El programa Borsa Jove d’Habitatge ja dóna servei a totes les comarques

El secretari de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Eugeni Villalbí, acompanyat del president del Consell Comarcal del Tarragonès, Eudald Roca, ha fet aquest matí la conferència “Les polítiques de joventut del segle XXI” a Tarragona per analitzar la realitat juvenil, fer balanç de les polítiques per a joves impulsades pel Govern i explicar quines creu que han de ser les línies d’actuació en aquest àmbit en un futur.
Durant la seva intervenció, el secretari ha afirmat que actualment estem vivint una crisi econòmica, política i de valors i que la gent jove n’és un dels col·lectius més vulnerables. Villalbí ha explicat quines han estat les actuacions de la Secretaria de Joventut per donar respostes a aquesta situació.
A nivell econòmic i d’emancipació, la Secretaria de Joventut ha fet una aposta per impulsar la formació, la qualitat ocupacional i l’emprenedoria i l’accés a l’habitatge. En aquesta línia, s’ha signat l’Acord de Mesures per a l’Ocupació Juvenil amb els agents socials i econòmics, una pla que conté 68 mesures concretes, dotades amb més de 200 milions d’euros, per millorar les condicions de treball de la gent jove i generar ocupació. Així, s’ha donat suport tècnic i econòmic a joves de la demarcació interessats a crear una empresa a través dels vivers d’empreses de Reus, Tarragona, Valls, Vandellòs, l’Hospitalet de l’Infant i la Conca de Barberà.
També s’ha ampliat la Xarxa de Borses Joves d’Habitatge, que ja dóna servei potencial al 92% de la població jove de més 770 municipis per facilitar l’accés a la vivenda de lloguer. En el cas del Camp de Tarragona el percentatge de gent jove atesa és del 100%.
Així mateix, s’ha començat a desplegar la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil amb 10 Oficines Joves pilot d’àmbit comarcal. Aquestes oficines unifiquen tots els serveis públics per a l’emancipació juvenil de les diverses administracions en una finestreta única, seguint criteris de modernització dels punts d’informació juvenil, de desplegament territorial de les competències exclusives en matèria de joventut de la Generalitat, de coordinació institucional i proximitat amb la ciutadania jove. Dues d’aquestes Oficines ja estan en funcionament a la Conca de Barberà i el Priorat. La del Baix Camp s’inaugura avui mateix i la del Tarragonès, la setmana vinent.
Pel que fa als valors, la Secretaria ha apostat per l’enfortiment de la societat civil i per la integració i la inclusió social. En aquest sentit, Villalbí ha destacat el suport a l’associacionisme juvenil, donant suport als seus projectes, així com al Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i els consells locals de joventut.
Quant a crisi política, s’ha fet un esforç per combatre la desafecció oferint espais de decisió a la gent jove més enllà de les eleccions. Bona mostra d’això ha estat el procés d’actualització del Pla Nacional de Joventut de Catalunya, que serà el marc de referència de les polítiques de joventut fins el 2020 i que s’ha fet mitjançant un ampli procés de consulta en què hi han participat 10.000 joves. Una de les propostes concretes que probablement s’hi inclourà serà la petició del dret a vot a partir dels 16 anys.
Un dels àmbits d’actuació més importants de la Secretaria pel que fa a polítiques per a joves és la col·laboració amb els locals. Un àmbit que ha experimentat un important creixement basat en la confiança, la complicitat i el treball conjunt entre el Govern i les administracions locals. És per això que el nombre de plans locals i comarcals de joventut finançats ha crescut exponencialment. En el cas de Tarragona, s’ha passat dels 32 ajuntaments amb pla local l’any 2003 als 96 del 2010. Les aportacions de la Secretaria per a les actuacions incloses en aquests plans ha passat dels 126.200 euros el 2003 als 889.135 el 2009. Els consells comarcals, per la seva banda, han rebut 734.955 euros per als propers dos anys per fer polítiques per a joves.