El Govern aprova el Decret de reestructuració del Departament de Justícia

El Govern aprova el Decret de reestructuració del Departament de Justícia

query_builder   15 març 2022 12:40

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Decret de reestructuració del Departament de Justícia

  • Reforça l’àmbit de la justícia juvenil amb una subdirecció específica
  • El nou Servei d’Organització Judicial desplegarà les mesures que permetin la millora continuada d’aquest servei públic

El Govern ha aprovat avui el Decret de reestructuració del Departament de Justícia. El principal canvi afecta la justícia juvenil, que reforça el seu àmbit de competència amb una subdirecció pròpia dins la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil. El text també inclou altres modificacions organitzatives per millorar el suport al servei públic de justícia.

La nova Subdirecció General de Justícia Juvenil gestionarà directament els centres educatius de justícia juvenil, els recursos de medi obert i les mesures de mediació, que són els tres tipus de respostes que adopta la justícia quan els menors d’edat cometen un delicte. La nova unitat també tindrà sota la seva responsabilitat l’assessorament tècnic, que és el servei que ofereixen els equips especialistes de justícia als òrgans judicials de menors.

No és l’únic canvi en l’àmbit de l’execució penal. La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima incorpora entre les funcions pròpies, a partir d’ara, la de vetllar de manera directa per l’aplicació de la perspectiva de gènere en totes les actuacions i impulsar programes destinats a les persones internes per sensibilitzar-les sobre la igualtat de gènere i l’erradicació de la violència de gènere.

Pel que fa a la Direcció General d’Afers Penitenciaris, comptarà amb tres subdireccions. D’una banda, la de centres i gestió penitenciària; d’una altra, la de programes de rehabilitació i sanitat, i s’hi suma ara la Subdirecció General de Recursos Humans i Econòmics –que abans depenia de la Secretaria de Mesures Penals– per coordinar amb la Direcció de Serveis de la Secretaria General els recursos humans, les relacions amb les organitzacions sindicals, l’impuls del sistema de carrera professional o la contractació, entre altres funcions.

Per últim, el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), que fins ara estava adscrit també a la Secretaria de Mesures Penals, passarà a dependre directament de la Secretaria General, com ja ho fa l’altra entitat del sector públic que depèn del Departament de Justícia, el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE).

Millores en els serveis als jutjats i tribunals

La segona nova unitat que es crea a partir de l’aprovació del Decret de reestructuració és el Servei d’Organització Judicial, dins la Secretaria per a l’Administració de Justícia. Dependrà de la Direcció General de Modernització de l’Administració de Justícia i la seva creació respon a la necessitat de reforçar el desplegament, la coordinació i l’avaluació de les mesures organitzatives que es prenen des del Departament per millorar el funcionament del servei públic de la justícia.

El Decret inclou una previsió organitzativa per afegir els Serveis Territorials de Justícia al Penedès, quan sigui efectiu el seu desplegament.

Altres modificacions previstes són els canvis d’adscripció: la gestió del Registre de parelles estables dependrà de la Direcció General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, i el Centre d’Història Contemporània de Catalunya, de la Direcció General de Memòria Democràtica.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined