comite refugiats

Igualtat i Feminismes, responsable de la coordinació institucional per a la resposta a l'emergència d'Ucraïna

query_builder   5 abril 2022 15:00

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes, responsable de la coordinació institucional per a la resposta a l'emergència d'Ucraïna

  • La creació d’una Taula de contingència en el marc del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades ha permès articular l’actuació de diversos departaments del Govern, els ens locals, el Consolat d’Ucraïna i les entitats especialitzades
  • La bústia d’atenció ciutadana ha donat resposta a 6.500 correus electrònics, tant sobre consultes relacionades amb les persones desplaçades per la guerra com sobre oferiments solidaris de diferent tipus
  • El Departament ha vetllat per una incorporació transversal de la perspectiva de gènere, la igualtat de tracte i la no-discriminació en totes les actuacions d’acollida



Com a responsable de les polítiques d’acollida de les persones refugiades a Catalunya, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha dut a terme una intensa tasca de coordinació, planificació i acollida des de l’inici de la invasió russa sobre Ucraïna. Aquesta tasca s’ha estructurat al voltant de tres eixos clau: la coordinació institucional i el suport als ens locals, l’atenció a les persones refugiades en la fase d’emergència, i la planificació de la fase d’acollida a mitjà termini. En aquestes dues fases, Igualtat i Feminismes vetlla per una plena transversalització de la perspectiva de gènere, la igualtat de tracte i la no-discriminació.

 

Coordinació institucional i suport als ens locals

 

Per tal de garantir una adequada coordinació entre totes les administracions i entitats implicades en la gestió de l’acollida de persones ucraïneses, des de l’inici de la guerra es va activar una Taula de contingència en el marc del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades. La Taula ha permès articular l’actuació de diversos departaments del Govern, els ens locals, el Consolat d’Ucraïna i les entitats especialitzades. L’objectiu d’aquest espai ha estat, i continua sent, poder fer una anàlisi i una planificació acurades, en un context de necessitats canviants, per poder mobilitzar els recursos necessaris en cada moment. La Taula, que funciona tant a escala nacional com de vegueries, s’ha complementat amb altres espais de coordinació interdepartamental i interinstitucional.

 

En paral·lel, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha comptat durant tot aquest temps amb el suport de la xarxa de professionals d’acollida que treballen en municipis de més de 20.000 habitants i dels consells comarcals d’arreu de Catalunya. Una xarxa que ha demostrat ser clau i que, de fet, es reforçarà pròximament amb la contractació de fins a 53 agents addicionals.

 

A més, el Govern ha aprovat aquest dimarts reforçar els recursos del Departament per a l’acollida, amb l’aprovació del nou Programa de suport a l’atenció de persones desplaçades. Un programa temporal que, per al primer any, té previst un pressupost de 870.000 euros i que permetrà realitzar 22 contractacions.

 

Atenció a les persones refugiades en la fase d’emergència

 

Més enllà de la coordinació i el suport a diferents administracions públiques i entitats especialitzades, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha dut a terme diverses actuacions vinculades directament a l’atenció de les persones refugiades en la fase d’emergència. Destaca la gestió d’un elevat volum de consultes, tant les vinculades a les necessitats de les persones desplaçades per la guerra com els oferiments solidaris de recursos residencials, ofertes laborals, serveis de traducció, etc. Només com a exemple, a través del correu comiteacollida.igualtat@gencat.cat s’han gestionat, entre el 24 de febrer i el 2 d’abril, al voltant de 6.500 correus electrònics.

 

A més, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha dut a terme diverses actuacions en els principals llocs d’arribada de les persones ucraïneses a Catalunya. A l’Espai Fira, a Barcelona, l’acció ha estat fonamentalment centrada en la posada en marxa i en la gestió d’un estand propi de la Generalitat, que actua com a espai d’atenció a les persones refugiades i que permet informar de qüestions tan diverses com l’accés a la feina, l’escolarització o l’atenció sanitària. Des que es va obrir aquest estand, el 23 de març, i fins al 3 d’abril, s'han superat les 450 atencions.

 

Com ja s’ha apuntat, Igualtat i Feminismes ha treballat per oferir una acollida que incorpori, de manera transversal, la perspectiva de gènere, la igualtat de tracte i la no-discriminació. Cal tenir en compte, en aquest cas, que la majoria de persones que han arribat d’Ucraïna són dones amb infants a càrrec.

 

Per això, des dels primers dies de guerra s’ha garantit servei en ucraïnès a través de la línia d’atenció a les violències masclistes 900 900 120. També s’ha editat un díptic informatiu des d’una perspectiva de drets i amb la lògica de prevenció del tràfic d’éssers humans, on s’incorpora informació sobre els serveis d’atenció a les violències masclistes i a les discriminacions LGBTI. Recentment, s’han contractat els serveis d’una entitat especialitzada en la detecció i atenció de les situacions de Tràfic d’Éssers Humans, que actualment presta servei presencial a Fira i també, en cas d’activació, en altres punts de Catalunya.

 

Així mateix, s’han activat referents de violència masclista de tot Catalunya perquè es desplacin als allotjaments d'emergència operats per les entitats especialitzades, amb l’objectiu, d’una banda, de proporcionar informació i, de l'altra, per atendre, assessorar i, si s’escau, derivar les dones afectades a la xarxa especialitzada d’atenció a les violències masclistes.

Planificació de la fase d’acollida

 

Un cop en marxa els mecanismes necessaris per a la gestió de l’acollida d’emergència, el Departament d’Igualtat i Feminismes ja s’ha posat a treballar en la planificació de la fase d’acollida a mitjà termini. Un dels elements clau d’aquesta planificació serà la distribució equitativa de les persones refugiades arreu de Catalunya, que ha de permetre una acollida integral i amb plena garantia de drets. En el marc del Comitè d’Acollida a les Persones Refugiades, s’ha creat un grup de treball per dissenyar el model català d’acollida a persones refugiades, que compta amb la participació de diversos departaments del Govern, entitats municipalistes i entitats especialitzades en refugi que operen a Catalunya.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined