La iniciativa , adreçada a joves professionals, se celebra avui i demà a l’Escola Massana i a l’Ateneu de Fabricació de Gràcia, i hi participen ponents referents en l’àmbit com la investigadora tèxtil Elisabeth Lorenzi i la dissenyadora de moda Júlia G Escribà
Aquest seminari s’emmarca dins el Programa Talent Jove d’Artesania Catalunya i té per objectiu donar a conèixer l’aplicació de les tecnologies sobre els teixits tradicionals
Actualment a Catalunya hi ha 1.664 artesans i artesanes que treballen en algun dels 25 oficis potencialment vinculats al tèxtil
Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat promou l’economia circular en el sector tèxtil artesà amb el seminari "Incomoda’t", adreçat a joves professionals i que se celebra el 8 i 9 de juliol a Barcelona, a l’Escola Massana i l’Ateneu de Fabricació de Gràcia.
La directora del CCAM, Agnès Russiñol i Amat, ha inaugurat avui el Seminari, que té per objectiu donar a conèixer l’aplicació de les tecnologies sobre els teixits tradicionals, en aquest cas la llana, per a convertir-los en tèxtils intel·ligents i crear-ne una peça de roba llesta per a comercialitzar. El seminari posa en contacte dos sectors, el de la moda i el tecnològic, per oferir als joves artesans noves oportunitats d’ocupació en el marc de l’economia circular. Les ponents del seminari són la investigadora Elisabeth Lorenzi i la dissenyadora de moda Júlia G Escribà.
En aquest marc, Russiñol ha destacat la importància de “donar a conèixer als joves artesans nous models de negoci i de producció, basats en la circularitat amb actuacions adreçades a promoure models de consum i producció sostenibles”. En aquest sentit, ha recordat que des de la Generalitat s’ha posat en marxa, en el marc del Pla Anual de Subvencions del CCAM, programes d’ajuts per incentivar la digitalització en el sector de l’artesania i en la moda, i potenciar, així, la seva competitivitat. Segons la directora, “aquest ha de ser l’esperit del seminari: el compromís per una producció més sostenible i més responsable amb el planeta”. “Vincular l’artesania amb la tecnologia ens ajuda a ser més eficients, més sostenibles i ens permet integrar innovació en els oficis més tradicionals”, ha ressaltat Russiñol.
Aquesta iniciativa s’emmarca en el Programa #Talent_jove 2022 – 2025 que impulsa Artesania Catalunya amb l’objectiu de dotar d’eines el col·lectiu i que contempla diferents accions per al foment del talent emergent i del relleu generacional en l’artesania. Actualment a Catalunya hi ha 1.664 artesans i artesanes que treballen en algun dels 25 oficis potencialment vinculats al tèxtil.
Incomoda’t ha comptat amb la col·laboració de l’Escola Massana, que ha participat en el disseny del programa, i l’Ateneu de Fabricació de Gràcia de l’Ajuntament de Barcelona, espai de referència que reuneix artesania i tecnologia a Barcelona. Aquest és un seminari de dos dies, on els joves professionals podran tocar i experimentar, explorant les fronteres disciplinàries per trobar un llenguatge comú entre l’artesania i la tecnologia.
A la primera jornada, que té lloc durant el dia d’avui a l’Escola Massana, es mostrarà com les propietats de la llana poden tractar-se en projectes d’electrònica tèxtil utilitzant tècniques aplicades de feltre en sec amb agulla, brodat i filat. Durant segona el segon dia, que es celebrarà demà a l’Ateneu de Fabricació de Gràcia, es veurà com aplicar aquest e-teixit a una peça de disseny de moda, i es donaran a conèixer les possibilitats pel que fa a colors, formes, impacte ambiental i tecnologies aplicades.
El seminari s’adreça a joves menors de 35 anys amb interès en la moda, complements o el tèxtil, artistes i joves creatius/ves i professionals dedicats/des als oficis tèxtils. Entre els participants s’hi troben una gran varietat de perfils dedicats a la moda de roba i complements de caire sostenible, així com joves que treballen en el reciclatge dels residus tèxtils o en la experimentació de nous teixits, tints, i noves formes de producció en teixits tradicionals.
Els teixits intel·ligents
La investigació i fabricació d’e-teixits està revolucionant el món de la moda artesanal, on van apareixent noves oportunitats a nivell creatiu i de negoci compromeses amb el medi ambient. Davant d’aquest futur, Artesania Catalunya ha volgut centrar el seminari en convertir els materials tradicionals en teixits intel·ligents. Actualment es considera que hi ha tres tipus de teixits intel·ligents: passius, que tenen capacitat de detectar alguns estímuls però sense cap tipus de resposta, actius, que poden captar i rebre estímuls, reaccionant davant d'ells, i ultra intel·ligents, capaços de percebre un estímul, donar-li resposta i, a més, adaptar-se a les condicions del medi o l'entorn de forma instantània i automàtica.