Recerca i Innovació

El Govern crearà un Llibre Blanc de bones pràctiques de recerca i innovació a l'administració catalana

query_builder   6 juliol 2010 14:05

event_note Nota de premsa

El Govern crearà un Llibre Blanc de bones pràctiques de recerca i innovació a l'administració catalana

 
 
  • L’elaboració d’aquest llibre blanc és una de les accions recollides en l’Informe trimestral al Govern en R+D+I, que el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha presentat avui al Consell Executiu
  • És la primera vegada que es fa un anàlisi d’aquest tipus i, a partir d’ara, se’n presentarà un cada tres mesos
  • L’informe, que és un dels compromisos del Pla de Recerca i Innovació (PRI) 2010-2013, inclou dades del primer semestre del 2010 que demostren una bona progressió del sistema d’R+D+I català
  • L’informe proporcionarà periòdicament al Govern una visió del desenvolupament de l’acció política en R+D+I i una anàlisi de l’evolució i el posicionament del sistema català de recerca i innovació, clau per ajudar a canviar el model de creixement de Catalunya per ser un país més competitiu
 
La Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI), presidida pel Conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, ha presentat avui l’Informe trimestral al Govern en R+D+I. És la primera vegada que el Consell Executiu aprova un informe d’aquestes característiques i, a partir d’ara, es farà amb caràcter trimestral. Es tracta d’una innovació en el bon govern del sistema català d’R+D+I.
 
L’objectiu és facilitar al Govern informació, dades i fites de forma periòdica que pugui prendre en consideració en les seves decisions polítiques per tal d’ajudar-lo a fer el canvi de model de creixement necessari per guanyar en competitivitat.
En aquest sentit, el Govern es referma en la seva aposta per la recerca i la innovació com a palanques de canvi de la realitat socioeconòmica catalana per superar la crisi actual i evitar crisis futures.
L’informe trimestral evidencia, segons l’anàlisi del primers tres mesos del 2010, que el sistema d’R+D+I progressa adequadament.
 
Els continguts base de l’Informe són:
-          La situació del sistema d’R+D+I català.
-          Disseny, planificació i execució de les polítiques d’R+D+I del Govern.
-          Coordinació i organització en R+D+I en el Govern.
-          Projectes estratègics en R+D+I.
-          Organismes d’R+D+I participats per la Generalitat.
-          Innovació en la Generalitat.
Projecte InnoGencat: s’assenten les bases per al desenvolupament d’un model d’innovació propi a la Generalitat
 
Dins el compromís de la Generalitat per impulsar i visualitzar pràctiques innovadores al si de l’administració, l’informe anuncia l’impuls del projecte InnoGencat, que consistirà en l’elaboració d’un “Llibre Blanc” de bones pràctiques i model d’innovació de la Generalitat de Catalunya, que estarà enllestit a l’octubre.
 
Aquest llibre blanc recopilarà les 25 millors pràctiques existents dels diferents departaments de la Generalitat en R+D+I i, alhora, posarà exemples de resultats en innovació en la interacció amb els usuaris; innovació de productes, serveis i processos; en la gestió de les idees i el coneixement intern i extern; en la gestió de talent i en la generació, difusió i valorització del coneixement.
 
El projecte vol assentar les bases per al desenvolupament d’un model d’innovació propi en la Generalitat a partir de la realitat existent i del que determina el Pla de Recerca i Innovació (PRI) 2010-2013.
 
Principals accions de Govern en R+D+I
 
  • El seguiment del progrés dels 26 objectius del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PNRI) a partir de l’acompliment dels compromisos per part dels seus agents signants.
  • Les recomanacions del Consell Català per a la Recerca i la Innovació (CCRI) sobre la implementació del PNRI, sobre el Pla de Recerca i Innovació (PRI) 2010-2013 i sobre la simplificació de les agències.
  • L’establiment de les bases per a una implementació sòlida del PRI.
  • L’elaboració, per part del CCRI, de l’Informe periòdic del conjunt del sistema d’R+D+I.
  • El portafoli de projectes estratègics d’R+D+I del Govern. Al 2010 destaquen la compra pública innovadora, els sistemes territorials d’innovació (regions del coneixement), el Pla Estratègic Interdepartamental d’R+D+I en l’àmbit agroalimentari i rural, l’impuls als focus d’R+D+I, infraestructures científiques i tecnològiques, el procés de confluència de les estructures de recerca i innovació i l’Innogencat.
 
Dades més significatives del sistema d’R+D+I català
 
- L’informe de l’OCDE sobre la innovació a Catalunya detecta fortaleses i una progressió significativa en els darrers anys, però també febleses rellevants. L’OCDE destaca que el PRI 2010-2013 s’orienta adequadament a cobrir els dèficits detectats..
 
- Catalunya se situa en el segon grup de regions innovadores en l’informe RIS 2009, millorant significativament respecte l’anterior informe, però encara lluny de les regions líders.
 
- Catalunya està entre els líders europeus en projectes concedits en les convocatòries 2007-2009 de l’European Research Council a investigadors júniors i sèniors.
 
- Catalunya obté un retorn del 7è Programa Marc Europeu d’R+D+ de 340 M€, que representa quasi el 30% del total de l’Estat i el 2% del total europeu competitiu.
 
- La posada en marxa de Talència a nivell operatiu, l’aprovació dels estatus de la Institució CERCA i l’entrada en funcionament d’ACC1Ó completen pràcticament l’arquitectura de governança de l’R+D+I.
 
- Catalunya lidera els projectes CENIT amb una presència en més del 50% dels concedits.
 
- Grans infraestructures Estat-Generalitat: Inauguració Sincrotó Alba, acord per crear el Centre de Seqüenciació Genòmica, acord per al nou supercomputador (iniciativa PRACE).
 
- Premi European Enterpreneurial Region 2010 per al millor programa estratègic per desenvolupar polítiques de suport a les PIME.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined