- Es fa a través del procediment de matrícula viva i, per agilitzar aquest procediment, el Departament d'Educació matricula els infants tot i que no disposin de tota la documentació necessària que preveu la normativa
- També es garanteix el menjador escolar i el transport en cas necessari
Catalunya escolaritza actualment un total de 2.365 infants i joves procedents del conflicte d’Ucraïna. Des de l’arribada dels primers refugiats ucraïnesos, el Departament d'Educació va establir les bases i mecanismes per poder atendre els infants i joves que provenen d'aquesta situació i garantir la seva escolarització en el sistema educatiu català.
Així doncs, Educació elabora i fa extensiu als centres el Protocol d'acollida d'alumnat desplaçat de la guerra de Rússia contra Ucraïna, que recull totes les actuacions que per escolaritzar i atendre l'alumnat. Aquestes actuacions són transversals i de col·laboració i coordinació entre els diversos agents responsables per donar la millor acollida a les persones desplaçades.
L’escolarització es fa a través dels procediments habituals de l'alumnat de matrícula viva, mitjançant les oficines municipals d'escolarització (OME) del municipi o les comissions de garanties d'admissió (CGA). Per poder agilitzar aquest procediment, el Departament d'Educació ha donat la indicació de matricular els infants tot i que no disposin de tota la documentació necessària que preveu la normativa.
A partir d’aquest moment, l’alumnat es distribueix de forma equilibrada i equitativa entre els centres educatius dels municipis. Aquesta distribució ha de tenir en compte garantir el reagrupament familiar –ja sigui la família extensa o la xarxa de relacions-, i mantenir en el mateix centre els germans, i en cas que aquests estiguin en etapes diferents, destensar al màxim els centres de major complexitat. Garantir centres escolars en l'entorn proper és sempre l'opció prioritària per facilitar l'adaptació i el bon acompanyament a infants i joves, i a les seves famílies.
D’altra banda, l'alumnat procedent del conflicte bèl·lic té garantida la beca del menjador escolar, en el cas que el centre disposi de servei de menjador, i el servei de transport per als infants i joves en les mateixes condicions que la resta de l'alumnat.
Per tal de facilitar als docents la gestió a l’aula, Educació ha creat un banc de recursos a disposició de tots els centres educatius amb material pedagògic de recursos lingüístics i, també, un banc de recursos per treballar la convivència amb el grup classe.