.

Ciuró avisa que "des de Justícia plantarem cara" a la supressió dels jutges de pau

query_builder   11 maig 2022 10:42

event_note Nota de premsa

Ciuró avisa que "des de Justícia plantarem cara" a la supressió dels jutges de pau

  • La titular de Justícia ha avançat que el Departament ha encarregat un informe als serveis jurídics centrals davant d’un buidatge de competències reconegudes a l’Estatut d’Autonomia
  • El jutge de pau és una persona propera, que coneix la quotidianitat del seu municipi i la dels seus veïns, i que té una actuació basada sobretot en la mediació
  • A Catalunya, els jutges de pau són presents a 898 dels 947 municipis del país
.
.

Davant de l’aprovació de la llei orgànica d’eficiència organitzativa del Servei Públic de Justícia, que busca suprimir la figura dels jutges de pau, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha dit aquesta matí que “des de Justícia hi plantarem cara” i ha reivindicat el ferm compromís del Departament de defensar aquesta figura. Així ha respost una  pregunta oral al Parlament de Catalunya sobre els jutjats de pau.  

La titular de Justícia ha ressaltat, d’una banda, que suprimint la figura dels jutges de pau “hi perdrem molt”, ja que “allunyarem la justícia de la ciutadania, encarirem la Justícia, farem un trist servei a la percepció de la justícia de proximitat en benefici dels veïns i augmentarem la conflictivitat en els jutjats”.

D’altra banda, també ha manifestat que, a més, aquesta llei “el que fa, és buidar unes competències que tenim reconegudes en l’article 108 de l’Estatut d’Autonomia” i, per això, ha avançat que el Departament ja ha encarregat un informe als serveis jurídics centrals. Amb aquesta nova llei, ha insistit Ciuró, “podríem obrir la porta que, per la via del buidatge de competències, ens acabessin laminant autogovern”.

Ciuró també ha recordat que aquesta mesura “a més a més, i com sempre, no vindrà acompanyada dels recursos per posar-ho en marxa. Per tant, ens podem trobar que hàgim de suprimir una figura i no tinguem els recursos per implementar-ne una altra”.

Amb tot, Ciuró ha defensat la necessitat de mantenir aquesta figura tan arrelada al nostre territori, una figura que conforma “un model molt propi de Catalunya” i que ha qualificat d'“essencial per a la proximitat de la justícia al servei de la gent”. Es tracta, en paraules de Ciuró, de persones de proximitat “que coneixen la quotidianitat del municipi, coneixen els costums, coneixen la manera de fer i quin és el tarannà d’aquell municipi en concret, sobretot en els municipis petits”.

Jutges de pau, la justícia més propera al ciutadà

Els jutjats de pau són òrgans unipersonals amb jurisdicció al terme municipal i se situen en tots aquells municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció; d’aquesta manera, apropen la justícia a la ciutadania amb actuacions basades sobretot en la mediació.

A Catalunya els jutges de pau són presents en 898 dels 947 municipis del país. La figura del jutge de pau és escollida pel Ple Municipal. Es tracta d’una persona propera, que coneix la quotidianitat del seu municipi i la dels seus veïns, i que té una actuació basada sobretot en la mediació.

Actualment, els jutges de pau són l’estructura judicial més àmplia a Catalunya i són competents en els àmbits civil, penal i de Registre Civil. Tracten, en l’àmbit civil, dels assumptes de quantia inferior a 90 euros. En l’àmbit penal, des del mes de juliol de 2015, bàsicament gestionen actuacions d’auxili judicial (exhorts), ja que les faltes que s’atenien fins a aquella data s’han transformat en delictes respecte dels quals ja no tenen competències.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined