• El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a Tarragona, Àngel Xifré, ha inaugurat avui a l’Espluga de Francolí, la senyalització d’aquest brancal tarragoní del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya. D’aquesta manera s’obre al pelegrinatge aquest tram que complementa i s’incorpora al braç major del Camí de Sant Jaume, un projecte emmarcat en el Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010 i que té l’objectiu de recuperar la tradició xacobea de Catalunya i d’integrar-la plenament en aquest gran itinerari cultural europeu que esdevé també patrimoni de la humanitat.
  • La Direcció General de Turisme ha destinat gairebé 85 mil euros a la realització i execució del projecte de recuperació d’aquest tram del Camí de Sant Jaume, entre la Catedral de Tarragona, passant per Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges, fins arribar a Lleida i Castellnou de Seana. En aquest itinerari s’ha instal·lat un total de 693 elements de senyalització que es distribueixen al llarg del recorregut que travessa 7 comarques catalanes i 28 termes municipals.
  • Durant la seva visita a les comarques de Tarragona, Huguet signa avui tres convenis de promoció de recursos turístics intangibles amb l’Ajuntament de Tarragona, l’Espluga de Francolí, i amb l’Ajuntament de Montblanc. A Tarragona a més el conseller ha visitat aquest matí l’Espai TGN, futur centre de recepció de visitants i d’interpretació de la Tàrraco Romana que serà cogestionat per Ajuntament i Generalitat i que s’ubicarà a l’edifici de l’antic Banc d’Espanya.

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha inaugurat avui la senyalització del brancal del Camí de Sant Jaume de Tarragona a Lleida i Castellnou de Seana, passant pels grans Monestirs Cistercencs Reials de Catalunya. Acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a Tarragona, Àngel Xifré, el conseller ha inaugurat a l’Espluga de Francolí aquest brancal tarragoní del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya. Amb l’obertura d’aquesta ruta, es complementa al braç major del Camí de Sant Jaume que va des del Port de la Selva- Sant Pere de Rodes i el coll de Panissars (la Jonquera) fins a Alcarràs, un projecte emmarcat en el Pla Estratègic del Turisme a Catalunya 2005-2010 i que té l’objectiu de recuperar la tradició xacobea de Catalunya i d’integrar-la plenament en aquest gran itinerari cultural europeu que esdevé també patrimoni de la humanitat.
La Direcció General de Turisme ha destinat gairebé 85 mil euros a la realització i execució del projecte de recuperació d’aquest brancal del Camí, que descriu el tram comprès entre la Catedral de Tarragona, passant per Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges, fins arribar a Lleida i Castellnou de Seana. En aquesta fase,s’han instal·lat un total de 693 elements de senyalització que es distribueixen al llarg del recorregut que té 157km, passant per 7 comarques catalanes el Tarragonès, l’Alt Camp, la Conca de Barberà, l’Urgell, Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià, i 28 termes municipals.

La ruta del Camí de Sant Jaume de Galícia des de Tarragona fins a Lleida

El tram Tarragona- Lleida i Castellnou de Seana recorre 7 comarques catalanes, el Tarragonès, l’Alt Camp, la Conca de Barberà, l’Urgell, Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià; i 28 temes municipals. Aquest brancal, doncs, s’inicia Tarragona fins a Lleida, passant pels monestirs de la Ruta del Císter, alhora també es pot optar per la variant que va des de Vallbona de les Monges fins a Castell Nou de Seana, enllaçant amb el braç principal del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya, que s’inicia a Sant Pere de Rodes i a la Jonquera (Alt Empordà) i transcorre per tot l’interior del país, des de les comarques gironines fins al límit amb Aragó.

Comarques i municipis pels quals passa el Camí:

Tarragonès: el Catllar, Tarragona i Renau.
Alt Camp: Aiguamúrcia( Santes Creus), Bràfim, Cabra del Camp, Pla de Santa Maria, Vilabella i Vila-rodona.
Conca de Barberà: Barberà de la Conca, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Senan i Vimbodí i Poblet.
Urgell: Belianes, Bellpuig, Omells de na Gaia, Maldà, Preixana, Sant Martí de Maldà i Vallbona de les Monges.
Pla d’Urgell: Castellnou de Seana.
Garrigues: Arbeca, Juneda i Puiggròs.Segrià:
Artesa de Lleida, Lleida i Puigverd de Lleida.
 
Aquest itinerari senyalitzat per la Direcció General de Turisme té 157,1km de longitud, i s’ha dividit en cinc etapes que es poden recórrer a peu en un dia a raó de 21-35 km diaris: de Tarragona a Santes Creus, de Santes Creus a l’Espluga de Francolí, de l’Espluga de Francolí a Vallbona de les mOnges, de Vallbona de els Monges a Juneda i de Juneda a Lleida. Es pot optar també per enllaçar amb el braç principal del camí de Sant Jaume, des de Vallbona de les Monges fins a Castellnou de Seana.
El Camí de Sant Jaume porta sempre cap a ponent, seguint el "camí del sol", però la senyalització física del camí s’ha de fet tal manera que el vianant el pot recórrer en sentit invers. La ruta està senyalitzada amb el característic color blau i amb les sagetes grogues que identifiquen internacionalment el camins de Sant Jaume. En la definició i senyalització d’aquest brancal s’ha procurat recuperar camins històrics, passar per indrets amb tradició xacobea i, sobretot, poder oferir al caminant una ruta segura a través de camins públics consolidats. L’objectiu era aconseguir un Camí amb tradició, assequible pel pelegrí, amb garantia de conservació i disponibilitat d’uns serveis mínims.

Promoció de recursos intangibles a Tarragona, L’Espluga de Francolí i Montblanc

El conseller Huguet també visita avui els municipis de Tarragona, l’Espluga de Francolí i Montblanc, per signar convenis de col·laboració amb els Ajuntaments d’aquests municipis amb l’objectiu de treballar conjuntament en el desenvolupament de les seves capacitats de promoció turística a través dels seus recursos intangibles.

A Tarragona, el Pla d’Implementació dels Recursos Turístics Intangibles de Catalunya que identifica, ordena i categoritza els recursos turístics intangibles, situa en el municipi de Tarragona diversos recursos intangibles considerats prioritaris i vinculats a la marca "Catalunya dels ibers, grecs, romans i visigots (800aC -700dC)", en base a les quals vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d’aquests intangibles que s’ordenaran al voltant del recurs Patrimoni romà de la ciutat de Tarragona.
 
Pel que fa a l’Espluga de Francolí, el Pla identifica diversos recursos intangibles vinculats a la marca " Els primers habitants de Catalunya i vuitena Catalunya i la Febre de l’or, catalanisme i anarquisme (1875-1930)" en base a les quals vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d’aquests intangibles que s’ordenaran al voltant dels recursos La cova de la Font Major, el Museu de la Vida Rural, la Fassina Balanyà i els cellers cooperatius.

I a Montblanc, el Pla Identifica diversos recursos intangibles considerats prioritaris i vinculats a la marca "La Catalunya dels monarques: l’esplendor medieval (1200-1500)", en base a les quals vol desenvolupar actuacions de posada en valor turístic d’aquests intangibles que s’ordenaran al voltant del recurs La corona catalano-aragonesa i el Montblanc medieval, promovent la creació d’un centre d’interpretació sobre la corona catalano-aragonesa a Montblanc.

Espai TGN: nou centre de recepció de visitants i d’interpretació de la Tarraco Romana

D’altra banda el conseller Josep Huguet ha visitat aquest matí l’Espai TGN, futur centre de recepció de visitants i d’interpretació de la Tàrraco Romana que s’ubicarà a l’edifici del Banc d’Espanya. Aquest centre que estarà cogestionat per l’Ajuntament de Tarragona i la Generalitat serà un ens d’informació turística dels punts d’interès, serveis i activitats de la ciutat, alhora que involucrarà a la ciutadania i al visitant al coneixement del patrimoni de la ciutat, amb funcions de centre d’interpretació. En aquest sentit, aquest centre es facilitarà el coneixement de manera interactiva, apostant per recreacions en tres dimensions i donant una visió global de la Tàrraco Romana.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Senyalització brancal tarragoní Camí de Sant Jaume

Senyalització brancal tarragoní Camí de Sant Jaume
JPG | 1609