plans autoproteccio aprovats

La Comissió d'Autoprotecció de Protecció Civil homologa 23 nous plans d'autoprotecció

query_builder   29 abril 2022 11:06

event_note Nota de premsa

La Comissió d'Autoprotecció de Protecció Civil homologa 23 nous plans d'autoprotecció


 • Des de l’inici de les reunions de la Comissió d’Autoprotecció de Protecció Civil ja s’han homologat 333 PAU
 • A la mateixa Comissió d’avui, 17 plans d’autoprotecció no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos  

  

  

La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Mercè Salvat, ha presidit avui divendres, 29 d’abril de 2022, una nova Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, en què s’han homologat 23 nous Plans d’Autoprotecció d’indústries de risc químic, festivitats populars, centres sanitaris i infraestructures de transport, entre d’altres.  

A la Comissió d’Autoprotecció també hi ha participat el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el sots-director general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández per delegació la directora general d’Indústria, i el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció.  

La d’avui ha estat la tercera d’aquest any i la onzena reunió de la Comissió d’Autoprotecció (que es va reunir per primera vegada el març de 2021), i que està agilitzant el procés d’homologació dels plans d’autoprotecció reduint de forma significativa els terminis de resolució expressa dels procediments.  

Els 23 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 310 plans homologats a les anteriors reunions, de manera que deixen un total de 333 plans homologats entre març de 2021 i aquest mes d’abril.  

  

Plans d’Autoprotecció d’instal·lacions químiques, festivitats populars, centres esportius i sanitaris, entre altres  


Avui s’han homologat 23 Plans d’Autoprotecció (PAU) que per vegueries corresponen a: 

 • Barcelona: 13
 • Catalunya Central: 3.
 • Girona: 3
 • Lleida: 1
 • Camp de Tarragona: 1
 • Alt Pirineu i Aran: 2


Entre els plans homologats, les tipologies són diverses i en trobem 1 d’instal·lació de residus perillosos, 2 d’instal·lacions afectades per la normativa Seveso d’accidents greus, 2 d’instal·lacions industrials amb producte perillós en quantitats importants, 1 d’instal·lació afectada per elevada càrrega de foc, 6 d’activitats de concert-espectacle, 2 d’instal·lació esportiva, 2 d’esdeveniments esportius, 1 de residència sociosanitària, 4 activitats d'infraestructures de transport de viatgers, 1 de fira comarcal.

Entre els PAU homologats avui d’activitats relacionades amb infraestructures de transport de viatgers destaquen el del nou túnel de Glòries, el qual s’ha posat en marxa recentment. També destaquen el Cremallera de Montserrat (FGC), el telefèric aeri del Port de BCN, el pavelló Nou Congost Manresa, l’estadi olímpic municipal de Terrassa i el Sonar nit 2022.

A més, a la comissió d’avui s’ha homologat parcialment el PAU de l’embassament de Sau. L’homologació parcial és una tipologia excepcional aplicable a determinades activitats i supòsits taxats en les instruccions tècniques de Protecció Civil. En el cas de preses, l’homologació parcial deriva de l’absència de sistemes acústics específics d’avís a la població afectada per trencament en l’entorn immediat. L’homologació parcial condiciona a l’activitat a implantar aquests sistemes en els propers 4 anys abans de la revisió del seu PAU. En absència d’aquests sistemes, el PAU no es podrà homologar a la propera revisió establerta d’aquí a 4 anys.

A la Comissió d’avui s’han presentat també 17 PAU que no han estat homologats. Segons la distribució geogràfica aquests plans corresponen a les vegueries de: 

 • Barcelona: 10
 • Penedès: 1
 • Catalunya Central: 2
 • Girona: 1
 • Lleida: 2
 • Camp de Tarragona: 1


Per tipologia, es tracta d’1 de residència sociosanitària; 1 d’instal·lació industrial afectada per elevada càrrega de foc; 3 d’instal·lacions industrials amb producte perillós en quantitats importants; 2 d’instal·lacions afectades per la normativa d’accidents greus; 2 d’edificis d’oficines; 1 hotel; 1 sala teatre; 1 d’espectacle temporal; 1 poliesportiu municipal; 1 edifici municipal polivalent; 1 hospital; 1 de túnels ferroviaris i 1 de càmping afectat per risc forestal.  

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels propers mesos per tal de que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.   

 

 

 

1  

Imatges

nous plans autoproteccio aprovats

nous plans autoproteccio aprovats 1569