El Govern aprova una proposició de llei per modificar la Llei d'Enjudiciament Criminal estatal

El Govern aprova una proposició de llei per modificar la Llei d'Enjudiciament Criminal estatal

query_builder   20 juliol 2010 14:58

event_note Nota de premsa

El Govern aprova una proposició de llei per modificar la Llei d'Enjudiciament Criminal estatal


  • S'insta al govern central a modificar dos articles perquè els tribunals superiors de justícia resolguin els recursos d'apel•lació contra les sentències amb condemnes superiors a cinc anys de privació de llibertat
El Govern ha aprovat una proposició de Llei per modificar la Llei d'Enjudiciament Criminal i ha acordat la seva tramesa al Parlament de Catalunya per que ho presenti a la Mesa del Congrés del Diputats. La proposta preveu la modificació dels articles 790 i 792 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, i proposa que els tribunals superiors de justícia siguin els que resolguin els recursos d'apel•lació contra les sentències amb condemnes superiors als cinc anys de privació de llibertat.
El sistema processal penal espanyol pateix una greu mancança pel que fa als delictes més greus -amb condemnes superiors a cinc anys de privació de llibertat. i és la inexistència d'una segona instància perquè puguin ser revisades. Així, actualment, les sentències amb condemnes inferiors a cinc anys de privació de llibertat gaudeixen d'una autèntica segona instància; però, en canvi, les sentències dictades en els casos més greus no posseeixen aquest dret, tret dels pocs casos en què la sentència ha estat dictada per un tribunal del jurat.
 
Aquest tipus de sentències només poden ser impugnades a través del recurs de cassació, que és un recurs de caràcter extraordinari.
Aquest fet suposa que els condemnats per delictes menys greus tinguin més garanties de defensa que els declarats culpables de delictes més greus. Per tant, la proposta preveu que els recursos d'apel•lació del procediment abreujat (per als processos per delictes de menys de cinc anys) s'estenguin als casos en què la pena sigui superior als cinc anys de privació de llibertat. 

Cal remarcar també que l'estat espanyol té una sèrie de compromisos internacionals que l'obliguen a disposar d'aquest recurs d'apel•lació. Així es preveu a l'article 2.1 del Protocol 7è al Conveni Europeu de Drets Humans, que diu que "la declaració de culpabilitat o la condemna siguin examinades per un tribunal superior» i també a l'article 14.5 del Pacte internacional de drets civils i polítics de les Nacions on es disposa que "tota persona declarada culpable d'un delicte tindrà dret a què la decisió condemnatòria i la pena imposada siguin sotmeses a un tribunal superior".
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined