Gràfic Índex DESI Catalunya 2021

Catalunya es consolida per tercer any consecutiu com a país digitalment avançat i capdavanter en el si de la Unió Europea

query_builder   5 agost 2022 10:00

event_note Nota de premsa

Catalunya es consolida per tercer any consecutiu com a país digitalment avançat i capdavanter en el si de la Unió Europea

  1. El ‘DESI Catalunya 2021’, tercera edició de l’índex compost d’economia i societat digital calculat amb la metodologia de la CE, manté Catalunya en el Top 5 dels països més digitalitzats d'Europa
  2. Catalunya referma la seva fortalesa digital amb un índex de digitalització del 62,36%, 12 punts superior a la mitjana de la UE i 5,6 punts per damunt de l’obtingut a l’edició anterior
  3. La connectivitat, àmbit on Catalunya se situa líder en implantació de banda ampla fixa i banda ampla d’almenys 100Mbps, segueix sent el punt fort i la base de la digitalització del país

Catalunya consolida un destacat grau de digitalització i avança a un ritme superior a la mitjana europea en la transformació digital de la societat i l’economia. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu del ‘Digital Economy and Society Index (DESI) Catalunya 2021’, la tercera edició de l’índex compost d’economia i societat digital que ara fa dos anys es va calcular per primera vegada per a Catalunya amb la metodologia de la Comissió Europea. En aquesta edició, el DESI Catalunya analitza 33 indicadors agrupats en quatre dimensions: Capital humà, Connectivitat, Integració de tecnologia digital i Serveis públics digitals.

Gràfic Índex DESI Catalunya 2021{"name":"2022/08/05/08/29/4b307845-2a8c-458f-8133-e853b5ad8a57.jpg","author":"CTecno","type":"0","location":"0","weight":203047}

Segons el ‘DESI Catalunya 2021’, Catalunya se situa per tercer any consecutiu en la cinquena posició i es consolida com a país digitalment avançat i capdavanter a Europa amb un grau de digitalització del62,36%, 12 punts superior a la mitjana de la Unió Europea (50,71%), a molt poca distància de l’anomenat “grup nòrdic” format per Dinamarca, Finlàndia, Suècia i els Països Baixos, que manté el lideratge del desenvolupament digital a Europa.

Aquesta destacada posició al Top 5 dels països més digitalitzats d’Europa se sustenta, especialment, en els bons resultats que obté Catalunya en els indicadors corresponents a dues de les dimensions analitzades: la Connectivitat, on Catalunya se situa en el primer lloc del rànquing en la subdimensió d’implantació de banda ampla fixa i l’apartat de banda ampla d’almenys 100Mbps; i els Serveis públics digitals, on destaca amb una quarta posició en l’apartat de serveis públics digitals per a la ciutadania, dins de la subdimensió de Govern electrònic.

Respecte de l’edició 2020, Catalunya ha millorat resultats i es manté per sobre de la mitjana europea en totes les dimensions analitzades. Ha millorat en 5,6 punts l’índex a escala global i també ha crescut en totes les subdimensions: Capital humà (+2,54%), Connectivitat (+9,64%), Integració de tecnologia digital (+2,94%) i Serveis públics digitals (+7,20%). Així mateix, ha millorat o mantingut la seva posició en tres dels quatre àmbits: millora dues posicions en Capital humà (7a); una en Serveis públics digitals (6a) i manté la 8a posició en Integració de tecnologia digital.

La Connectivitat continua sent la dimensió on Catalunya obté la millor posició i, per tant, es confirma com a punt fort i base de la digitalització al país, especialment pel que fa a la implantació de banda ampla fixa, on escala tres posicions respecte del 2020 i se situa en el primer lloc del rànquing. Tot i haver millorat en aquesta i altres subdimensions i també en el valor global de l’àmbit en gairebé 10 punts fins a arribar al 64,59%, Catalunya ha retrocedit dues posicions en aquesta dimensió i ocupa el tercer lloc al rànquing de la UE-27, just per sota de Dinamarca (74,04%) i els Països Baixos (68,44%).

Quant al Capital humà per a la digitalització, Catalunya arriba a un valor del 56,07% que la situa en el setè lloc al rànquing de la UE-27, on Finlàndia (71,11%), Suècia (64,55%), Països Baixos (61,55%) i Dinamarca (61,20%) ocupen les primeres posicions. Tant les competències digitals genèriques com les relatives a persones TIC (dels àmbits professional, empresarial o acadèmic) es mantenen per sobre de la mitjana del conjunt europeu, tot i que caldria millorar el nombre de persones especialistes en TIC al mercat laboral, i especialment el de dones.

Pel que fa a la Integració de tecnologia digital a les empreses, Catalunya ha millorat respecte dels dos anys anteriors i assoleix un valor del 45,15% que la situa en la vuitena posició del rànquing, però amb un clar avantatge sobre la mitjana europea, del 37,57%. Finlàndia (59,49%), Dinamarca (57,93%) i Suècia (56,33%) són els països que presenten un nivell més alt d’integració tecnològica a les empreses. Malgrat la millora de resultats i el manteniment de la posició en aquesta dimensió, Catalunya segueix mostrant recorregut de millora especialment pel que fa al comerç electrònic de les pimes i el seu volum de negoci, ja que si bé les empreses catalanes mostren un bon nivell de digitalització, aquest no s’acaba de correspondre amb els resultats de les vendes en línia per part de les pimes.

Finalment, el grau de digitalització de l'Administració Pública a Catalunya segueix avançant a bon ritme, i més tenint en compte que ja venia d’una posició força destacada, amb resultats molt positius i per sobre de la mitjana europea en el conjunt d’indicadors. En conjunt, els Serveis públics digitals a Catalunya presenten un nivell avançat respecte de la mitjana de la UE-27, amb un valor del 83,64% davant del 68,05%, cosa que la situa en la sisena posició. Els països capdavanters en aquest àmbit són Estònia (91,76%), Dinamarca (87,08%) i Finlàndia (86,72%).

Sobre el DESI Catalunya

Per tal de monitoritzar el rendiment digital general d’Europa i fer un seguiment del progrés dels Estats de la UE en la seva competitivitat digital, la Comissió Europea (CE) va crear l’índex compost d’economia i societat digital, l’anomenat DESI (Digital Economy and Society Index), que s’ha establert com l’índex de referència a Europa per comparar l’avenç digital dels diferents països.

El 2021, la CE va ajustar el DESI perquè reflectís les dues iniciatives polítiques principals que afectaran la transformació digital a la UE durant els pròxims anys: el Mecanisme de Recuperació i Resiliència i la Brúixola Digital de la Dècada Digital de la UE. Així, els indicadors del DESI Catalunya 2021 estan estructurats al voltant dels quatre àmbits principals de la Brúixola Digital (Capital humà, Connectivitat, Integració de tecnologia digital i Serveis públics digitals), en lloc de les cinc dimensions de les edicions anteriors (2019 i 2020). Pel que fa al nombre d’indicadors, aquests han passat de 37 a 33: se n’ha eliminat alguns i se n’ha afegit de nous.

Com a resultat d’aquests canvis en l’estructura i composició del DESI, ha calgut tornar a calcular l’índex dels anys anteriors aplicant els canvis metodològics del 2021 per poder fer l’anàlisi de l’evolució 2020-2021.

Aquesta és la tercera vegada que es presenten els resultats del DESI calculat per a Catalunya d’acord amb la metodologia de la CE, gràcies a la col·laboració entre el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i el Cercle Tecnològic. L’estudi també ha comptat amb la col·laboració de l’Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que ha proporcionat gran part de les dades, i de la Direcció General de Transparència i Dades Obertes per a la publicació dels resultats.

Podeu consultar l’informe complet ‘DESI Catalunya 2021’ aquí.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined