3a Sessió. Referèndum i negociació política

Ester Capella presentarà 'Referèndum i negociació política', tercera sessió del cicle 'Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?'

query_builder   5 maig 2022 18:19

event_note Nota de premsa

Ester Capella presentarà 'Referèndum i negociació política', tercera sessió del cicle 'Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?'

Martes 10 de mayo de 2022, a las 19.00h, tindrà lloc la tercera sesión del ciclo 'Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?' titulado 'Referèndum i negociació política'.

El conflicte polític entre Catalunya i Espanya s'ha centrado en els darrers anys en la demanda d'un referèndum d'autodeterminació. ¿Es posible celebrar el referéndum de acuerdo con el marco constitucional español? Com s'hauria d'articular? ¿ Quién es el  demos? Hauria de votar només la ciutadania catalana o també l'espanyola?

Presentarà la sessió i introduirà l'acte, la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, Ester Capella.

Hi intervindran: Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona; Ana Maria Carmona, catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla; Lucía Payero, professora de Filosofia del Dret a la Universitat d’Oviedo; Ignacio Sánchez-Cuenca, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Carlos III de Madrid. Modera la sessió Pere Almeda, director de l’Institut Ramon Llull. 

La comissaria del cicle és Marta Rovira Martínez, doctora en sociologia, professora de la UAB, i consultora de polítiques públiques.

Un cicle, 10 sessions

La delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid organiza, al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, el cicle ‘Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?’ amb l’objectiu de contribuir a impulsar un nou clima social i polític que acompanyi la taula de negociació entre els Governs de l’Estat i de la Generalitat. En el decurs de 10 sessions, mensualment, i per espai d’un any, compta amb la participació de veus plurals del món acadèmic, polític i institucional per debatre les diferents perspectives i propostes que ajudin a resoldre el conflicte.

El cicle s’ha organitzat a partir del llibre Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg polític? (ed. La Catarata), impulsat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) de la Generalitat, que conté les reflexions de més d’una seixantena d’autores i autors que aporten la seva diagnosi i propostes entorn a aquest conflicte que s’ha accelerat en els darrers anys.

Per veure les anteriors sessions:

Acte de Presentació del cicle. Novembre de 2021 

Enllaç:  https://bit.ly/3rjR1wX

1a sessió. Perspectives feministes del conflicte Catalunya-Espanya’.

Enllaç:  https://bit.ly/3M4EiWT

2a sessió. ‘Una negociació sense resultats: els escenaris del no-acord’

Enllaç: https://youtu.be/UWupzhpHUmc?t=296

Properes sessions 2022 i 2023:

14 de juny de 2022. Una proposta europea per resoldre els conflictes de sobirania

El conflicte polític entre Catalunya i Espanya és un conflicte d’abast europeu que posa en dubte els marcs de sobirania d’un dels estats membres de la UE. Quin rol poden o haurien d’assumir les institucions europees en aquest tipus de conflicte? És possible o desitjable establir unes “condicions de claredat” per canalitzar democràticament els conflictes d’autodeterminació a escala europea?

20 de setembre de 2022. Desobediència civil i escenari unilateral

La desobediència civil com a instrument per superar i desbordar els marcs jurídics que han quedat caducs i superats pels esdeveniments, és un dels àmbits controvertits de la discussió política i social. Quins són els seus fonaments i abast? És la desobediència una eina útil en un procés d’independència en una democràcia liberal? Quines són les vies de ruptura?

25 d’octubre de 2022. La reforma federal com a resposta a la independència

Les propostes de reforma federal de l’Estat de les Autonomies, són, des de fa dècades, un debat recurrent. Són molts els dubtes sobre la viabilitat i el suport d’aquesta reforma i, també, sobre quin seria el model federal a desenvolupar. En aquesta sessió es debatrà sobre quins són els plantejaments federals que defensen els actors polítics i quines possibilitats tenen de prosperar en el context actual.

29 de novembre de 2022. I si la negociació política tingués èxit?

L’escepticisme social i polític entorn a la mesa de diàleg és generalitzat. Tanmateix, el retorn a una escalada del conflicte entre Catalunya i Espanya produiria molta inestabilitat en un context ja de per si ple de moltes incerteses. Què hauria de succeir perquè el diàleg polític tingués èxit? Com s’haurien de produir els possibles acords?  

24 de gener de 2023. L’autodeterminació com a punt de trobada a Espanya

L’autodeterminació com a procés democràtic d’una comunitat política o nació que decideix el seu futur en llibertat, no és sempre sinònim de separació o independència, ni aquesta la seva conseqüència inevitable. En aquesta sessió es debatrà sobre l’autodeterminació com un exercici de reconeixement dels subjectes polítics i de legitimació d’aquells estats que s’ho proposen, així com també una oportunitat de creixement i qualitat democràtica per a l’Estat espanyol.

28 de febrer de 2023. Conflictes i negociació política: fracassos i èxits des d’una mirada comparada

El conflicte entorn la sobirania i l’autodeterminació entre Catalunya i Espanya no és un cas únic. Són diversos els casos que tenen similituds i, a la vegada, diferències i poden servir de referència per la seva canalització i resolució democràtica. Aquesta sessió, centrada en l’anàlisi i el debat des d’una perspectiva comparada, vol aportar reflexions útils i les lliçons apreses que poden servir, alhora, d’orientar el diàleg i la negociació política.

22 de març de 2023. Una mirada política al diàleg i la negociació

En el moment de celebrar aquesta darrera sessió, ja hauran transcorregut uns quants mesos des de l’arrencada de la Mesa de Negociació. Una vegada conclòs aquest cicle, serà un bon moment per recuperar les propostes i debats celebrats i, a la vegada, fer una avaluació crítica de com han avançat les negociacions a nivell polític.

1  

Imatges

3a sessió Referèndum i negociació política

3a sessió Referèndum i negociació política 357

1  

Fitxers adjunts

NdP 3a sessió cicle Catalunya-Espanya

NdP 3a sessió cicle Catalunya-Espanya
PDF | 329

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined