gelades

El Govern impulsa una línia d'ajut per pal·liar els danys de les gelades de l'abril al sector de la fruita dolça i l'ametller

query_builder   12 juliol 2022 13:38

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa una línia d'ajut per pal·liar els danys de les gelades de l'abril al sector de la fruita dolça i l'ametller

Atès el caràcter excepcional de les gelades, assimilable a un desastre natural, el Govern ha aprovat impulsar la línia d’ajut destinada a les explotacions agrícoles, cooperatives i instal·lacions hortofrutícoles del sector de la fruita dolça i l’ametller per pal·liar els danys ocasionats per les gelades registrades dels dies 3, 4, 5 i 6 d’abril de 2022, les més importants dels darrers 30 anys.

Així, el Govern mobilitzarà 40 milions d’euros d’ajudes al sector agrari per pal·liar les pèrdues ocasionades i donar liquiditat a les empreses perquè puguin continuar amb la seva activitat i preparar la campanya del 2023, com es va acordar en la reunió extraordinària de la Taula Agrària, celebrada del passat 22 de juny, a Lleida. Els ajuts anunciats es dividiran en 32 milions per a explotacions agràries de fruita dolça i ametller, que aniran a càrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i 8 milions per a cooperatives i centrals fruiteres, que aportarà el Departament d'Empresa i Treball.

Detall de les ajudes

Els ajuts consistiran, d’una banda, en la compensació de les pèrdues no cobertes per les assegurances agràries de les explotacions de fruita dolça i ametller afectades; i de l’altra, en ajuts a cooperatives agràries i centrals fruiteres per a compensar la producció de fruita d’os i ametlla que no s’ha pogut comercialitzar. La intensitat dels ajuts en compensació de les pèrdues no cobertes per les assegurances agràries serà diferent en funció de la ubicació de l’explotació agrària, i seran les següents, per a les explotacions amb assegurança contractada:




TIPUS ZONA

IMPORT DE L’AJUT€/ha


NO LIMITACIONS NATURALS

LIMITACIONS NATURALS

FRUITA FRESCA



2.340

3.695

AMETLLA

CONVENCIONAL

SECÀ

304

405

REGADIU

713

951

ECOLÒGICA

SECÀ

555

739

REGADIU

1.302

1.736


En el cas de les explotacions no assegurades, aquests imports es reduiran a la meitat. D’altra banda, s’estableix un import màxim d’ajut de 100.000 euros/explotació, amb la limitació del 90% de les pèrdues o del 80% de les pèrdues, en funció de si es troba en zones de limitacions naturals o no, respectivament, un cop restat l’import de la indemnització de l’assegurança en les explotacions assegurades. 

Les persones beneficiàries són agricultores professionals, Explotacions Agràries Prioritàries (EAP) i joves agricultors/es amb Declaració Agrària DUN 2022; i els requisits que l’afectació sigui superior al 30% pel que fa a danys de la superfície total de l’explotació, que ha de ser com a mínim d’una hectàrea. L’àmbit d'aplicació se centra en municipis de les següents comarques: Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Garrigues, Urgell, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Pallars Jussà, Alt Camp, Baix Camp, Priorat, Conca de Barberà, Anoia, i Segarra, ampliant així l’abast geogràfic respecte a la previsió inicial.

D'altra banda, l’objecte dels ajuts a cooperatives agràries i centrals fruiteres és compensar la producció de fruita d’ós i ametlla que no s’ha pogut comercialitzar i fer front als costos fixos d’estructura d’aquestes entitats. Així, en el cas dels ajuts a la producció de fruita d’ós i ametlla s’establirà un ajut de minimis amb un màxim de 200.000 euros, que és el màxim permès per a aquests tipus d’ajut, i amb una escala proporcional a les pèrdues registrades. Aquest ajut s’abonarà enguany.

Paral·lelament, es tramitarà un ajut d’estat que permeti superar els límits establerts per als ajuts de minimisi que requereix un major termini per a la seva aprovació. En cas que aquest ajut d’estat no fos aprovat, s’habilitaria un segon ajut deminimis per a la fruita de llavor que no entra en l’ajut esmentat anteriorment. 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined