Imatge Prescat

L'abril començarà amb fred d'hivern

query_builder   29 març 2022 13:07

event_note Nota de premsa

L'abril començarà amb fred d'hivern

  • Els models meteorològics indiquen una forta baixada de la temperatura entre divendres 1 i dimarts 5, i hi haurà glaçades a molts punts de l’interior
  • També es preveuen nevades al Pirineu i es podran produir xàfecs acompanyats de neu granulada a d’altres punts de Catalunya


El Servei Meteorològic de Catalunya informa que a partir de divendres arribarà una massa d’aire d’origen polar que provocarà un descens notable de la temperatura. Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que de cara als pròxims dies un anticicló s’ubicarà a l’oest de les Illes Britàniques i s’orientarà de nord a sud, i una depressió es centrarà a la zona d’Itàlia. Aquesta configuració permetrà l’entrada de vent de component nord que afavorirà l’arribada de la glopada d’aire fred.

Tot seguit es poden veure els mapes de pressió en superfície (a l’esquerra) i de temperatura a 850 hPa (uns 1500 m d’altitud, a la dreta) previstos pel model ECMWF (Centre Europeu de Predicció) per dissabte al matí, on es pot veure la massa d’aire fred (colors blavosos) instal·lada a bona part d’Europa occidental. L’evolució de la temperatura a 850 hPa és un bon indicador del comportament d’aquesta mateixa variable en superfície, però no hi ha una correlació directa entre elles, ja que també depèn d’altres factors meteorològics, com el vent o la nuvolositat:

Mapes 850hPa


Un dels fets més importants a tenir en compte seran els valors de temperatura mínima. En molts punts de l’interior és probable que es produeixin glaçades febles i localment moderades. Aquest fenomen serà més probable a les valls del Pirineu i del Prepirineu i al nord de la Depressió central, on de manera local es podrà arribar a valors més baixos. A la resta de l’interior i al prelitoral aquestes glaçades seran menys extenses i la seva distribució dependrà de la nuvolositat present i de la intensitat del vent que bufi. Al litoral no es preveuen glaçades, o seran molt puntuals.  A més, les nits de diumenge i dilluns podran ser també especialment fredes a causa que el vent del nord s’afeblirà i fins i tot encalmarà en alguns sectors.

Aquest episodi de fred podrà allargar-se com a mínim fins dimarts 5 d’abril, quan la temperatura ja començarà a recuperar-se fins assolir els valors propis per l’època de l’any. Aquest fet es pot veure ens les següents gràfiques per dos punts de Catalunya, el primer correspon al Pirineu Occidental i el segon a les Terres de l’Ebre. En elles es presenta la predicció de la temperatura a 850 hPa (línia negra envoltada de la dispersió de la predicció en colors verds), comparada amb la mitjana climàtica (línia vermella). A la part baixa de la gràfica també es mostra la probabilitat de pluja (colors blaus):

Mapa Temp. 850hPa i PPT Pirineu Occidental
Mapa Temp 850hPa i PPT Terres de l'Ebre

Segons el model de predicció estadística per conjunts PRESCAT, a la següent imatge es pot veure la probabilitat que la temperatura mínima estigui per sota de 0 ºC durant els pròxims 10 dies:

Mapes Prescat


Per altra banda, la predicció indica que entre divendres i dissabte hi haurà nevades a totes les cotes del Pirineu, sobretot a l’occidental, i també seran probables alguns xàfecs, que podran anar acompanyats de neu granulada, sobretot a punts de la meitat est de Catalunya. A més, bufarà vent del nord fort, que en combinació amb la precipitació en forma de neu i el descens de la temperatura, farà difícils les condicions a alta muntanya, on s’hi produirà el fenomen del torb. Aquest vent del nord també afavorirà la neteja de l’atmosfera i la millora de la visibilitat, alhora que farà baixar la humitat relativa en general.

Entre diumenge i dimarts els models meteorològics no indiquen precipitació, però no es descarta que puguin aparèixer alguns ruixats aïllats, que localment siguin en forma de neu granulada o calamarsa.

Malgrat això, a causa de les possibles variacions de la configuració atmosfèrica, caldrà seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció.

Per informació més detallada podeu consultar la pàgina web de www.meteo.cat i www.meteomuntanya.cat

 

29 de març de 2022

 

4  

Imatges

Mapes 850hPa

Mapes 850hPa 1003

Mapa Temp 850 hPa i PPT Pririneu Occidental

Mapa Temp 850 hPa i PPT Pririneu Occidental 151

Mapa Temp 850 hPa i PPT Terres de l'Ebre

Mapa Temp 850 hPa i PPT Terres de l'Ebre 124

Mapes Prescat

Mapes Prescat 332

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 648