quantica

El Govern impulsa una iniciativa per consolidar l'ecosistema de tecnologies quàntiques a Catalunya

query_builder   22 març 2022 14:22

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa una iniciativa per consolidar l'ecosistema de tecnologies quàntiques a Catalunya

  • El projecte propulsat des dels departaments de Recerca i Universitats i de Polítiques Digitals i Territori contribuirà a l’esforç científic europeu en l’àmbit quàntic i afavorirà la creació d’empreses de base tecnològica
  • La coordinació científica i tècnica de la iniciativa anirà a càrrec de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)
  • El Govern nomena Andreu Mas-Colell president del Consell de les Tecnologies Quàntiques de Catalunya

El Govern ha aprovat impulsar una iniciativa per a la consolidació d’un ecosistema de recerca, desenvolupament i innovació en tecnologies quàntiques que posicioni Catalunya com un pol tecnològic en aquest àmbit. L’Executiu ha designat l’Institut de Ciència Fotòniques (ICFO) com a coordinador científic i tècnic del projecte propulsat conjuntament des del Departament de Recerca i Universitat i el Departament de Polítiques Digitals i Territori.

L’acord preveu que l’ICFO presenti en un termini de quatre mesos un pla de treball i un calendari d’execució de propostes, que haurà de preveure, entre altres punts, una anàlisi de capacitats i un model de governança. La voluntat del Govern és que la iniciativa contribueixi a l’esforç científic europeu en aquesta àrea, així com que esdevingui un focus de creació i consolidació de noves empreses de base tecnològica i de generació de llocs de treball altament qualificats.

El progrés de les tecnologies quàntiques té un ampli impacte en àmbits determinants com ara la ciberseguretat, les telecomunicacions, la computació, els dispositius sensors de mesura ultraprecisa o el desenvolupament de nous materials. A banda de l’ICFO, el sistema de coneixement català disposa d’agents rellevants en aplicacions quàntiques, entre els quals es compten el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), l’Institut de Física d’Altres Energies (IFAE), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) o grups de recerca especialitzats a la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), entre d’altres.

Relacionat amb aquest àmbit, el Consell Executiu ha aprovat també el nomenament del professor Andreu Mas-Colell en el càrrec de president del Consell de les Tecnologies Quàntiques de Catalunya. També se n'han designat com a vicepresidents el director de l'ICFO, Lluís Torner, i el directiu de Cellnex Oscar Pallarols. Integrat per personalitats del món acadèmic, empresarial i institucional, aquest organisme té per missió assessorar el Govern sobre polítiques d'impuls de les tecnologies quàntiques, així com proposar actuacions i mesures de coordinació.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined