Joventut

Joventut obre les preinscripcions a 65 camps de treball per a joves de 14 a 29 anys aquest estiu

S'ofereixen quasi 1.300 places per a activitats relacionades amb el medi ambient, l'arqueologia, el patrimoni cultural o l'acció social

query_builder   20 abril 2022 12:32

event_note Nota de premsa

Joventut obre les preinscripcions a 65 camps de treball per a joves de 14 a 29 anys aquest estiu

S'ofereixen quasi 1.300 places per a activitats relacionades amb el medi ambient, l'arqueologia, el patrimoni cultural o l'acció social

Camp de treball Tivenys

La Direcció General de Joventut -a través de l’Agència Catalana de la Joventut- obre demà dijous a les 12.00 hores les preinscripcions a un total de 1.272 places per a 65 camps de treball que organitza aquest estiu a Catalunya. L’oferta augmenta en 160 el nombre de places respecte de l’estiu passat, amb 5 camps de treball més i la incorporació de 15 camps inèdits, mentre que la resta són una continuació de projectes ja iniciats en campanyes anteriors.

Els camps de treball organitzats per Joventut són gestionats i desenvolupats a través d’associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre i amb la complicitat del món local que els acull. Consten d’una estada de quinze dies per a joves voluntaris que participen desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, acció social, recuperació del patrimoni arquitectònic o intercanvi cultural.

Els joves catalans d’entre 14 i 29 anys interessats en participar-hi poden fer la seva preinscripció a través del portal de preinscripcions fins el proper 2 de maig. L’adjudicació de les places es farà mitjançant un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el proper 4 de maig.

 

Camps de treball a Catalunya, per a joves catalans i d’arreu del món

Del total de 65 camps que s’ofereixen a Catalunya, 52 són per a joves catalans, 3 són d’intercanvi per a joves de tot l’estat i 10 són camps d’abast internacional.

Per àmbits territorials, 18 camps de treball es faran a la demarcació de Lleida, 13 a les comarques gironines, 13 al Camp de Tarragona, 13 a la demarcació de Barcelona i 8 a les Terres de l’Ebre.

Per tipologies, els més nombrosos són els relacionats amb el medi ambient (18), seguits dels d’arqueologia (14), medi ambient i patrimoni (11), patrimoni (7), social (4), cultura i medi ambient (3), cultura (2), arqueologia, cultural i social (1), arquitectura, etnologia i paisatge rural (1), esport i patrimoni (1), cultura i patrimoni (1), patrimoni i arqueologia (1) i històric i patrimoni (1).

 

Camps de treball a Catalunya per a joves catalans (53 camps amb 1.065 places):

Aquesta modalitat concentra el gruix de l’oferta i de les novetats d’aquest 2022, amb 15 propostes inèdites. Alguns d’aquests camps de treball nous són:

“Reconstrucció d’una feixa de pedra seca” (Sant Fruitós de Bages, Bages). Catorze nois i noies reconstruiran un mur de pedra a l’entorn del poble, un sistema constructiu amb unes propietats de gran interès que el fan insubstituïble per cap altra tècnica. Entre els seus avantatges, en destaquen la seva permeabilitat, plasticitat i el seu paper ambiental.

Vida a bosc (Mediona, Alt Penedès). En una finca privilegiada de la Serra de Bolet, els participants acamparan entre boscos, vinyes i fonts. D’aquesta manera, descobriran l’entorn i treballaran en la millora d’aquest espai natural tot recuperant camins, obrint espais de pastura per als ramats que freqüenten l’indret i restaurant la Font de Conilles i la bassa que l’omple.

“Ruta 360 i maquis a la Vall d'en Bas” (La Vall d'en Bas, la Garrotxa). Els integrants del camp netejaran, senyalitzaran i descobriran racons i paisatges del tram entre la serra de Llancers i el Coll d’Úria, passant per Cabrera. L’objectiu és donar a conèixer els usos d’aquest camí al llarg de la història i, especialment, les incursions que hi feien els maquis provinents de Catalunya Nord per lluitar contra la dictadura franquista. També es col·laborarà en un documental per a la recuperació de la memòria històrica.

 “El Domo del bosquet, un projecte de bioconstrucció” (Sant Ramon, Segarra). Els nois i noies d’aquest camp de treball construiran una cúpula geodèsica  que farà la funció d’aula de natura per alumnes i espai polivalent pels veïns. Es faran servir criteris de bioconstrucció tot fent servir materials i tècniques amb poca petjada ecològica.

 “Els boscos de la Serra de Llaberia” (Tivissa, Ribera d’Ebre). L’objectiu de l’estada serà la convivència en una vall envoltada de muntanyes en la qual es faran tasques per conservar la fauna autòctona com és la tortuga mediterrània i les zones de pastura dels cabirols i la cabra blanca de Rasquera. La senyalització i conservació de camins pretén evitar que els excursionistes envaeixin els espais de la fauna autòctona i promoure un turisme controlat.

“Pedra en mà recorrem el Gaià” (Santa Coloma de Queralt, Conca de Barberà). Joves d’entre 14 i 17 anys faran feines de neteja i desbrossament de l’entorn de l’aqüeducte i la sèquia, a l’entorn del riu Gaià. També recuperaran el camí que connecta amb els horts i arranjaran la base del Molí Nou, primer molí de la Ruta de Molins Fariners.

Camps de treball a Catalunya per a joves procedents d’altres comunitats autònomes (3 camps de treball amb 54 places):

A Catalunya s’organitzen tres camps de treball en què hi participen joves catalans i joves procedents d’altres llocs de l’Estat, d’acord amb intercanvis de places entre Catalunya i les comunitats autònomes. Són els següents:

Construïnt camins” (Tivenys, Baix Ebre).  Aquesta serà la segona edició d’aquest camp mediambiental, que tindrà com a principal objectiu la recuperació de camins i la conservació i neteja del bosc.

 “Trencant barreres” (Barcelona, Barcelonès). Col·laboració en activitats de lleure i sortides lúdiques amb persones amb discapacitat intel·lectual. També es millorarà la infraestructura de la seu d’Aspasim i es confeccionaran jocs adaptats i altres recursos de comunicació.

 “Arqueologia inclusiva a la Vall d’Ondara” (el Talladell - Tàrrega, l'Urgell). Es potenciaran les capacitats personals, habilitats afectives i de relació amb joves d’altres orígens, estats socioeconòmics, religions i cultures. Al mateix temps, es donarà a conèixer la gran riques del patrimoni històric del Talladell.

 

Camps de treball a Catalunya per a joves de la resta del món (10 camps de treball i 177 places):

A Catalunya s’organitzen un total de 10 camps de treball oberts també a participants joves estrangers d’arreu del món. Alguns d’aquests camps són:

“Recuparació de l'entorn natural del pont de Vallonga” (Sant Llorenç de Morunys, el Solsonès).  Reparació de l’antiga via que unia la Seu d’Urgell i Sant Llorenç de Morunys. Es tracta d’un camí de ferrocarril construït amb murs de pedra seca i pavimentat amb lloses de pedra.

“Estany de Sils: management and restauration of a protected catalan wetlands(Sils, la Selva). Camp de millora i conservació de l’espai natural dels aiguamolls de Sils. Els integrants també coneixeran la biodiversitat i els hàbitats característics d’aquestes zones humides.

“Camins de natura a la vall de Siarb” (Llavaners - Soriguera, el Pallars Sobirà). Serà una prova pilot per ser el primer camp internacional per a menors d’edat. Els nois i noies netejaran camins, reconstruiran murs de pedra seca, milloraran els senyals amb pintura i els camins del tram pavimentat.

 

Col·laboració amb altres camps organitzats fora de Catalunya

A banda dels 65 camps que es desenvolupen a Catalunya, Joventut també ofereix enguany 111 places en camps de treball organitzats en altres llocs de l’Estat, repartides en 73 camps de treball: 14 a Galícia, 7 al País Valencià, 7 a Madrid, 6 a Navarra, 6 a Euskadi, 5 a Andalusia, 5 a Aragó, 5 a Extremadura, 4 a les Illes Balears, 4 a Castella i Lleó, 4 a Castella la Manxa, 3 a La Rioja, 2 a Cantàbria i 1 a Ceuta.

En aquestes activitats, els joves catalans participaran en projectes organitzats per organismes de joventut de les comunitats autònomes. S’hi poden trobar des d’un camp de patrimoni històric i cultural a Tijola (Almeria), fins a un treball dinamització social de persones de la tercera edat a Bergara (Gipuzkoa),  passant per un camp de temàtica mediambiental a Alfaro (La Rioja).

Així mateix, els joves catalans també tenen l’opció de participar als camps de treball d’intercanvi internacional organitzats arreu del món per part de diferents organismes i associacions, com són la Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals i el Servei Civil Internacional.

En total, aquest 2022 es podran escollir entre uns 2.000 camps de treball internacionals, als quals van participar uns 340 joves catalans l’estiu passat. Així mateix, els camps internacionals organitzats a Catalunya van acollir el 2021 un total de 132 joves d’arreu del món.

Camp de treball Montferrer

1  

Imatges

Camps de Treball 2022

Camps de Treball 2022 1441

1  

Fitxers adjunts

camps de treball 2022

camps de treball 2022
PDF | 599

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined