El Govern impulsa la diagnosi per abordar la problemàtica del barraquisme a la llera del Besòs

El Govern impulsa la diagnosi per abordar la problemàtica del barraquisme a la llera del Besòs

query_builder   29 març 2022 12:42

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa la diagnosi per abordar la problemàtica del barraquisme a la llera del Besòs

  • La Delegació de Govern a Barcelona serà l’encarregada de coordinar aquesta diagnosi mitjançant un procés participatiu obert, que inclourà els departaments de la Generalitat, altres administracions públiques i entitats del tercer sector
  • El procés culminarà en el disseny de plans d’acció concrets per actuar en aquestes zones on es concentra població vulnerable en habitatges inadequats

El Govern impulsarà una diagnosi sobre el barraquisme a la llera del riu Besòs en l’àmbit metropolità de Barcelona. Així ho ha aprovat en la reunió del Consell Executiu, a petició del Departament de Drets Socials, a fi de crear plans d’actuació concrets que permetin intervenir sobre aquesta problemàtica i actuar per a revertir la situació de les persones que hi resideixen.

La Delegació de Govern a Barcelona serà l’encarregada de coordinar aquesta diagnosi, mitjançant un procés participatiu obert que inclourà els diferents departaments de la Generalitat, les altres administracions públiques i entitats del tercer sector. Aquest procés culminarà en el disseny de plans d’acció concrets per intervenir en aquestes zones on es concentra població vulnerable en habitatges inadequats.

Aquesta tasca es durà a terme mitjançant els mecanismes de coordinació ja existents en les corresponents delegacions territorials del Govern i amb la participació de totes les administracions públiques implicades.

Segons l’enquesta realitzada el 2016 per a l’elaboració del marc d’acció al sensellarisme, a Catalunya hi ha 59.000 persones en exclusió residencial. D’aquestes, més d’11.000 són persones sense sostre o sense habitatge, algunes de les quals acaben buscant refugi residencial en habitacles d’autoconstrucció, consolidant així espais de barraques. Trobem exemples d’aquesta expressió de l’exclusió residencial a la conca del Riu Besòs i en altres espais a l’entorn metropolità.

Les característiques patrimonials o de qualificació urbanística d’aquestes zones han dificultat operacions preventives i, amb el pas del temps i amb l’increment de població vulnerable, s’hi han concentrat problemàtiques vinculades a la salubritat, la seguretat o al medi ambient.

Aquests espais exigeixen, doncs, d’operacions i plans d’actuació concrets de gestió interdepartamental i de cooperació entre diverses institucions capaços de revertir les situacions de vulnerabilitat de les persones que hi resideixen.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined