Violant Cervera durant la visita a la residència de Riudeperes

Cervera: "Destinem 7'6 milions d'euros a equipaments al servei de l'atenció a les persones de les comarques centrals"

query_builder   7 juliol 2022 13:47

event_note Nota de premsa

Cervera: "Destinem 7'6 milions d'euros a equipaments al servei de l'atenció a les persones de les comarques centrals"

Les inversions amb Fons Europeus serviran per ampliar dues residències de persones amb discapacitat, construir equipaments d'atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals i millorar l’eficiència energètica d’una Residència i Centre de dia per a gent gran


Visita de la consellera a la residència Riudeperes
Visita de la consellera a la residència Riudeperes
{"name":"2022/07/07/13/47/d88ea892-c568-4f88-acc6-01657b2b2451.jpeg","author":"dso","type":"0","location":"0","weight":108179}

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha visitat avui el Centre Riudeperes, un servei d’acolliment residencial i diürn a persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Sant Tomàs, a Calldetenes, un equipament que serà remodelat amb actuacions per valor de 3’1M€. Durant la visita, Cervera ha explicat que“el departament destinarà 7’6 milions d’euros procedents dels Fons Europeus Next Generation en diferents actuacions a equipaments al servei de l’atenció a les persones de les comarques centrals.”

En aquest sentit, ha destacat que “volem que els fons europeus suposin un ajut per accelerar la transformació, millorar projectes i la vida de les persones.” I ha explicat que dels 7.600.000 euros; 3’1M€ es destinarà a remodelació i ampliació de la residència de persones amb discapacitat intel·lectual, de Calldetenes, 1’8M€ a l’ampliació d’una residència de persones amb discapacitat intel·lectual a Santpedor; 1.750.000€ es destinaran a la construcció de dues Unitats integrades d'atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals (Barnahus), una de les quals a Manresa; i 900.000€ a la millora de l’eficiència energètica de la Residència i Centre de dia per a gent gran a la Font dels Capellans de Manresa.

Violant Cervera durant la visita a la residència Riudeperes
Violant Cervera durant la visita a la residència Riudeperes
{"name":"2022/07/07/12/45/91a15b24-d64c-4bdc-8f5d-24014d1ef696.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":108316}

4’9M€ per adaptar dues residència de persones amb discapacitat al nou model d’atenció centrat a la persona

La inversió més gran del departament a la Catalunya Central serà de 3.110.000 euros i es destinarà a remodelació i ampliació de la residència de persones amb discapacitat intel·lectual, de Calldetenes des d’on la consellera ha fet la roda de premsa. Actualment la residència Riudeperes consta de 56 places residencials amb dormitoris múltiples de fins a tres residents.

L’objectiu és adaptar el centre al nou model d’atenció centrat a la persona, amb la creació d’unitats de convivència més petites, amb dormitoris individuals i dobles. En aquest sentit,Cervera ha apuntat que “des del departament de Drets Socials i des del Govern, creiem fermament en aquest model, que promovem, i que ajuda a les persones a obtenir el màxim grau d’autonomia i a exercitar al màxim les seves capacitats. La titular de Drets Socialsha afegit que “el nou model reposa sobre cinc pilars: l’autonomia personal, la individualitat, la independència, la inclusió social i la participació.” Està previst que la remodelació de la residència de persones amb discapacitat intel·lectual de Calldetenes estigui acabada el primer semestre2025.

Violant Cervera durant la visita a Riudeperes
Violant Cervera durant la visita a Riudeperes
{"name":"2022/07/07/12/58/1707044f-f1b3-416f-ae1a-95c07c255e50.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":160748}

En la mateixa línia, el departament destinarà 1.840.000 euros a la remodelació i ampliació de la residència de persones amb discapacitat Julio Payàs de Santpedor, amb el mateix objectiu d’adaptar el centre al nou model d’atenció centrat a la persona. Cervera ha assegurat que“ volem que aquests nous espais siguin per a tothom, que comptin amb la diversitat cultural, la plena accessibilitat, generin entorns tranquils, que redueixin l’ansietat i l’estrès, que siguin, en definitiva, amables i facilitin el sentiment de control sobre la pròpia vida, les pròpies decisions del dia a dia.” Està previst que la remodelació de la residència de persones amb discapacitat Julio Payàs estigui acabada el segon semestre2025.

1’7M€ per la construcció de dues Barnahus

La consellera de Drets Socials també ha explicat que es destinaran 1.750.000€ a la construcció de dues Unitats integrades d'atenció als infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals (Barnahus), una de les quals serà Manresa i l’altra encara està per determinar. El projecte Barnahus (casa dels nens, en islandès) implica cinc departaments del Govern. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials en coordinació amb Salut, Educació, Justícia i Interior.

Aquest servei pretén evitar la revictimització dels infants i joves que han patit abusos sexuals, així com prevenir i detectar agressions sexuals a menors d’edat. El model Barnahus és un servei pioner a l’Estat que la Generalitat ja ha implementat a Tarragona. Durant la roda de premsa, la consellera ha remarcat que la Barnahus “posa l’infant víctima d’abusos sexuals al centre, perquè permet treballar en un únic espai tots els serveis d’atenció que necessita. D’aquesta manera, evitem la revictimització, a través de la coordinació de totes les parts implicades en el procés i d'oferir al nen o la nena un entorn agradable, que evita que es reobrin les ferides i en facilita la recuperació”.

900.000€ per millorar l’eficiència energètica de la Residència i Centre de dia per a gent gran

Finalment, la consellera ha anunciat la inversió de 900.000 euros provinents dels fons Next Generation per millorar l’eficiència energètica de la Residència i Centre de dia per a gent gran Font dels Capellans a Manresa. Actualment la residència, que dona un servei de suport extens i generalitzat a persones grans, consta de 58 places residencials i 15 de centre de dia. L’objecte de les obres és la substitució de les fusteries exteriors i persianes de l’edifici, amb l’objectiu d’aconseguir una millora de l’eficiència energètica. Està previst que les obres estiguin acabades el primer trimestre de 2024.

Durant el matí, la consellera ha mantingut una reunió de treball amb la Fundació Sant Tomàs, un grup d’entitats d’iniciativa social sense ànim de lucre que treballa perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o amb dificultats en el desenvolupament puguin millorar la seva qualitat de vida. La delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, la directora general de Provisió de Serveis, Maria Rosa Pons i la directora territorial de Drets Socials a Barcelona, Lluïsa Nicolau també han assistit a la reunió.

Inauguració de la 23ena edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat

Violant Cervera a la inauguració de l'Escola d'Estiu del Voluntariat
Violant Cervera a la inauguració de l'Escola d'Estiu del Voluntariat
{"name":"2022/07/07/12/56/45e0539d-1043-41a7-a3ed-7de0d0398a8d.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":76833}


A primera hora, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha inaugurat la 23ena edició de l’Escola d’Estiu del Voluntariat (EEV) que s’ha celebrat a Vic i que aquest any ha recuperat la presencialitat després de la pandèmia. L’Escola d’Estiu del Voluntariat ofereix activitats formatives gratuïtes per a persones voluntàries, coordinadors i coordinadores de voluntariat i responsables d’entitats. L’objectiu és oferir l’oportunitat de participar en un espai formatiu únic a Catalunya i fomentar l’intercanvi d’experiències entre les persones voluntàries i les entitats. Durant la inauguració, han acompanyat a la consellera: la delegada del Govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit; la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech; la directora territorial de Drets Socials a Barcelona, Lluïsa Nicolau i l director territorial de Drets Socials a Girona, Raül Morales. Cervera també ha visitat l’ajuntament de Calldetenes on s’ha reunit amb el seu alcalde, Marc Verdaguer.

logos{"name":"2022/07/07/12/46/7ff07078-35a5-4de1-b2af-d3d5110281ae.jpg","author":"dso","type":"0","location":"0","weight":212944}


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined