El Departament d'Economia i Hisenda assumeix la gestió del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat de Catalunya

El Departament d'Economia i Hisenda assumeix la gestió del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat de Catalunya

query_builder   12 abril 2022 13:00

event_note Nota de premsa

El Departament d'Economia i Hisenda assumeix la gestió del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat de Catalunya

  • A partir del 2 de maig, la persona titular del Departament serà l’òrgan gestor d’aquest instrument, fins ara en mans provisionals de l’ICF, que compta amb una dotació mínima de 10 milions d’euros
  • El canvi està previst en la Llei 02/2022 de 3 de març, que regula aquest Fons, i que va ser aprovada per una àmplia majoria parlamentària

El Govern ha aprovat avui autoritzar el Departament d’Economia i Finances a assumir la gestió del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat de Catalunya (FRCAT), tal com preveu la Llei 02/2022, de 3 de març, que en regula el funcionament i que va ser aprovada per una àmplia majoria al Parlament de Catalunya. A partir del 2 de maig, la persona titular del Departament serà l’òrgan gestor d’aquest instrument. Des que es va crear, el juliol del 2021, el fons ha estat gestionat de manera excepcional i provisional per l’Institut Català de Finances (ICF), d’acord amb el que preveu la disposició transitòria primera de la Llei 2/2022 de 3 de març, i de la disposició transitòria del text refós de la Llei de l’ICF, aprovat pel Decret legislatiu 4/2002, del 24 de setembre.

Amb el canvi, el Govern tanca el procés de creació del fons de riscos, n’evita la provisionalitat i la temporalitat en la seva administració i n’assegura la seva gestió continuada. Igualment, la modificació de la gestió permet al Govern un estalvi anual per les arques públiques, en no haver d’assumir la part corresponent a la comissió de gestió del fons.

Aquest instrument, creat amb una dotació inicial de 10 milions d’euros, té com a finalitat donar cobertura als treballadors i treballadores de l’administració pública en aquells procediments judicials o administratius en què es puguin veure implicats per accions realitzades en exercici de les seves funcions i que no queden cobertes per les pòlisses de responsabilitat civil i patrimonial i comptable que la Generalitat té actualment subscrites amb diferents entitats.

Un instrument creat sota el principi d’indemnitat

D’acord amb la legislació vigent, el Fons va ser creat sota el principi d’indemnitat per donar resposta a la necessitat de l’Administració de disposar de mesures per protegir els drets de tots els servidors públics que es trobin en un procés judicial o administratiu mentre no hi hagi sentència ferma, i sobre els quals la Generalitat de Catalunya no hagi iniciat cap procediment disciplinari o sancionador, ni cap procediment judicial de reclamació de responsabilitat civil. Amb aquest objectiu, la cobertura del fons abasta totes les persones que tinguin o hagin tingut la condició de personal al servei de l’Administració de la Generalitat i dels ens i organismes del seu sector públic, els alts càrrecs i els membres del Govern de la Generalitat.

Per ser beneficiari d’aquest fons caldrà presentar prèviament una sol·licitud davant del Departament d’Economia i Hisenda i acompanyar-la d’una declaració responsable on el sol·licitant manifesti que compleix les condicions anteriors. L’Administració, és  a dir la Direcció General de Política Financera Assegurances i Tresor, verificarà posteriorment el compliment dels punts i que la declaració responsable és certa.

La garantia del fons es mantindrà mentre no hi hagi sentència ferma i no s’hagin esgotat totes les vies d’impugnació judicials i jurisdiccionals, estatals i internacionals. Si s’esgoten aquestes vies i es confirma l’existència de responsabilitat comptable o responsabilitat civil, la persona beneficiària haurà de retornar els diners, així com els interessos i les despeses que s’hagin generat per raó de les garanties efectuades amb càrrec al Fons.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined