educacio

Catalunya escolaritza més de 2.300 infants i joves ucraïnesos

query_builder   5 abril 2022 17:03

event_note Nota de premsa

Catalunya escolaritza més de 2.300 infants i joves ucraïnesos

  • Es fa a través del procediment de matrícula viva i, per agilitzar aquest procediment, el Departament d'Educació matricula els infants tot i que no disposin de tota la documentació necessària que preveu la normativa
  • També es garanteix el menjador escolar i el transport en cas necessari

Catalunya escolaritza actualment un total de 2.365 infants i joves procedents del conflicte d’Ucraïna. Des de l’arribada dels primers refugiats ucraïnesos, el Departament d'Educació va establir les bases i mecanismes per poder atendre els infants i joves que provenen d'aquesta situació i garantir la seva escolarització en el sistema educatiu català.

Així doncs, Educació elabora i fa extensiu als centres el Protocol d'acollida d'alumnat desplaçat de la guerra de Rússia contra Ucraïna, que recull totes les actuacions que per escolaritzar i atendre l'alumnat. Aquestes actuacions són transversals i de col·laboració i coordinació entre els diversos agents responsables per donar la millor acollida a les persones desplaçades.

L’escolarització es fa a través dels procediments habituals de l'alumnat de matrícula viva, mitjançant les oficines municipals d'escolarització (OME) del municipi o les comissions de garanties d'admissió (CGA). Per poder agilitzar aquest procediment, el Departament d'Educació ha donat la indicació de matricular els infants tot i que no disposin de tota la documentació necessària que preveu la normativa.

A partir d’aquest moment, l’alumnat es distribueix de forma equilibrada i equitativa entre els centres educatius dels municipis. Aquesta distribució ha de tenir en compte garantir el reagrupament familiar –ja sigui la família extensa o la xarxa de relacions-, i mantenir en el mateix centre els germans, i en cas que aquests estiguin en etapes diferents, destensar al màxim els centres de major complexitat. Garantir centres escolars en l'entorn proper és sempre l'opció prioritària per facilitar l'adaptació i el bon acompanyament a infants i joves, i a les seves famílies.

D’altra banda, l'alumnat procedent del conflicte bèl·lic té garantida la beca del menjador escolar, en el cas que el centre disposi de servei de menjador, i el servei de transport per als infants i joves en les mateixes condicions que la resta de l'alumnat.

Per tal de facilitar als docents la gestió a l’aula, Educació ha creat un banc de recursos a disposició de tots els centres educatius amb material pedagògic de recursos lingüístics i, també, un banc de recursos per treballar la convivència amb el grup classe.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined