nomenaments

El Govern renova els membres del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya

query_builder   31 maig 2022 14:47

event_note Nota de premsa

El Govern renova els membres del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya

  • Ha nomenat Joan Nogué i Font, Joan Pino Vilalta, Carme Pinós i Desplat i Josep Miquel Piqué Huerta

 

El Govern ha nomenat avui, a proposta de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, quatre nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), que tindran un mandat de dos anys. Es tracta de Joan Nogué i Font, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona; Joan Pino Vilalta, director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF); l’arquitecta Carme Pinós i Desplat i, finament, Josep Miquel Piqué Huerta, president executiu de La Salle Technova Barcelona, el parc d’innovació de La Salle Campus Barcelona.

 

A més d’aquests quatre nomenaments, el Govern ha renovat per un nou mandat de dos anys Leandro Barquín Clopés, Alba Cabañas Varales, Purificació Canals i Ventín, Josep Oliver i Alonso i Miranda Schreurs. Així mateix, ha cessat per acabament del mandat els consellers i les consellers del CADS Joan Clos Matheu, Carles Ibáñez i Martí, Cristina Pujades Corbi, Mònica Terribas i Sala, Lluís Torné i Sabata i Montserrat Viladrich Grau, a qui s’agraeix els serveis prestats.

 

El CADS està integrat per un mínim de deu i un màxim de quinze membres, nomenats pel Govern a proposta del president del Consell entre persones de prestigi reconegut o representatives dels diferents sectors econòmics i socials. El seu mandat és per un període de dos anys i poden ser nomenats de nou per períodes addicionals de dos anys.

 

El CADS, creat el desembre de 1998 i presidit, successivament, per Pere Duran Farell, Gabriel Ferraté i Pasqual, Ferran Rodés Vilà i, actualment, Ramon Roca i Enrich, és un òrgan col·legiat que té com a funció principal assessorar el Govern en l'àmbit del desenvolupament sostenible i, especialment, en la integració de la sostenibilitat en les polítiques, instruments de planificació territorial i sectorial, en projectes legislatius i normatius i en projectes o iniciatives estratègiques impulsades pel Govern.

 

Altres funcions són promoure la transferència de coneixement i el diàleg entre el Govern, el món acadèmic i la societat civil en l'àmbit del desenvolupament sostenible, assessorar el Govern en el disseny i l'execució d'actuacions per promoure l'educació per a la sostenibilitat i, finalment, promoure la implicació dels sectors econòmics i socials en el procés de desenvolupament sostenible de Catalunya. Des de 2017 dona suport al Govern en les actuacions impulsades per contribuir a l’assoliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

 

Des de 2004, és membre de la xarxa EEAC, que reuneix 18 consells assessors en medi ambient, sostenibilitat i canvi climàtic de governs i parlaments de 14 estats i regions d’Europa, i és una de les organitzacions impulsores del MedECC, el grup d’experts en canvi climàtic i ambiental a la Mediterrània.

 

El perfil de les persones nomenades avui per un primer mandat de dos anys és:

 

Joan Nogué i Font (els Hostalets d’en Bas, 1958)

Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona. Doctor en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ampliar estudis a la Universitat de Wisconsin a Madison (EUA). Especialista en estudis de paisatge i en pensament geogràfic i territorial. Director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya des de la seva creació l’any 2005 fins a l’any 2017. Ha estat professor adjunt a la Universitat de Western Ontario (Canadà) i professor visitant en diverses universitats estrangeres. Ha escrit nombrosos llibres i articles en revistes internacionals de prestigi i ha estat durant molts anys coeditor de la revista Documents d’Anàlisi Geogràfica. Premi Rei Jaume I d’Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat l’any 2009 i Premi d’Assaig Joan Fuster l’any 2010.

 

És membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i del comitè científic de la Fondazione Benetton Studi Ricerche (Itàlia) i patró de la Fundació BUNKA (RCR Bunka Fundació Privada). Va ser degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona entre 1996 i 2004.

 

 

Joan Pino Vilalta (Barcelona, 1967)

Director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) des de 2019 i catedràtic d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona des del mateix any.

Llicenciat i doctor en Ciències Biològiques, en l’especialitat de Botànica, per la Universitat de Barcelona (1990 i 1995, respectivament). La seva tesi doctoral es va centrar en la biologia i la dinàmica de les poblacions de les espècies arvenses. Màster en Tecnologies de la Informació Geogràfica (1998).

Investigador del CREAF des de 1997, en va ser subdirector entre els anys 2012 i 2019. Professor d’Ecologia a la Universitat Autònoma de Barcelona des de 2006. La seva recerca se centra en l’ecologia del paisatge, especialment en les relacions de l’estructura i la dinàmica del paisatge amb la riquesa i la composició de la biodiversitat, i en l’aplicació d’aquests resultats en la planificació territorial. També fa recerca en l’ecologia de les invasions biològiques, particularment en l’anàlisi de la capacitat invasora de les espècies i del risc d’invasió de territoris i hàbitats. Compta amb més de 80 publicacions científiques, incloent-hi articles en revistes SCI i en altres revistes, i capítols de llibres.

Ha estat membre del Consell Directiu de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i en va ser president entre els anys 2012 i 2018.

 

Carme Pinós i Desplat (Barcelona, 1954)

Directora de l’Estudi Carme Pinós, fundat l’any 1991.

Llicenciada en arquitectura per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya).

Ha impartit docència a les universitats de Harvard, Columbia i d’Illinois a Urbana-Champaign, i a la Kunstakademie de Düsseldorf i l’École Polytechnique Fédérale de Lausana.

Fent equip amb l’arquitecte Enric Miralles, va dissenyar, entre d’altres, el cementiri d’Igualada; l’Escola la Llauna (Badalona, 1991); el Camp Olímpic de Tir amb Arc (Barcelona, 1991) i l’Escola-Habitatge a Morella (1993), per la qual van rebre el Premi Nacional d’Arquitectura l’any 1995.

A través de l’Estudi Carme Pinós, ha dissenyat, entre d’altres, el Pla general del centre històric de Saint-Dizier (França); la Torre Cube a Guadalajara (Mèxic); el centre cultural i d’exposicions CaixaForum de Saragossa, i el complex integrat per la nova seu de l’Escola Massana, la plaça de la Gardunya i la façana posterior del mercat de la Boqueria, a Barcelona.

L’any 2021, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern espanyol li va concedir el Premi Nacional d’Arquitectura.

 

Josep Miquel Piqué Huerta (Barcelona, 1967) 

President executiu de La Salle Technova Barcelona, el parc d’innovació de La Salle Campus Barcelona.

Doctor en Ecosistemes d’Innovació per la Universitat Ramon Llull. Enginyer de Telecomunicacions per La Salle-URL i MBA per la Universitat ESADE. Diplomat pel MIT, UC-Berkeley i la Universitat Ramon Llull.

Ha estat conseller delegat de 22@Barcelona i conseller delegat de l’Oficina de Creixement Econòmic de Barcelona.

Ha estat president de l’Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d’Innovació (IASP). Actualment, és president de la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT) i vicepresident de l’Asociación de Parques Científicos y Tecnológicos de España (APTE). És president del Science and Technology Council de CTECNO. Des de 2022, presideix la Triple Helix Association (THA), organització internacional no governamental sense afany de lucre que treballa per afavorir una bona interacció entre acadèmia, indústria i governs.

Ha publicat en revistes i congressos internacionals i és autor de tres llibres. Els seus interessos actuals s’orienten a les àrees d’ecosistemes d’innovació, parcs científics, emprenedoria i innovació oberta.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined