Foto

Conseller Elena: "Els Bombers sou una peça clau del sistema d'emergències del país"

query_builder   13 maig 2022 15:34

event_note Nota de premsa

Conseller Elena: "Els Bombers sou una peça clau del sistema d'emergències del país"

  • Avui s’han lliurat medalles d’honor d’or, a bombers amb 30 i 35 anys de servei efectiu i distincions per serveis especials

 

  • Elena ha advertit que venen mesos complicats amb un alt risc d’incendis i ha demanat la màxima prevenció a tot el cos i també la màxima col·laboració ciutadana per seguir els consells de seguretat i per exercir l’auto responsabilitat
Foto

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presidit aquest migdia, a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), el lliurament de les Medalles d’Honor i les Distincions per serveis excepcionals als membres del Cos de Bombers de la Generalitat dels anys 2020 i 2021. Cada any, l’acte de la festa patronal es fa al març, coincidint amb el patró dels Bombers, però la situació viscuda per la pandèmia va obligar a suspendre els dos actes anteriors i a ajornar-ne el del 2022 a la data d’avui.

El conseller ha iniciat la seva intervenció amb un record per a les bomberes i bombers que han perdut la vida aquests darrers dos anys i s’ha dirigit als seus familiars: “volem que sentiu l’escalf de tot el cos de bombers, però sobretot, l’agraïment de tota la societat, perquè elles i ells han estat uns servidors públics, del quals ens sentim molt i molt orgullosos”.

El titular d’Interior ha afirmat que “els Bombers són una peça clau del sistema d’emergències del país”. “Un sistema de seguretat pública complet és aquell que garanteix uns mitjans i un sistema d’emergències integral, coordinat i col·laboratiu, on tots els cossos operatius treballen conjuntament amb la voluntat de servir a les persones amb eficàcia”, ha assegurat.

El conseller ha advertit que venen mesos complicats amb un alt risc d’incendis:  “estarem preparats per afrontar aquesta amenaça i  un any més us vull  demanar la màxima prevenció a tot el cos i també la màxima col·laboració ciutadana per seguir els consells de seguretat i per exercir l’auto responsabilitat”. 

Per la seva banda, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, ha destacat “la necessitat de dotar el servei dels recursos necessaris per servir una societat que està en constant evolució on anticipar i prevenir ha de ser tan important com les millors intervencions”.      

Delort ha posat en valor la tasca dels Bombers “amb 71 parcs de bombers funcionaris i 77 de voluntaris”. “Tots sou necessaris,  ningú hi sobra en aquest model potent que hem de cuidar. En 3 anys, els Bombers de la Generalitat hauran superat el llindar dels 3.000 bombers funcionaris i els 1.800 voluntaris”, ha afegit.

L’inspector en cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell,  ha volgut posar de relleu l'evolució del  projecte Bombers 2025 que ha suposat  “un increment d’efectius i de vehicles, la creació d’unitats tècniques de referència i una millora en la resposta operativa al medi natural”.

Borrell ha reconegut que “encara ens queda un camí llarg per recórrer perquè la transformació potent que s’està fent implica un gran esforç amb canvis que no llueixen però que duran a una normalitat de funcionament amb la que val la pena il.lusionar-se”.

Elena ha estat acompanyat pel secretari general del Departament d’Interior, Oriol Amorós; o la directora de l’ISPC, Tamara Garcia, juntament amb altres autoritats i comandaments.

32 distincions per serveis especials, entre felicitacions, mencions honorífiques i medalles d’argent

En total, avui s’han lliurat 32 distincions per serveis especials, entre felicitacions, mencions honorífiques i medalles d’argent. D’aquestes distincions, 12 corresponen al període de 2021, i 20 al de 2020. Cap d’aquests anys, excepcionalment, no es va poder realitzar l’acte per la situació derivada de la pandèmia.

Davant del gruix de persones homenatjades, avui només s’ha celebrat un acte central, on s’han lliurat les Medalles d’Honor d’Or pels que han complert 30 anys d’antiguitat en el moment de jubilar-se, o 35 en actiu. En total s’han lliurat 76 d’aquestes medalles dels dos anys.

La resta de Medalles d’Honor, les d’argent (25 anys) i les de bronze (20 anys) que també premien la trajectòria dels Bombers en funció dels anys treballats es durà a terme a les diferents Regions d’Emergències.

En el decurs de l’acte d’avui també s’han lliurat diverses medalles pòstumes a membres del Cos de Bombers que havien meritat una medalla d’honor, però que han mort el passat any, i que han recollit  familiars i companys. Es tracta dels Bombers voluntaris Reyes Soriano, Jesús Badia, Jesús M. Rubinat i Fidel Sanz, dels parcs de Bombers de Torà, Pinós, Borges Blanques i de la secció d’honor, respectivament, que seran distingits a títol pòstum; i de l’Emma Roca, bombera professional del parc de la Seu d’Urgell, que rebrà una medalla de bronze, per 20 anys de servei efectiu, a títol pòstum.

El Cos de Bombers ha lliurat també, una medalla d’honor d’or, a títol pòstum, al Bomber Joan Liébana, mort en acte de servei el juny de l’any passat quan treballava en les tasques d’extinció de l’incendi d’un taller a Vilanova i la Geltrú.

A més, també s’ha distingit amb 2 mencions honorífiques, a personal d’Administració i Serveis i personal de Suport Operatiu de la DGPEIS, amb més de 30 anys de servei.

Entre les distincions per serveis especials, destaca el lliurament d’una medalla d’argent a un bomber voluntari de Castellar del Vallès, que estant fora de servei i de vacances, va rescatar un nen de 4 anys que s’estava ofegant a una piscina d’un hotel i el va poder salvar.

També destacar les distincions lliurades a l’operatiu de bombers de la Generalitat i també la menció honorífica al cos de Bombers de Barcelona per l’actuació en  l’incendi a unes naus ocupades de Badalona que van cremar amb un gran nombre de persones atrapades a l’interior, algunes de les quals es van precipitar dels edificis. En aquest incendi van perdre-hi la vida cinc persones i altres van resultar ferides.

 

1  

Fitxers adjunts

Diplomes, medalles i distincions al cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya

Diplomes, medalles i distincions al cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya
DOCX | 137

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined