SOC

Empresa i Treball impulsa programes de foment de la contractació a persones refugiades provinents d'Ucraïna

query_builder   5 abril 2022 14:54

event_note Nota de premsa

Empresa i Treball impulsa programes de foment de la contractació a persones refugiades provinents d'Ucraïna

  • El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha presentat avui al Consell Executiu el paquet d’accions impulsades des del Departament per pal·liar els efectes del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna
  • En l’àmbit de treball, les mesures activades s’adrecen a ajudar la població civil ucraïnesa refugiada a Catalunya, amb programes especials d’ajuts a la contractació
  • En l’àmbit d’empresa, les actuacions s’adrecen a minimitzar els efectes econòmics sobre el teixit empresarial, amb suport gratuït a les empreses catalanes que tenen relacions comercials amb Rússia i/o Ucraïna, monitorització i suport de l’Oficina de Barreres a la Internacionalització, o intensificació dels projectes d’expansió internacional de l’empresa catalana


El Govern ha analitzat l’informe presentat avui pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, de les actuacions que està duent a terme el Departament per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

Pel que fa a l’àmbit de treball, el paquet de mesures s’orienta a ajudar la població civil ucraïnesa desplaçada a Catalunya, amb mesures com programes especials d’ajuts a la contractació de persones ucraïneses desplaçades, la derivació de joves a programes de formació per a l’ocupació i noves oportunitats, i protocols per facilitar la seva inscripció a les oficines de treball i d’acollida laboral, a través del SOC.

En l’àmbit d’empresa, les actuacions s’adrecen a minimitzar els efectes econòmics sobre el teixit empresarial, amb suport gratuït a les empreses catalanes que tenen relacions comercials amb Rússia i/o Ucraïna, monitorització i suport de l’Oficina de Barreres a la Internacionalització, o intensificació dels projectes d’expansió internacional de l’empresa catalana. Aquestes mesures s’articulen principalment a través d’ACCIÓ.

En concret, les actuacions impulsades són:

  • Convocatòria extraordinària del programa Treball i Formació, que s’obrirà a mitjans de maig i compta amb una dotació de 4 milions d’euros, ampliable.
  • Convocatòria del Programa de Suport a la implementació de les polítiques actives d’ocupació en pobles de menys de 500 habitants de Catalunya, amb reserva especial per a les persones refugiades ucraïneses, que s’obrirà aquest mes d’abril, amb una dotació de prop d’un milió d’euros.
  • Derivació a programes iniciats adreçats a joves d’FP per a l’ocupació, segons les competències individuals de cada persona.
  • Derivació a programes inicials adreçats a joves, com Noves Oportunitats.
  • Sol·licitud de programes específics adreçats a persones joves refugiades en el marc de les properes convocatòries, com SINGULARS (d’orientació, formació i experiències professionals), FPO DUAL (de formació en alternança amb l’ocupació) o de TREBALL I FORMACIÓ (de suport a joves en situació de vulnerabilitat).
  • Facilitació d’inscripció a les oficines de treball, que els permet, des del primer moment, participar en els processos de selecció per les ofertes de treball que de forma ordinària gestionin les oficines.
  • Pel que fa a l’acollida de les persones desplaçades el SOC està duent a terme mesures excepcionals de suport, desplaçant personal del SOC als punts d’emergència habilitats, programant sessions d’acollida extraordinària per facilitar una primera informació sobre el mercat laboral, i adaptant els circuits a través del 900 500 912 (atenció en ucraïnès) i el telèfon gratuït 900 800 046 per facilitar la cita prèvia per a la inscripció a les oficines de Treball.

Així mateix, en l’àmbit d’empresa, les mesures activades són:

  • Suport gratuït a les empreses catalanes que tenen relacions comercials amb Rússia i/o Ucraïna, a través dels diferents serveis d’ACCIÓ, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat.
  • Intensificació dels projectes d’expansió internacional de l’empresa catalana, amb la bonificació en un 88% dels projectes d’internacionalització que tinguin per objectiu impulsar la diversificació de proveïdors, la captació de nous clients o l’augment de vendes internacionals, per exemple.
  • Monitorització i suport de l’Oficina de Barreres a la Internacionalització. A més, sota el paraigua de l’Oficina, les empreses tenen disponible la Finestreta d’aprovisionament i logística, en marxa el gener de 2022 per mitigar les efectes de la crisi d’aprovisionament i l’augment de preus del transport i de les matèries primeres arran de la pandèmia de la Covid-19.
  • Posada en marxa de tres grups de treball: un grup de treball amb Agents de Suport a la Internacionalització, un grup de treball per a l’atracció de possibles projectes derivats del conflicte, i un grup de treball de coordinació ACCIÓ-Secretaria de Treball.
  • Augment del servei d’Alertes de Comerç Internacional de la web d’ACCIO, amb actualitzacions diàries de la situació.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined