La consellera Alsina.

Alsina anuncia una nova aportació de 290.000€ a la iniciativa COVAX que renova el suport de Catalunya per a una distribució justa de les vacunes contra la COVID-19

query_builder   8 abril 2022 14:35

event_note Nota de premsa

Alsina anuncia una nova aportació de 290.000€ a la iniciativa COVAX que renova el suport de Catalunya per a una distribució justa de les vacunes contra la COVID-19

  • La titular d’Acció Exterior i Govern Obert participa en una cimera d’alt nivell juntament amb representants d'estats d'arreu del món, com ara el canceller alemany, Olaf Scholz, o el primer ministre canadenc, Justin Trudeau
  • L’anunci se suma a l’aportació a COVAX que el Govern ja va fer el juny de 2021, també de 290.000 euros
La consellera Alsina, durant la seva intervenció a la cimera d'alt nivell.
La consellera Alsina, durant la seva intervenció a la cimera d'alt nivell, que s'ha celebrat de manera telemàtica.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha anunciat aquest divendres una nova aportació del Govern de Catalunya de 290.000 euros al mecanisme COVAX. Es tracta d’una iniciativa multilateral que treballa des de l’esclat de la pandèmia al 2020 per a la distribució mundial justa i equitativa de les vacunes contra la COVID-19. L’objectiu de llavors és el mateix que el d’avui, dos anys després: contribuir a una solució global de la pandèmia que no deixi ningú enrere. “Aquesta nova contribució del Govern demostra, un cop més, el compromís de Catalunya amb la lluita contra la pandèmia a través de la cooperació internacional i amb la salut com a bé públic global”, ha afirmat Alsina.

Segons la consellera, “ara que les vacunes estan disponibles, no podem deixar ningú enrere i, per això, és essencial assegurar més recursos per al mecanisme COVAX”. En aquest sentit, ha apostat per “seguir actuant coordinadament per preparar-nos davant dels reptes potencials que plantegen les pandèmies actuals i les futures” i ha identificat el mecanisme de GAVI “com l’instrument adequat per fer-ho”. A més, Alsina ha posat de relleu la necessitat d’avançar “cap a un món on els nivells d’ingressos o el lloc de naixement no predeterminin l’accés a les vacunes o la recuperació dels països”. Aquesta no és la primera aportació que el Govern català fa a COVAX: el juny de 2021, Catalunya ja va contribuir també amb 290.000 euros a la iniciativa on participen 190 països d’arreu del món.

La consellera Alsina ha fet aquest anunci en el marc de la cimera d’alt nivell que s'ha celebrat avui [es pot recuperar el vídeo aquí], l’endemà del Dia Mundial de la Salut, amb l’objectiu de recaptar 5.000 milions de dòlars per a una nova roda de finançament de COVAX. La trobada està copresidida per GAVI, l’Aliança per les Vacunes, i pel Govern alemany, que actualment ostenta la presidència del G7. Alsina hi ha participat de manera telemàtica juntament amb representants d’estats d’arreu del món, entre ells el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, o el canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, i donants privats que, durant la jornada, han abordat els principals reptes que encara planteja el procés de vacunació mundial.

Malgrat els avenços, encara hi ha molt camí a recórrer
Fins a dia d’avui, el mecanisme COVAX impulsat per l’Aliança GAVI, juntament amb la Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ha donat 1,2 milions de dosis a països amb ingressos més baixos, però, tal com assenyalen aquestes organitzacions, encara hi ha molt camí a recórrer: centenars de milions de persones, sobretot al Sud global, encara no han tingut accés a les vacunes.

Per això, el finançament recaptat per COVAX servirà per proporcionar suport per a l’entrega urgent i àgil de vacunes contra el coronavirus a aquells països que es troben més endarrerits en el procés de vacunació. L’objectiu és ajudar a assolir l’objectiu que el 70% de la població mundial estigui vacunada aquest proper estiu. Segons GAVI, aquesta cobertura permetria evitar entre 940.000 i 1,2 milions de morts en el proper any i reduir a la meitat els costos econòmics de la pandèmia en alguns països.

La iniciativa COVAX pretén actuar com una plataforma de governs, organitzacions de salut globals, productors de vacunes, científics, sector privat i societat civil per donar suport a la recerca, el desenvolupament i la producció dels tractaments i vacunes contra el coronavirus, així com negociar-ne els preus. COVAX, de fet, és l’única iniciativa que treballa per assegurar que totes les persones del món puguin accedir a la vacuna independentment de la seva riquesa.

1  

Vídeos

Intervenció de la consellera Alsina a la cimera d'alt nivell de COVAX.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined