Guissona, Àger i Sant Ramon seran seu d’aquesta oferta per primer cop
Els camps preveuen activitats al voltant de l’arqueologia medi ambient, patrimoni, integració social i accions culturals i esportives
query_builder 20 abril 2022 16:21
event_note Nota de premsa
Guissona, Àger i Sant Ramon seran seu d’aquesta oferta per primer cop
Els camps preveuen activitats al voltant de l’arqueologia medi ambient, patrimoni, integració social i accions culturals i esportives
La Direcció General de Joventut, a través de l’Agència Catalana de la Joventut, organitzarà aquest estiu deu camps de treball a la vegueria de Lleida, que oferiran 150 places per a joves catalans d’entre 14 i 29. Aquest camps s’ubicaran a Àger, La Sentiu de Sió, Penelles, Ivars d’Urgell, Mollerussa, Linyola i la Vall de Boí, Tàrrega, Cervera, Guissona i Sant Ramon. Aquests dos darrers municipis, juntament amb Àger, seran seu de camps de treball per primer cop.
Per tipologies, els camps de treball s’emmarquen en les tipologies d’arqueologia (tres); medi ambient (dos); patrimoni i medi ambient; social i medi ambient; arqueologia, cultural i social; cultura i social, i esport, cultura i patrimoni (les cinc darreres, amb un camp cadascuna). Excepte el camp de treball que es farà a Tàrrega, adreçat a joves procedents d’altres comunitats autònomes, la resta dels camps de la vegueria acolliran a joves catalans.
Arreu de Catalunya, l’Agència Catalana de la Joventut posa a disposició aquest estiu 65 camps de treball, amb un total de 1.272.
Els camps de treball organitzats per Joventut són gestionats i desenvolupats a través d’associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre i amb la complicitat del món local que els acull. Consten d’una estada de quinze dies per a joves voluntaris que participen desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, acció social, recuperació del patrimoni arquitectònic o intercanvi cultural.
La preinscripció per participar en els camps de treball va finalitzar el 2 de maig. L’adjudicació de les places es farà mitjançant un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el proper 4 de maig.
Els camps de treball de la vegueria de Lleida són el següents:
1.- : ArqueoÀger.
El deteriorament i la forestació està envaint el traçat i per aquest motiu cal una intervenció que torni de nou la via als seus orígens. El camp de treball compta amb la col·laboració de la Fundació Arnau Mir de Tost i l’Ajuntament d’Àger, els quals posaran a disposició del camp de treball un equip tècnic d’arqueòlegs i historiadors perquè els joves puguin adquirir coneixement i aprenentatges.
En resum la feina tècnica consisteix en: desforestar i delimitar camí, aplicar una de les diferents tècniques d’intervenció arqueològica quan els tècnics ho considerin oportú, restauració de marges de pedra seca, nova senyalització de l’antic camí i caminada popular l’últim dia per fer ressò de l’impacte produït.
2.- Els orígens de Sant Pere el Gros.
Un camp de treball de descoberta, no tant sols d’arqueologia sinó també, descoberta de l’àmbit social amb l’apropament a persones amb diversitat funcional i també amb l’aproximació a al cultura popular cerverina.
3.- A Guissona, el comerç hi pinta molt!
Té per objectiu treballar seguint el vigent Pla estratègic de projecció de comerç local. Aquest pla pretén crear les eines necessàries per treure el màxim potencial als actuals establiments comercials, i, al seu torn, impulsar l’adequació dels baixos d’habitatges que estan sense ús com a nous comerços. Així doncs, els joves tindran l’oportunitat de redescobrir què s’amaga darrera les portes tancades i crear i generar un centre d’interès i relats d’històries que estrenarem mitjançant una representació teatral durant els capvespres a la romana.
Tanmateix, el punt més important serà el de recuperar les històries de vida que i havia darrera cada comerç mitjançant entrevistes als seus antics propietaris. Un cop recollida la informació, es realitzarà una petita guia escrita que es convertirà amb un codi QR per tal de posar a les façanes de cada comerç que doni l’autorització per fer-ho.
4.- El Domo del bosquet, un projecte de bioconstrucció.
L'objectiu és introduir als joves en la bioconstrucció, fent servir materials i tècniques amb poca petjada ecològica. El taller serà guiat per persones expertes en el tema amb l’objectiu de donar als joves les eines bàsiques per entendre la importància d’una arquitectura respectuosa.
5.- Ecologia i sostenibilitat, un camp per RE-pensar!
El component social del projecte pren força amb el fet que els productes inventats pels joves seran presentats en un acte comunitari on es rifaran i els beneficis recaptats es donaran a una entitat social sense ànim de lucre. Es realitzaran visites i descobertes a les diferents entitats socials presents al territori per tal de descobrir i reflexionar sobre la diversitat que compon realitat social existent al territori.
6.- Arqueologia inclusiva a la vall d’Ondara.
Els objectius per aquesta propera campanya són els de seguir excavant el superficial del sector oest del jaciment amb la voluntat de veure en superfície la totalitat de l’urbanisme d’aquest sector i com les estructures defensives es relacionen amb les altres restes.
Juntament amb la feina tècnica de camp treball hi ha el projecte de restaurar unes sitges “safarejos” del poble les quals es troben en molt mal estat des de fa temps.
7.- Natura i colors per la Serra de Bellmunt-Almenara.
8.- L'Estany d'Ivars i Vila-sana, pinzellades de la biodiversitat de Ponent.
9.- Sentiu'22.
També es faran unes jornades de neteja de brossa general que es troba als marges del camí que port del poble fins a l’ermita de la mare de Deu, recollint-ho selectivament pel seu posterior reciclatge.
10.- Ruta cabanera.
Amb aquest camp de treball es pretén recuperar part del patrimoni històric relacionat amb la transhumància a través i de l’obertura d’una ruta i de la localització i identificació de les cabanes de pastor que hi ha al llarg d’aquesta, per tal de recollir i posar de manifest tota aquesta riquesa històrica i a la vegada, posar en valor el gran potencial dels espais naturals on s’ubica. Els i les joves que participin del camp de treball, no tan sols coneixeran l’entorn per on travessa la ruta sinó que també aprendran tècniques de manteniment, desbrossar i marcatge de senders.
La part de transformació personal dels i les joves es treballarà a partir del contacte social, colze a colze amb les persones d’Alba Jussà, una cooperativa d’iniciativa social i sense ànim de lucre del Grup Alba que ofereix serveis especialitzats a persones amb diversitat funcional a aquella comarca.
Les feines tècniques que es desenvoluparan tindran lloc a diferents municipis ubicats al llarg del territori que travessa la ruta Cabanera. El camp s’organitza en diferents etapes, cada dia es realitzarà un tram de la ruta.