Inici de la sessió de retorn dels processos de participació, que es va celebrar ahir a Manresa.

L'ACA presenta i aborda a Manresa les prop de 130 propostes rebudes en l'àmbit de les conques dels rius Llobregat i Foix

query_builder   3 juny 2022 09:54

event_note Nota de premsa

L'ACA presenta i aborda a Manresa les prop de 130 propostes rebudes en l'àmbit de les conques dels rius Llobregat i Foix

  • En aquest àmbit s’han fet un total de 12 sessions, amb prop de 150 participants des de la tardor de 2019 fins l’actualitat
  • S’han abordat mesures com la millora en el control i erradicació d’espècies vegetals invasores com la canya americana, garantir la qualitat de l’aigua regenerada per a usos agrícoles i promoure sistemes de sanejament més naturals, entre d’altres
Inici de la sessió de retorn dels processos de participació, que es va celebrar ahir a Manresa.
Inici de la sessió de retorn dels processos de participació, que es va celebrar ahir a Manresa.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha dut a terme aquest dijous la sessió de retorn dels processos de participació en l’àmbit de les comarques de Barcelona 2, concretament la relativa a les conques del Llobregat, el Foix, el Garraf i el pla del Llobregat, dins de la revisió del pla hidrològic de les conques internes per als propers sis anys (2022-2027).

La trobada, que s'ha celebrat al Palau Firal de Manresa, ha comptat amb la presència del director de l’ACA, Samuel Reyes, el delegat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Catalunya Central, Josep Arderiu, i el cap de l’ACA a la demarcació territorial de l’ACA a Barcelona, Josep Maria Aguiló, entre d’altres autoritats, és la tercera d'un total de quatre sessions que s’estan duent a terme per la resta del territori de les conques internes, juntament amb Girona i Tarragona -sessions ha dutes a terme-, Manresa i Granollers, amb l'objectiu d'abordar les propostes rebudes al llarg dels processos de participació i explicar si aquestes s'han pogut incorporar a la planificació hidrològica.

Prop de 800 propostes rebudes

Els processos de participació, iniciats durant la tardor del 2019, s'han desenvolupat a través d'una cinquantena de sessions articulades en tres fases (informativa, diagnosi i mesures), amb un total de 610 participants. A Barcelona 2, s'han fet 12 sessions amb prop de 150 participants.

A llarg d'aquests processos, els i les participants han presentat un total de 764 de propostes (630 de les quals dins de les competències de l'ACA). D'aquestes, 423 han estat acceptades, 87 rebutjades i 120 en estudi. Les 134 restants no són competència de l'ACA.

Prop de 130 propostes rebudes a les conques del Llobregat i el Foix

Els processos de participació s’han dividit en sis taules o eixos temàtics: restauració hidromorfològica, la garantia i la millora en l’abastament d’aigua, la contaminació urbana i industrial, la contaminació agro-ramadera, la inundabibilitat i la governança en la gestió de l’aigua.

A la demarcació de Barcelona 2, al llarg de les 12 sessions de participació que s’han dut a terme en els darrers 3 anys, s'han recollit 128 propostes, 60 de les quals han estat acceptades, 30 rebutjades i 38 en estudi/avaluació.

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua ha explicat en la sessió de retorn d’avui quines han estat les mesures acceptades, les rebutjades i aquelles que s’estudiarà la seva viabilitat a les comarques de Barcelona i concretament a les conques del Llobregat, el Foix, les rieres del Garraf i el pla del Llobregat.

En l’àmbit de la restauració hidromorfològica (on s’han presentat 20 propostes, 13 de les quals s’han acceptat i set s’estudiaran), s’han acceptat mesures com la intensificació de la lluita contra les espècies vegetals invasores com la canya americana, la creació d’una xarxa de control dels sediments, i s’estudiaran mesures per evitar l’aïllament de peixos en períodes en què el riu Anoia queda sec per la falta continuada de pluges.

En relació amb la garantia d'abastament i recursos hídrics (on s’han presentat 36 propostes, 18 de les quals s’han acceptat, 15 s’han rebutjat i les 3 restants s’estudiaran), s’han acceptat mesures com garantir l’aigua regenerada per a usos agrícoles, millorar l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals, entre d’altres.

En l’àmbit de la contaminació urbana i industrial (amb 28 propostes rebudes, 11 d’elles acceptades, 16 en estudi i una rebutjada), s’ha acceptat el foment de sistemes de sanejament més naturals, la reducció d’emissions a les depuradores, mentre que en la taula sobre contaminació agro-ramadera (14 propostes, set de les quals acceptades i les set restants rebutjades), s’ha accedit a dur a terme actuacions per a millorar la qualitat de l'aigua contaminada per nitrats i la consolidació d’ajuts per a la construcció de plantes de desnitrificació, mentre que s’ha rebutjat que les depuradores assumeixin aportacions de purins procedents de l’activitat ramadera. Finalment, a la taula sobre inundabilitat (amb 20 iniciatives presentades, nou de les quals s’han acceptat, sis s’estudiaran i cinc s’ha rebutjat), s’ha acceptat fer actuacions de manteniment i conservació de lleres més naturalitzades i potenciar línies d’ajuts per als ens locals per a la millora del drenatge urbà, mentre que a la taula sobre la governança (10 propostes, 2 de les quals s’han acceptat, 2 s’han rebutjat i sis s’estudiaran) s’han acceptat les millores en matèria d’eficiència energètica i la recerca, entre d’altres i com es repercuteixen els costos de l’aigua per a cada sector.

2  

Imatges

Foto 1. Inici de la sessió de retorn.

Foto 1. Inici de la sessió de retorn. 167

Foto 2. Taula presidencial de la sessió.

Foto 2. Taula presidencial de la sessió. 123

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 178