Jacobo Mendioroz; Carmen Cabezas i Josep Maria Argimon

Catalunya posa en marxa el sistema de vigilància reforçada per al seguiment dels virus respiratoris responsables de la grip o la COVID

query_builder   8 abril 2022 13:46

event_note Nota de premsa

Catalunya posa en marxa el sistema de vigilància reforçada per al seguiment dels virus respiratoris responsables de la grip o la COVID

  • Aquest sistema, pioner a l'Estat, té l’objectiu d'adaptar la vigilància sentinella a la situació epidemiològica actual i permet integrar la informació recollida als centres d’atenció primària, als hospitals, als laboratoris i a salut pública 
  • Permetrà fer un retorn dels resultats dels laboratoris als professionals i visualitzar aquests resultats en una web amb dades obertes, operativa properament, que s’actualitzarà setmanalment durant tot l’any
Mendioroz, Cabezas i Argimon, durant la roda de premsa.

El Departament de Salut ha presentat avui el nou Sistema de Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC), que integra les funcions de vigilància epidemiològica de la grip, de la COVID-19 i d’altres virus respiratoris. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha subratllat que “amb ell enfortim el sistema partint del Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC) com antecedent clar, però afegint ara el SARS-CoV-2 . I, per tant, adaptem la vigilància epidemiològica a la situació actual de la pandèmia”. “En aquests dos 2 anys, l'ecologia dels virus ha estat una mica esbojarrada. Per això ara el SIVIC serà important i prendrà rellevància per veure com es van comportant les diferents infeccions”, ha explicat el conseller Argimon.

Aquesta nova xarxa reforçada permetrà analitzar les infeccions respiratòries agudes en temps real per poder monitorar tendències i donar alertes. En aquest sentit, la vigilància epidemiològica, que serà permanent tot l’any, es farà amb una mostra de centres sentinella repartits per tot el país: 33 d’atenció primària, amb la inclusió de línies pediàtriques, i 10 hospitals, representatius del conjunt de la població.

El SIVIC estableix un doble sistema de vigilància sentinella basat en una part sindròmica i una altra de microbiològica, tant a l’atenció primària com a l’hospitalària. Les dades es faran públiques; s’enviaran i s’integraran als registres estatal i europeu, i permetran avaluar l’impacte assistencial.

El conseller de Salut ha explicat que el nou sistema es sustenta en quatre grans pilars: el primer es desenvolupa a l’Atenció Primària, -que recollirà aleatòriament mostres arreu de Catalunya; el segon pilar, que trobem als centres hospitalaris, se centra en les persones amb símptomes respiratoris greus; el tercer fa referència a la vigilància de les aigües residuals,- “una eina amb capacitat d’alerta precoç”-; i el quart pilar és l’anàlisi del conjunt de les dades, -que sorgiran tant d’aquest sistema de vigilància reforçada com també d’altres fonts que ja les recullen de forma sistemàtica-, i que conformaran una xarxa d’intel·ligència epidemiològica.

 Per la seva part, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha ressaltat que “avui és un dia important per la presentació del SIVIC. Partim d'una experiència d’aquests dos anys de pandèmia i de molts anys d’esforç de vigilància epidemiològica". “Som els primers de l'Estat en fer un sistema de vigilància reforçada com el SIVIC”. Cabezas també ha destacat que la nova xarxa “té una representativitat poblacional augmentada ja que es passa d’un 0,9% de població del model actual a un 9% de població”.  

A la roda de premsa, també hi ha participat el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Jacobo Mendioroz ha afirmat que "la creació d'aquest circuit és una aposta molt important del Departament de Salut i integra totes les lliçons que hem après de la pandèmia de la COVID-19”. En aquest sentit, el SIVIC també analitzarà, a més de les variables socioeconòmiques rellevants, els indicadors de vulnerabilitat social que van ser clau durant la pandèmia.

"La nova xarxa va iniciar-se el dia 4 d’abril amb un rodatge de 10 Equips d’Atenció Primària (EAP). Després s’hi han sumat hospitals rellevants i aviat més EAP i laboratoris. Han participat molts agents per tenir un sistema estable que pugui, en un futur, anticipar i predir qualsevol epidèmia”, ha reblat el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El sistema funcionarà permanentment modificant el nombre de mostres, segons el període concret de l’any. Per això, s’explotaran els sistemes d’informació assistencials i es dissenyaran formularis integrats a la Història Clínica, que permetin integrar la informació recollida a la primària, als laboratoris, als hospitals i a salut pública. La xarxa també permetrà fer un retorn dels resultats del laboratori als professionals i visualitzar els resultats a través d’una web amb accés a dades obertes, -operativa properament-, i que s’actualitzarà de forma setmanal durant tot l’any.

Vigilància pionera de la grip a Catalunya

Catalunya va ser pionera a implantar un sistema de vigilància de la grip a la temporada 1988-89 i, posteriorment, va evolucionar cap al Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC), que va iniciar el seu funcionament durant la temporada 1999-2000 i que ha seguit en marxa fins a dia d’avui.

1  

Fitxers adjunts

Presentació del SIVIC

Presentació del SIVIC
PDF | 2375

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined