La consellera de Drets Socials inaugura el Congrés al TecnoCampus de Mataró – Maresme, amb més de 600 joves i professionals de joventut inscrits

El Congrés ha de ser un espai de consens que permeti acordar les bases del Pla Nacional de Joventut de Catalunya, el full de ruta per a les polítiques de joventut dels propers anys

La consellera durant la inauguració del Congrés

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha inaugurat aquesta tarda al TecnoCampus Mataró – Maresme el Congrés de la Joventut de Catalunya, un espai de debat i consens impulsat pel Govern de la Generalitat, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya –que agrupa les entitats juvenils- i les entitats municipalistes. Ho ha fet acompanyada de l’alcalde de Mataró, David Bote; del secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, i del conseller comarcal de Joventut del Maresme, Estanis Fors.

En el decurs de la seva intervenció, la titular de Drets Socials ha destacat que el Congrés, més enllà d’un gran fòrum de trobada i de debat, ha de ser un espai de consens que permeti acordar i fixar les bases del Pla Nacional de Joventut de Catalunya dels propers anys.

A banda d’endarrerir considerablement el procés de construcció d’aquest Pla, la consellera ha destacat que la pandèmia ha tingut un impacte especialment significatiu en la població jove i ha fet aflorar nous reptes i necessitats, alhora que ha agreujat molts dels dèficits que fa anys que afecten la joventut catalana i que limiten els seus projectes vitals i les seves perspectives de present i de futur. “És el moment de donar la paraula als joves perquè ens ajudeu a definir les polítiques que cal fer els propers anys per assolir tres grans objectius: aconseguir una feina digna, un habitatge amb preus justos que permetin l’emancipació i també que pugueu construir el vostre futur”, ha destacat.

Des d’avui i fins dissabte, el Congrés reuneix de manera presencial i telemàtica més de 600 joves associats i per compte propi, així com també professionals de joventut, d’entitats de lleure, del món acadèmic i representants polítics. La trobada -precedida pels congressos que es van fer el 1977 i el 1988- involucra tots els actors implicats en les polítiques de joventut per tal d’establir un diagnòstic compartit de la situació del jovent després de la pandèmia i de les darrers dues crisis econòmiques encadenades dels darrers anys.

Així mateix, durant aquests tres dies també s’acordaran les bases del nou Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat), l’acord de país que establirà i reimpulsarà les polítiques per a joves a Catalunya els propers anys.

La conferència inaugural ‘L’impacte de la inversió pública en la joventut’, a càrrec de l’economista Elena Costas, ha estat seguida d‘un debat amb el també economista Guillem López Casasnovas, la sociòloga Sara Moreno i la geòloga Olga Margalef.

En total, els tres dies de Congrés compten amb un programa de 21 activitats entre ponències, tallers, taules rodones, sessions lúdiques, fira internacional d’entitats, presentació d’experiències i l’exposició de les conclusions dels 6 espais de reflexió, debat i co-creació que s’han dut a terme des del novembre passat en un total de 21 activitats pre-Congrés.

En aquestes activitats –entre les quals hi ha dues trobades de videojocs, amb 100 alumnes de secundària, i el joc d’escapada virtual Utròpolis, amb 310 joves- hi han participat un total de 950 joves de procedències diverses que han analitzat la situació en la qual es troba la joventut en l’actualitat i a partir de les quals han fet propostes de futur en aquests sis àmbits:

  1. Emancipacions i projectes de vida
  2. Co-creació, expressió i identitats
  3. Inclusió, feminismes i equitat
  4. Connexió i transformació digital
  5. Bé comú i justícia climàtica
  6. Res-pública

Durant aquests tres dies es debatran aquestes conclusions, que van en la línia de situar les polítiques de joventut al centre de totes les polítiques públiques (espai 1); donar les eines perquè els joves esdevinguin agents culturals crítics i actius (espai 2); abordar l’arrel de les desigualtats, i no només les conseqüències, des d’una mirada interseccional per part de l’administració (espai 3); la necessitat d’una mirada jove, inclusiva i participativa en el desenvolupament de les polítiques digitals (espai 4); reforçar les iniciatives joves en l’economia social i solidària (espai 5); i establir una nova governança de les polítiques de joventut des de les diversitats juvenils (espai 6), entre d’altres fites.

Aquestes conclusions també abordaran els nous reptes i problemes que la pandèmia ha comportat, com són l’acceleració de la prevalença del món virtual, l’increment de les desigualtats socials, la consolidació de la pobresa i la vulnerabilitat en el col·lectiu jove o la urgència de virar cap a un model productiu menys agressiu amb el medi ambient i que millori la governança democràtica.

Per demà divendres, a més del retorn de les activitats pre-Congrés i del recull de conclusions per a les bases del nou PNJCat, també hi ha programada una activitat ludificada on les participants jugaran en equips que plantejaran necessitats juvenils i s’hi hauran de trobar respostes i actuacions, o una marató d’il·lustradores en la qual diverses artistes crearan una obra en directe que convidarà a debatre sobre les desigualtats. La jornada acabarà amb els concerts dels grups Alérgicas al Polen i La Ludwig Band.

Pel que fa a dissabte, hi ha previst un col·loqui entre representants d’institucions i d’agències d’àmbit europeu com són la Comissió Europea, ERYICA, EYCA, l’Assemblea de les Regions d’Europa o Eurodesk. Paral·lelament, se celebrarà una fira d’entitats juvenils de mobilitat internacional vinculades al Cos Europeu de Solidaritat i al programa Erasmus +. A la tarda, es presentaran les conclusions de les trobades de videojocs i del joc d’escapada i, a continuació, el músic Julen farà públiques les conclusions generals del Congrés. La trobada acabarà amb un concert dels grups Lal’Ba i The Tyets.

3  

Imatges

La consellera Cervera durant la inauguració del Congrés

La consellera Cervera durant la inauguració del Congrés 83

El secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra

El secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra 88

El director general de Joventut, Alex Sastre

El director general de Joventut, Alex Sastre 126