AQuAS i el centre de recerca de Harvard CAUSALab signen un conveni d'intercanvi de coneixement en sistemes de salut

query_builder   2 agost 2022 14:12

event_note Nota de premsa

AQuAS i el centre de recerca de Harvard CAUSALab signen un conveni d'intercanvi de coneixement en sistemes de salut

  1. La col·laboració entre els centres permetrà l’intercanvi de coneixement en matèria de recerca i generarà evidència en l’avaluació de tecnologies sanitàries
  2. L’acord contribuirà a la millora contínua del sistema sanitari i a donar resposta a les necessitats de la població

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i el centre de recerca del Departament d’Epidemiologia de l’Escola de Salut Pública de Harvard, CAUSALab, han signat un conveni de col·laboració per a l’intercanvi de coneixement expert en sistemes de salut complexos i metodologies avançades en inferència causal. L’acord contribuiràa una presa de decisions, en matèria de salut, més sòlida, basades en l’evidència i amb dades recopilades del món real que puguin donar resposta a les preguntes del sistema sanitari i a les necessitats de la població.

La cooperació entre els dos centres potenciarà el coneixement en metodologies robustes que serviran, a partir de la recopilació de dades del món real, per generar evidència en l’avaluació de tecnologies sanitàries, a més, es faran servir les dades ja existents per aportar el coneixement necessari per respondre a les necessitats del sistema. En aquest sentit, l’AQuAS compta ja amb el Programa d’Analítica de Dades per a la Recerca i la Innovació en Salut (PADRIS), creat a partir de bases de dades sanitàries vinculades a nivell de població.

L'Àrea d'Avaluació d’AQuAS, que coordinarà tots els projectes, i CAUSALab, en constant col·laboració, utilitzaran dades d'alta qualitat per identificar intervencions efectives i segures i garantir la millora contínua del sistema sanitari.

La directora de l’àrea d’Avaluació de l’AQuAS, Rosa Maria Vivanco Hidalgo, ressalta la importància de “l’intercanvi de coneixement en una àrea emergent com és l’ús de dades del món real en l’avaluació de tecnologies sanitàries” i del mateix conveni, que “donarà visibilitat nacional i internacional a aquest tipus de metodologia i permetrà que es conegui el sistema de salut, fet que també afavorirà atraure talent”.


Avaluació contínua i millora de la salut

La missió d'AQuAS és generar coneixement per facilitar la presa de decisions del sistema sanitari català i millorar així la salut de la ciutadania. CAUSALab genera, analitza i interpreta dades en medicina i salut pública, combinant una metodologia sòlida amb dades d'alta qualitat, que es fan servir per ajudar als òrgans polítics responsables en el procés de presa de decisions. CAUSALab aportarà coneixements metodològics d'avantguarda a la infraestructura existent.

Les avaluacions de les tecnologies sanitàries sovint conclouen que l'evidència disponible és insuficient o de baixa qualitat, per tant, quan es detecten buits de coneixement d'aquest tipus, cal generar noves evidències. La cooperació entre AQuAS i CAUSALab ha de ser sinèrgica per generar evidència amb dades del món real per a l'avaluació de tecnologies sanitàries i el desenvolupament de processos estandarditzats, tal com es descriu a la Guia metodològica d'AQuAS per a la generació d'evidència amb dades del món real en l'avaluació de tecnologies sanitàries.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined