau de Caldes d'Estrac, la Sala Trinitaris Vilafranca del Penedès, La Granja Espai cultural de Santa Perpètua de Mogoda i al Muxart. Espai d’art i creació contemporanis de Martorell.

Programa d’exposicions itinerants d’arts visuals 2021-2022

L’exposició “Signes i escriptures”, juntament amb “Dimonis” produïda per cabosanroque i “L’altre ubic” produïda pel Festival Panoràmic forma part del programa d’exposicions itinerants d’arts visuals 2021-2022.

 “Signes i escriptures”

  • Centre d’Art Contemporani. La Sala. Vilanova i la Geltrú. Del 11 març al 15 maig 2022
  • Fundació Palau. Caldes d’Estrac. Del 28 maig al 18 setembre 2022
  • Sala Trinitaris de Vilafranca del Penedès. Del 28 d’octubre al 18 de desembre
  • La Granja Espai cultural. Santa Perpètua de Mogoda. Del 20 gener a finals març 2023
  • Muxart. Espai d’art i creació contemporanis. Martorell. Del 21 abril al 25 juny 2023

 

 “L'altre ubic”

  • Espai Moritz. Cornellà. Del 16 de setembre fins al 28 d’octubre de 2021
  • Centre d’Art de Tarragona. Del 5 de novembre fins al 9 de gener de 2022
  • Muxart. Espai d’art i creació. Martorell. Del 27 gener a l'1 de maig de 2022
  • Centre Cultural El Casino. Manresa. Del 13 de maig al 10 juliol de 2022
  • Can Manyé. espai d’art i creació. Alella. Gener- març de 2023
  • Centre Cultural La Mercè. Del 15 març al 28 abril 2023
  • Museu de Granollers. Del 19 d’octubre al 16 de novembre de 2023

“Dimonis”

  • Església de la Pietat de Vic. Del 10 de novembre de 2021 fins al 9 de gener de 2022
  • Can Manyé. espai d’art i creació. Alella. Del 4 març a l’1 de maig 2022 
  • Museu de Granollers. Del 2 de juny fins a l'11 de setembre de 2022
  • Centre d’Art de Tarragona. Del 23 setembre fins al 30 d’octubre de 2022
  • Museu d’Art de Cerdanyola. Principis de novembre fins a finals desembre de 2022