Rac1

President Aragonès: "És imprescindible que hi hagi una investigació interna i assumpció de responsabilitats"

query_builder   20 abril 2022 11:54

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "És imprescindible que hi hagi una investigació interna i assumpció de responsabilitats"

  • El cap de l’Executiu es desplaçarà demà a Madrid per reunir-se al Congrés amb representants dels partits polítics que han estat víctimes de l’espionatge massiu a ciutadans de Catalunya
  • Remarca que “és el fet més greu en termes de destrucció de confiança” des de la investidura de Pedro Sánchez i assegura que, “evidentment, té conseqüències”
Rac1

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí que “és imprescindible que hi hagi una investigació interna, amb una supervisió independent, i assumpció de responsabilitats” per aclarir “quin ha ordenat i quin és l’abast” de l’espionatge massiu contra ciutadans de Catalunya publicat pel setmanari The New Yorker i Citizen Lab. “La ciutadania ha de ser conscient que això no pot quedar impune. És imprescindible que hi hagi explicacions i transparència. Això no pot tapar-se sota secrets d’estat”, ha declarat davant els micròfons de Rac1.

Per aquest motiu, el president ha anunciat que demà viatjarà a Madrid per reunir-se al Congrés dels Diputats amb representants dels partits polítics que han estat espiats. Aragonès es trobarà amb ERC, Junts, PDeCAT, CUP i Bildu i confia poder-se reunir també amb el PNB i Podemos, a qui ha agraït el seu posicionament.

El cap de l’Executiu ha alertat que l’espionatge que s’ha conegut “és el fet més greu en termes de destrucció de confiança que hi ha hagut des de la investidura de Sánchez” i ha apuntat que, “evidentment, té conseqüències”. “Nosaltres podem tenir molta paciència, però, si no hi ha assumpció de responsabilitats, serà molt difícil que aquesta estabilitat pugui continuar. Crec que és imprescindible que el govern espanyol prengui mesures i les expliqui”, ha destacat, i per aquest motiu ha demanat una reunió “cara a cara” amb el president espanyol per abordar aquesta qüestió.   

Malgrat que el president ha alertat que en aquests moments la relació amb el govern espanyol “està extremadament danyada”, ha insistit en el seu compromís amb el procés de negociació entre Catalunya i Espanya i ha exigit que, per protegir-lo, “és imprescindible que hi hagi joc net i que qüestions com aquestes s’aclareixin, perquè si no és molt difícil construir acords que aguantin en el temps”. “Si volen tenir credibilitat en la negociació amb Catalunya, han de ser transparents”, ha reblat.

En relació amb la resposta davant l’espionatge, el president de la Generalitat ha insistit que “anirem fins al final” i que hi haurà actuacions legals conjuntes en l’àmbit català i europeu. “És molt important que, malgrat les estratègies o de les mirades polítiques diverses que hi hagi a l'independentisme, es respongui amb la màxima unitat. L'essència de la resposta ha de ser compartida”, ha insistit.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined