El secretari Gavín, durant la roda de premsa d'avui

Territori aposta per les polítiques de muntanya triplicant el pressupost per a subvencions de millora de la mobilitat

query_builder   26 abril 2022 11:28

event_note Nota de premsa

Territori aposta per les polítiques de muntanya triplicant el pressupost per a subvencions de millora de la mobilitat

  • Enguany es destinaran 9 milions d’euros a la mobilitat de proximitat, ampliant les línies de subvenció habituals i creant-ne de noves
  • El Govern donarà suport a consells comarcals, ajuntaments i al Conselh Generau d’Aran per a la millora de xarxa veïnal i rural de camins; la neteja de vies afectades per nevades; el manteniment de senders municipals, i per al proveïment de maquinària per fer aquest manteniment
El secretari Gavín, durant la roda de premsa d'avui

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori destinarà aquest 2022 prop de 9 milions d’euros a polítiques de muntanya per garantir el bon estat de la xarxa de camins, senders i de les carreteres d’accés als nuclis de les nou comarques de muntanya i de l’Aran. Aquesta xifra suposa triplicar el pressupost que es destinava fins ara a aquestes polítiques, ampliant les línies de subvenció que ja existien i assumint nous compromisos amb l’obertura de noves. La voluntat és garantir el bon estat de la xarxa de comunicacions pirinenca i potenciar l’atractiu turístic dels senders, com a eines per a garantir l’equitat territorial i per a la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes d’aquestes comarques, ajudant a fixar població i evitant el despoblament.

El secretari  de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, i el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Jesús Fierro, han presentat avui les quatre línies d’ajuts que el Departament ha obert per a 2022. En la presentació han estat presents, també, el Delegat de Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, i el director de l’Intitut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta.

Així, l’import destinat als ajuts per a actuacions de millora de la xarxa veïnal i rural de camins que realitzen els consells comarcals de muntanya i l’Aran passa de 2,5 a 6 milions. Els ajuts per a actuacions de neteja de vies de comunicació de titularitat municipal afectades per les nevades es xifra en 350.000 euros, el que permetrà atendre la totalitat de les demandes dels municipis. A més, es crea una nova línia d’ajuts per al manteniment de senders de titularitat municipal amb un pressupost de 600.000 euros. Finalment, s’ha previst un ajut extraordinari en espècies per proveïr aquestes comarques d’equipament tècnic i maquinària per al manteniment de camins, amb un pressupost de 2 milions d’euros.

Els beneficiaris d’aquests programes d’ajuts seran els consells comarcals de muntanya i el Conselh Generau d’Aran, excepte en el cas dels ajuts per a la neteja de neu, que s’adrecen als ajuntaments que no tinguin delegada aquesta tasca en l’administració comarcal.

Esforç pressupostari per al manteniment de la vialitat

Les comarques de muntanya es caracteritzen per tenir molts quil·lòmetres de vials municipals, amb uns costos de manteniment elevats per raons orogràfiques i climàtiques i uns pressupostos municipals insuficients per l’escàs volum de població. En aquest context, fa anys que els consells comarcals i els ajuntaments cooperen en la gestió de la xarxa de camins municipals i, sovint, aquests deleguen part de les tasques a realitzar en els consells, que disposen de més mitjans tècnics i materials.

Per aquests motius, a l’empara de la Llei d’alta muntanya, la Generalitat ha mantingut sempre una política de suport als ens locals en la seva tasca d’adequació de la xarxa de camins i ha potenciat el paper dels consells comarcals com a mancomunitat tècnica de serveis i ens de cooperació. Les línies d’ajut desenvolupades en el marc dels plans comarcals de muntanya i que ara s’enforteixen en son el millor exemple.

  • Millora i manteniment de la xarxa veïnal i rural de camins i neteja de vies municipals afectades per nevades: 6 milions d’euros
L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts és el de col·laborar amb el consells comarcals de muntanya en la millora i manteniment de la xarxa de camins de titularitat municipal. La subvenció màxima per a cada una de les comarques de muntanya i l'Aran, en funció de la longitud de la xarxa estructurant respectiva, és la següent:
 
    • Alta Ribagorça: 399.840,00 €
    • Alt Urgell: 866.400,00 €
    • Aran: 383.280,00 €
    • Berguedà: 616.200,00 €
    • Cerdanya: 489.120,00 €
    • Garrotxa: 544.920,00 €
    • Pallars Jussà: 759.480,00 €
    • Pallars Sobirà: 648.600,00 €
    • Ripollès: 525.120,00 €
    • Solsonès: 767.040,00 €
  • Actuacions de neteja de vies de comunicació de titularitat municipal afectades per les nevades: 350.000 euros

L’increment del pressupost d’aquesta línia de subvenció permetrà assumir la totalitat de les demandes del territori. L’objectiu és finançar les despeses de retirada de neu, gel i objectes que dificultin la correcta circulació; l’adquisició, emmagatzematge i distribució de potassa o d'altres productes anticongelants; l’arrendament, posada a punt i adquisició de carburant de les màquines de neteja i les despeses en concepte de personal propi o aliè.

  • Subvencions en espècie per a l’adquisició d’equipament tècnic per al manteniment de camins: 2 milions d’euros

Enguany i amb caràcter extraordinari s’instrumentarà un programa de subvencions en espècie per a l’adquisició d’equipament tècnic per al manteniment de camins, que suposarà la cessió als consells comarcals de maquinari de manteniment de camins amb complements de braç desbrossador i pala de neu.

Maquinària de manteniment de camins
  • Manteniment de la xarxa de senders municipals: 600.000 euros

Amb l’aparició de l’automòbil, els camins han anat variant les seves funcions. Tot i que continuen tenint incidència en la mobilitat de proximitat, s’ha generalitzat el seu ús vinculat a activitats lligades al lleure, l’esport i el turisme. Són usos que contribueixen a la desestacionalització i tenen un gran potencial per a la captació de visitants, alhora que permeten el gaudi dels espais d’interès natural d’una forma ordenada i sostenible. Simultàniament, ha augmentat la sensibilitat social per la salut i el benestar i l’hàbit de caminar s’ha estès més enllà del tradicional públic excursionista. Per tant, la xarxa de senders és un patrimoni públic que no es pot perdre i una infraestructura turística de primer ordre. Per aquesta raó, es considera d’interès públic mantenir la xarxa de camins no rodats en bon estat i correctament senyalitzada, sobretot durant els períodes en què son més freqüentats.

Fins ara, l’acció del Departament en aquesta matèria s’ha canalitzat a través de l’IDAPA, el qual, a través de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, desplega anualment un seguit d’accions sobre aquesta xarxa i també de promoció de les activitats que la utilitzen. Enguany, amb aportacions de l’Institut i de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral s’ha dotat una nova línia de subvencions que anirà adreçada als consells comarcals perquè, de forma coordinada amb els municipis, actuïn sobre aquesta infraestructura.

Impuls a les polítiques de muntanya

El secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, ha remarcat “l’aposta renovada del Govern de la Generalitat per les polítiques de muntanya” i ha destacat les intervencions en aquests territoris en àmbits tan importants com l’ordenació del territori i l’urbanisme, les infraestructures de mobilitat, el transport públic i, d’una manera molt específica, les polítiques de muntanya.

Avui hem vingut a parlar de la política de camins, però estem treballant en temes nous i de gran calat per al present i el futur d’aquestes comarques que aviat estarem en disposició de presentar, en matèria de mobilitat i transport públic i de suport a les estacions d’esquí nòrdic municipals, així com en la redacció d’una nova llei de muntanya”, ha explicat Gavín.

En relació als quatre progames d’ajut que avui s’han presentat, el director general Jesús Fierro ha destacat l’”esforç pressupostari que ha suposat passar de 2,8 a 9 milions d’euros” i “la voluntat d’ampliar i fer créixer les polítiques de muntanya, demostrada amb l’obertura de convocatòries per a conceptes nous com la xarxa de senders o la maquinària necessària per al manteniment de camins i la neteja de neu”.

Fierro ha destacat que “les comunicacions són i seran un element estratègic per al manteniment de la població i el desenvolupament d’activitats a les comarques de muntanya”. “L’existència d’una bona comunicació interna és essencial en un territori que es caracteritza per petits nuclis dispersos i unes condicions orogràfiques i climàtiques gens fàcils”, ha recordat. En aquest sentit, ha emfasitzat que “la xarxa veïnal i rural de camins és molt extensa i comporta uns costos de manteniment que sovint escapen a les possibilitats de les administracions locals que en són titulars”.

2  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 476

Imatge 2

Imatge 2

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1746

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined